Az Egyesült Államok nagyobb hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2022. június 1.

Külpol

 A segítség egyik fő célja minél jobb pozícióhoz segíteni Ukrajnát a háború befejezését célzó tárgyalásokon.

Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok az eddigieknél korszerűbb, nagyobb hatótávolságú és pontosabb rakétákat szállít Ukrajnának, tovább segítve a kelet-európai ország védekezését az Oroszország indította háborúban.

A New York Times cikke szerint olyan rendszerekről van szó, amelyek "lehetővé teszik, hogy pontosabban csapjanak le a kulcsfontosságú célpontokra az ukrajnai harcmezőkön".

Fehér házi illetékesek hozzátették: Washington előzőleg garanciát kapott Kijevtől arra, hogy e korszerű rakétákkal sem támad célpontokat Oroszország területén. A tisztviselők szerint az úgynevezett Himars rendszerről van szó, amely elsősorban légvédelmi és tüzérségi célokra alkalmas, és hatótávolsága eléri a 80 kilométert.

A rakéták egy nagyobb, 700 millió dollár értékű szállítmány részét képezik, amelynek részleteit Washingtonban még a héten bejelentik.

Biden leszögezte, hogy a segítség egyik fő célja minél jobb pozícióhoz segíteni Ukrajnát a háború befejezését célzó tárgyalásokon.

Az Oroszország indította háborúra ugyanis mindenképpen diplomáciai úton tesznek majd pontot

- mondta az elnök.

Biden már a hét elején nyilatkozva kizárta, hogy Washington olyan nagy hatótávolságú rakétarendszert (MLRS) küldjön Ukrajnának, amellyel az ukrán hadsereg elérheti és támadhatja Oroszországot. Kijev korábban jelezte, hogy szeretne szert tenni ilyen fegyverekre nyugati támogatóitól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk