Biológiai fegyverrel ölhették meg Pablo Nerudát

  • narancs.hu
  • 2023. február 14.

Külpol

A nemzetközi igazságügyi szakértőkből álló testület vizsgálatáról a költő unokaöccse számolt be.

Egy nemzetközi igazságügyi szakértőkből álló testület megállapította, hogy Pablo Neruda chilei költőt megmérgezték. Legalábbis ezt állítja a költő unokaöccse, Rodolfo Reyes, aki hétfőn az EFE spanyol hírügynökségnek beszélt a vizsgálat részleteiről – írja a hvg.hu.

Reyes beszámolója szerint a szakértők arra jutottak, hogy

a Neruda testében talált Clostridium botulinum baktériumot beinjekciózták.

A költő unokaöccse az El País-nak azt mondta, látta a szakértői jelentéseket, amelyek alátámasztják, a Chilei Kommunista Párt érvelését, miszerint a baktériumot „biológiai fegyverként fecskendezték be", vagyis Nerudát megmérgezték.

A baktériumot Neruda felső zápfogában és csontjaiban találták meg még 2017-ben, ám nem volt ismert, hogy az endogén vagy exogén, azaz belső vagy külső eredetű volt-e. Reyes elmondat: „Most bebizonyosodott, hogy endogén volt, és hogy befecskendezték vagy oda helyezték,” az erős méreg pedig idegrendszeri bénulást és halált okozhat.

Neruda 1973. szeptember 23-án halt meg, 12 nappal a puccs után, amely megdöntötte Salvador Allende akkori chilei elnököt, és Augusto Pinochet tábornokot juttatta hatalomra. Halálának okát több mint 10 éve vizsgálják. Korábban úgy gondolták, prosztatarákban halt meg, ám 2017-ben egy vizsgálat a Clostridium botulinum nevű toxint mutatta ki maradványaiban. Az újabb vizsgálatok január óta tartanak, amelyek során azt próbálják kideríteni, endogén vagy exogén eredetű volt-e a toxin.

Törvényszéki szakértők egyelőre nem nyilatkozhattak a megállapításaikról, mivel a vizsgálatot Chile korábbi igazságszolgáltatási rendszere folytatja, amely még mindig titkosítja az ügyeket, beleértve a Pinochet-diktatúra idején elkövetett emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatos folyamatban lévő vizsgálatokat is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk