Cihanouszkaja szolidaritásra szólította fel a világot

  • narancs.hu
  • 2021. május 29.

Külpol

Férje bebörtönzésének első évfordulóján a fehéroroszországi politikai foglyokra hívta fel a figyelmet a volt elnökjelölt.

A fehéroroszországi politikai foglyokkal való szolidaritásra szólította fel szombaton a világot férje bebörtönzésének első évfordulóján Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető, volt elnökjelölt.

Litvániai száműzetéséből Cihanouszkaja sürgette, hogy tartsanak nagygyűléseket, és ismételten követelte a Ryanair eltérített Athén-Vilnius járatáról vasárnap Minszkben őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíró szabadon bocsátását.

Mint ismert, hatósági akció nemzetközi felháborodást váltott ki, Cihanouszkaja ismételten felhívta a figyelmet a tekintélyelvű országban élő újságírókra és ellenzéki aktivistákra gyakorolt nyomásra. A volt elnökjelölt férje, Szjarhej Cihanouszki vlogger indulni akart a tavaly augusztusi fehérorosz elnökválasztáson az országot huszonhat éve irányító Aljakszandr Lukasenka ellenében, de május végén letartóztatták. Akár többévi börtönre is ítélhetik.

Cihanouszki helyett végül a felesége indult a vitatott tisztaságú elnökválasztáson, amelyen – a hivatalos eredmények szerint – messze lemaradva Lukasenka mögött végzett. Az ország demokrata párti mozgalma Cihanouszkaját tartja az elnökválasztás valódi győztesének, és Lukasenka lemondását követelve hosszú heteken át szervezett tömegtüntetéseket, amelyeken gyakran több száz embert is előállítottak. Cihanouszkaja biztonsági okokból Litvániába menekült.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió nem ismeri el az elnökválasztás eredményét, és újabb szankciókat hirdetett Fehéroroszország ellen a Prataszevicset szállító gép eltérítése miatt. Az újságíró orosz barátnőjét, aki vele utazott a gépen, szintén őrizetbe vették, miután a Ryanair Boingjét leszállásra kényszerítették Minszkben.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk