Kész tárgyalni Ukrajna Magyarország kisebbségvédelmi követeléseiről

  • narancs.hu
  • 2024. június 25.

Külpol

A magyar kormány tizenegy pontból álló listát adott át, minden jel szerint akár teljesülhetnek is ezek a követelések.

Olga Sztefanisina, Ukrajna európai és euro-atlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese, az Európai Uniós csatlakozási tárgyalások ukrán delegációjának vezetője megerősítette, Ukrajna kész tárgyalni Magyarország tizenegy követeléséről a nemzeti kisebbségek jogainak védelmével kapcsolatban - írja ukrán csatlakozási fejleményekkel foglalkozó Eurointergration.ua.

 
Olga Sztefanisina
 

Sztefanisina azt mondta, hogy Ukrajna ismételten hangsúlyozta, jó kapcsolatot akar fenntartani a szomszédaival, különösen a nemzeti kisebbségek jogainak védelmével kapcsolatos kérdésekben.

Őszintén elköteleztük magunkat amellett, hogy megoldjuk és ennek alapján maradéktalanul megvalósítsuk a 11, különösen a magyar fél által felvetett, a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét erősítő kérdést, valamint a Magyarországgal folytatott kétoldalú egyeztetéseket” – tette hozzá.

Szijártó Péter külügyminiszter január végén Ungváron tett látogatásán adta át az ukrán félnek azt a 11 követelésből álló listát, amelyek garantálják az ukrajnai magyar nemzeti kisebbség jogait. Ezek a követelések később bekerültek az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló keretbe is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elbocsátásba kezdett az Opera, sztrájkolót is kirúgtak

A szakszervezetek szerint az elbocsátások célja a megfélemlítés, az Opera vezetése bosszút áll olyan kollégákon, akik részt vettek a béremelést kiharcoló tavaszi sztrájkban. Hétfőn egyeztetésre várják Ókovács Szilveszter főigazgatót, és a felmondások visszavonására szólítják fel.