Ismét Von der Leyent jelölik az Európai Bizottság elnökének, egyedül Orbán szavazott rá nemmel

  • narancs.hu
  • 2024. június 28.

Külpol

António Costát az Európai Tanács vezetőjének választották, Kaja Kallast pedig az EU külügyi főképviselőjének jelölik.

Hivatalosan is megállapodtak az EU-s csúcstisztségekről az uniós állam- és kormányfők találkozójának első, csütörtöki napján – írja a Telex. A lap tudósítása szerint az Európai Tanács az előzetes alkuknak megfelelően

  • az Európai Bizottság elnöki posztjára ismét Ursula von der Leyent jelöli;
  • az Európai Tanácsnak a vezetésére a portugál szocialista António Costát választotta meg;
  • az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének pedig az észt liberális Kaja Kallast jelöli.

A döntéseket Charles Michel, az Európai Tanács jelnlegi elnöke az X-en (korábban Twitter) tette közzé. A három nagykoalíciós csoport, a jobbközép néppártiak, a szocialisták és a liberálisok már kedden megegyeztek, de a nevek hetek óta keringtek a médiában.

Az Európai Tanács azonban csak jelöli a bizottsági elnököt, akit az EP-ben abszolút többségnek kell megszavaznia, és mivel ez a három középpártnak papíron is csak szűkösen van csak meg, a konszenzusra törekvő testületben megpróbálták Giorgia Meloni olasz kormányfőt is az alku mögé állítani, sikertelenül. A Politico úgy tudja, Meloni végül tartózkodott Von der Leyennél – amit később maga a bizottsági elnök is megerősített egy záró sajtótájékoztatón –, Costára és Kallasra pedig nemet mondott.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Orbán Viktor az EU-csúcsra érkezve arról beszélt, nem tudja elfogadni Von der Leyent a bizottság elnökének. Az Euronews értesülései szerint

Orbán nemmel szavazott Von der Leyenre, igennel Costára és tartózkodott Kallasnál.

A Politico ugyanerről ír egy uniós diplomatára hivatkozva. A magyar miniszterelnök tehát egyedül mondott nemet Von der Leyenre, de a három név közül csak egynél tett így, szemben a két jelöltet is ellenző Melonival.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk