Romániában megkezdték a 12-15 évesek oltását

  • narancs.hu
  • 2021. május 29.

Külpol

Horvátországban már ez a korosztály is igényelheti a vakcinációt.

Románia megkezdte szombaton a 12-15 éves gyerekek koronavírus elleni oltását, még mielőtt Brüsszel hivatalosan engedélyezte volna ezt. Hisz' az Európai Bizottság még nem adta meg hozzájárulását a gyerekek beoltásához.

Bukarest egyik közparkjában e célból felállítottak két mobil oltóállomást – jelentette a hotnews.ro hírportál. A jelentkezőket a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltják be. Ehhez szükség van a szülők vagy gondozók beleegyezésére.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken a 12-15 éves kiskorúak számára is ajánlotta a BioNTech/Pfizer vállalatok által közösen fejlesztett Comirnaty nevű, koronavírus elleni vakcinát.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanúgy viselkedik a gyermekeknél, mint a 16 évesnél idősebb serdülőknél és felnőtteknél, ezért minden 12 évesnél idősebb embernél biztonsággal alkalmazható a koronavírus-fertőzés megelőzésére.

Horvátországban szombattól a 12-15 évesek is igényelhetik a koronavírus elleni oltást, amire eddig csak 16 éves kortól volt lehetőség – közölte Tatjana Nemeth Blazic, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) munkatársa az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában. A fiatalokat ott is a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltják be.

Krunoslav Capak, a HZZJ igazgatója a sajtónak nyilatkozva elmondta, a kiskorúak nem tartoznak az elsőbbséget élvezők csoportjába, kivéve, ha valamilyen krónikus betegségben szenvednek. "Az aktív népesség oltása élvez prioritást, majd csak ezután következnek a gyerekek" – hangsúlyozta.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk