Bulgáriában július 11-re tűzték ki az előrehozott választásokat

  • narancs.hu
  • 2021. május 11.

Külpol

A bolgár elnök addig ügyvivő kormányfőt nevezett ki.

Rumen Radev bolgár elnök kedden előrehozott parlamenti választásokat írt ki június 11-re, és ügyvivő kormányfőt nevezett ki Sztefan Janev személyében, aki eddig az államfő nemzetbiztonsági és védelmi tanácsadójaként szolgált.

Bulgáriában áprilisban tartottak választásokat, amelynek eredményeképpen a parlamentben széttöredezett pártstruktúra alakult ki, és a kormányalakítási kísérletek sorra kudarcot vallottak.

A 61 éves Janev 2017-ben már szolgált egy ügyvivő kormányban, igaz akkor még miniszterelnök-helyettesként és védelmi miniszterként. Radev közleményben tudatta, hogy Janevet a koronavírus válság kezelésével és a tisztességes választások lefolytatásával bízta meg. Az ügyvivő kormányfő feladata lesz arról is dönteni, hogy benyújtják-e Brüsszelben az uniós helyreállítási alapból Bulgária számára rendelkezésre álló több mint hatmilliárd eurós keret felhasználási terveit.

Az ország pénzügyeit ideiglenesen Aszen Vaszilev fogja vezetni, aki 2013-ban már betöltette az ügyvivő gazdasági és energetikai miniszteri posztot. Vaszilev egyébként Radev azon csapatához tartozott, amelyet az államfő a helyreállítási alapból finanszírozandó projektek kidolgozásával bízott meg.

V?laszt?sok Bulg?ri?ban

 Radev és a hozzá közel álló Szocialista Párt a konzervatív Bojko Boriszov korábbi kormányfő és az eddig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt ellenlábasai. Az április 4-i választást a GERB nyerte meg, de rövid idő után feladta kormányalakítási próbálkozásait. Szintén kudarcot vallott a második, illetve a harmadik helyen végzett Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt és a szocialisták is.

Elemzők szerint a júliusi voksolás szintén széttöredezett politikai viszonyokat fog eredményezni a parlamentben, ami újból meg fogja nehezíteni a kormányalakítást. Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a GERB és a Van Ilyen Nép fej-fej melletti küzdelmére lehet számítani.

Neked ajánljuk