Hollandiának sem szállít több gázt a Gazprom

  • narancs.hu
  • 2022. május 31.

Külpol

Mert nem akarnak rubelben fizetni.

Kedd reggel az orosz állami gázvállalat, a Gazprom felfüggesztette a gázszállítást a hollnad Gas Terrának, amiért utóbbi nem volt hajlandó átállni a rubelben történő fizetésre - írja a Politico.

Vlagyimir Putyin egy március végi rendelettel kötelezte a "barátságtalan" országok gázvállalatait, hogy rubelben teljesítsék fizetési kötelezettségeiket, jóllehet a szerződések többsége euróban vagy  dollárban történő fizetésről rendelkezik.

Korábban a Gazprom Bulgária, Lengyelország és Finnország felé már leállította a gázszállítást, mert ezek az országok sem voltak hajlandóak rubelben fizetni.

Több nyugat-európai, közép-európai gázvállalat - köztük a magyar - ugyanakkor teljesítette az orosz követelést, igaz, ez technikailag azt jelenti, hogy továbbra is eurót utalnak a Gazpromnak, amit aztán az oroszok váltanak át rubelre, és ezután tekintik teljesítettnek a kifizetést.

Hamarosan valószínűleg Dánia felé is leállnak a gázszállítások, mert a dán Orsted vállalat már jelezte, hogy nem fogja rubelben teljesíteni ezen a héten esedékes újabb fizetési kötelezettségét. 

A holland klímavdelmi minisztérium egyébként azt közölte, hogy az ország gázellátása nem kerül veszélybe, mert vannak alternatív beszerzési útvonalak, a gáztározókban jelenleg tárolt mennyiség pedig az éves fogyasztás 14 százalékát fedezi. 

Frissítés: A Gazprom kedd este azt közölte, hogy június 1-jével valóban felfüggeszti a gázszállításokat Dánia vezető energetikai vállalatának, az Orstednek és a Shell Energy Europe Limitednek az áprilisi szállításért járó fizetés elmaradása és a rubelben történő fizetés megtagadása miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk