A belga kormányfő Orbánnak: A soros elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke

  • narancs.hu
  • 2024. június 28.

Külpol

Belgium hétfőn adja át a féléves soros elnökségét Magyarországnak.

Az EU-csúcs csütörtöki napjának végén, ahol Orbán Viktor tiltakozása ellenére ismét Ursula von der Leyent jelölték az Európai Bizottság elnökének, Alexander De Croo belga miniszterelnök arról beszélt, hogy Belgium hétfőn átadja az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Magyarországnak.

A Politico tudósítására szerint – amit a 444.hu szemlézett – a belga kormányfő azt üzente Orbán Viktornak:

„Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke. Ezzel szemben azt jelenti, hogy neked kell kompromisszumot találni.”

Alexander De Croo hozzátette, érdekes pozíció a soros elnökségi poszt, legalább egyszer az életben, tehát mindenképpen ajánlani tudja Orbán Viktornak. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, sajtóhírek szerint a belga kormány kifejezetten sürgette az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését, nehogy azok átcsússzanak júliusra, amikor a magyar kormány veszi át az EU soros elnökségét. Ezeket a tárgyalásokat kedden sikerült is megkezdeni.

(Címlapképünkön: Orbán Viktor miniszterelnök és Alexander De Croo belga miniszterelnök az EU brüsszeli csúcstalálkozóján 2022. június 24-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk