Ismeretlen légieszköz miatt riasztották a román vadászgépeket

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 14.

Külpol

A védelmi tárca szóvivője nem erősítette meg, hogy hírszerzési eszközről lenne szó, mivel nem tudták azonosítani a tárgyat.

Egy kisméretű, 11 ezer méter magasságban haladó, mozgása alapján meteorológiai ballonnak tűnő ismeretlen légieszközt fedeztek fel kedden Románia légterében, amely miatt riasztották a légierő vadászgépeit – erősítette meg az MTI-hez is eljuttatott közleményében a román védelmi minisztérium (MAPN).

A légtérfigyelő rendszer helyi idő szerint 12 óra 30 perckor észlelte a célpontot Románia dél-keleti részén. Tíz percen belül a légierő NATO-parancsnokság alatt álló járőrszolgálatának két MiG-21 Lancer típusú vadászgépe indult a felkutatására a fetesti-i légitámaszpontról. A pilóták nem találták meg a célpontot, így sem vizuálisan, sem a fedélzeti radarok segítségével nem észlelték az ismeretlen repülő eszközt, fél óra elteltével pedig visszatértek a bázisra – írta a MAPN.

Bár a bukaresti média „Romániában is kínai kémballont fedeztek fel” szalagcímmel tudósított az incidensről, Constantin Spinu, a védelmi tárca szóvivője leszögezte: nem tudja megerősíteni, hogy hírszerzési eszközről lenne szó, mivel nem látták közelről és nem tudták azonosítani a román légtérben mozgó tárgyat.

Február elején először az Egyesült Államok légtere fölött észleltek kémléggömböt, amivel kapcsolatban a kínai külügyminisztérium a maga részéről ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, amely szerint egy eltévedt léggömbről volt szó. Nem sokkal később azonban Latin-Amerika felett is kínai kémlufikat láttak, a japán hatóságok pedig több hasonló, ismeretlen eredetű léggömböt észleltek az utóbbi években.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk