Csaknem kétszáz embert vettek őrizetbe Törökországban a földrengések miatt

  • narancs.hu
  • 2023. február 25.

Külpol

600 ember ellen indult eljárás. 

Csaknem kétszáz embert, többségükben építési vállalkozókat vettek őrizetbe Törökországban az ország déli részében pusztító földrengés során összeomlott épületekkel kapcsolatos hanyag munkavégzés gyanújával – közölte szombaton Diyarbakirban tartott sajtótájékoztatóján Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter. A miniszter közölte, hogy több mint 600 ember ellen indult eljárás épületek összeomlása miatt.

Gaziantep tartomány Nurdagi járásának polgármesterét szintén előállították – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A polgármester, Ökkes Kavak, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagja. Ellene az építkezések felülvizsgálatának elmulasztása a vád.

A több mint húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányát heves bírálatok érték az alacsony építkezési szabványok miatt, amelyek hozzájárulhattak a több mint 44 ezer törökországi halálos áldozathoz. A tizenegy török tartományban pusztító február 6-i földmozgások és az őket követő, tízezerhez közeli utórengés során a kormány adatai szerint több mint 173 ezer épület rongálódott meg, és majd kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Szombaton újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a közép-anatóliai Nigde tartományt – közölte a Kandilliben működő földrengés-megfigyelő központ. Epicentruma Bor járásban, a február elejei földrengések sújtotta török-szíriai határtól 350 kilométerre nyugatra volt. A szíriai Nemzeti Földrengés Központ szombaton közölte, hogy az elmúlt 24 órában 61 új utórengést észleltek, amelyek gyengék voltak.

Szombaton első ízben Irak északi részén is észleltek két 4-es erősséget meghaladó földmozgást: az elsőt Ninive tartományban, a másodikat Erbílben, Kurdisztán autonóm terület székhelyén – közölte az INA iraki állami hírügynökség. Károkról és sérülésekről nem érkeztek jelentések.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk