Azon iparkodik az EU, hogy mielőbb megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával

  • narancs.hu
  • 2024. május 29.

Külpol

Még a magyar elnökség előtt.

27 uniós tagállam kormányának tagjai szerdán megtárgyalják az Európai Bizottság márciusban elfogadott stratégiáját Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásaival kapcsolatbanírjaPolitico. Az időzítés nem véletlen:

az EU és Ukrajna még az előtt el akarja kezdeni a tárgyalásokat, hogy július elsején megkezdődik a magyar féléves EU-elnökség.

A mostani, belga elnökség szándékai szerint a folyamat június 25-én kezdődhet meg, két nappal a nyári EU-csúcs kezdete előtt. A csúcs előtti tanácsülés általában az Európai Tanács ügyeit véglegesíti, a jelek szerint így viszont egy új programpont is bekerül.

Politico emlékeztet, nem csak a magyarokkal van azonban probléma, az Európai Bizottság legutóbbi, Ukrajna felkészüléséről szóló jelentése némi előrehaladásról számolt be a reformfolyamatok terén, de azt is kiemelte, hogy Kijevnek még van tennivalója. Egy fontos kérdést azonban már kipipáltak, a kisebbségek jogairól szóló törvényt a Velencei Bizottság ajánlása szerint módosították.

Politico szerint nem csak a magyar elnökségtől tartanak:

nem akarják megvárni a következő írásos jelentést sem, tartanak ugyanis attól, hogy az illetékes uniós biztos, a magyar Várhelyi Olivér halogatni fogja annak megjelenését.

Azzal nem számolnak, hogy már most megállapodás születik a csatlakozások megkezdéséről, többek között azért sem, mert az európai választások előtt politikailag kényes lenne egy ilyen lépés.

Politico megkérdezte Magyarország unióhoz delegált képviseletét is az ügyről, azt a választ kapták, hogy "először konszenzusra kell jutni, időpontokról addig nincs értelme beszélni".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk