Aggódnak a demokraták Joe Biden szereplése után

  • narancs.hu
  • 2024. június 28.

Külpol

Biden gyengén kezdett, Trump pedig megtévesztő kijelentéseket tett az őszi elnökválasztás előtti első vitán.

Nem fogott kezet egymással Joe Biden és Donald Trump, amikor besétáltak a stúdióba és elfoglalták a helyüket az első elnökjelölti vitán az őszi amerikai elnökválasztás előtt – írja a vitát szervező CNN összefoglalója alapján a 24.hu.

A 81 éves Joe Biden teljesítményét látva komoly pánik uralkodott el a Demokrata Pártban, híradások szerint a vita után leginkább arról folyik a diskurzus, hogy vissza kellene-e léptetniük a regnáló elnököt.

A Washington Post szintén kiemelte, hogy Biden nagyon rozsdásan kezdte a vitát, rekedtes hangon beszélt, a mondanivalója pedig itt-ott összefüggéstelen volt. Ez néhol kifejezetten látványos volt, főleg azoknál a részeknél, amikor a Covidról (itt ki is futott az időből) vagy a határvédelemről beszélt. A nem sokkal fiatalabb, 78 éves Trump minderre olyan megjegyzésekkel hívta fel a figyelmet, mint például: „Tényleg nem tudom, mi volt a mondat vége, szerintem ő sem tudja, mit mondott.”

 
 
Vita a CNN atlantai stúdiójában...
Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert

 
...és a nézői reakciók.
Fotó: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Biden teljesítménye idővel javulni kezdett, és egy sor vádat olvasott Trump fejére, leginkább a Capitolium 2021. januári ostromával kapcsolatban, ahol ellenfele felelősségét firtatta. Ezek után a Trumppal szemben folyó megannyi jogi eljárásra utalva kijelentette:

a színpadon állók közül az ellenfele az egyetlen, akit elítélt bűnözőnek lehet nevezni.

A republikánus jelölt arról beszélt, valójában ő nyerte meg a 2020-as választás, csak elcsalták az eredményt, a Capitoliumnál történtekkel kapcsolatban pedig ismét elutasította a felelősségvállalást, és azt mondta, a letartóztatottak közül sokan ártatlanok voltak. Trump hangzatos, ugyanakkor megkérdőjelezhető kijelentésekkel vette vissza a kezdeményezést: abortusztémában kijelentette, hogy a demokraták által vezetett államokban „gyilkolják a csecsemőket”, Biden pedig meg akarja négyszerezni az emberek adóterheit, továbbá a regnáló elnök volt az, aki vádat emelt ellene.

Biden akkor lépett fel a leghatározottabban, amikor Trump szemére vetette, hogy cserben akarja hagyni Ukrajnát Oroszországgal szemben, amire válaszult Trump azt hangoztatta, hogy ha megválasztanák elnökké, a háborút még azelőtt rendezné, hogy hivatalba lép. A vita után Biden alelnöke, Kamala Harris is elismerte, hogy Biden rozsdás volt, lassan lendült bele a vitába, az első elemzések szerint azonban ennél sokkal súlyosabb a helyzet, ami sorsfordító lehet az őszi választás eredményeire nézve.

(Címlapképünk forrása: MTI/AP/Gerald Herbert)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk