Egy iraki televíziós csatorna vallási vezetők korrupciós ügyeiről számolt be, ezért a hatóságok felfüggesztették a működését

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 3.

Külpol

A csatorna szerint a régióban égetően szükség van arra, hogy a sajtó átláthatóan és őszintén tudósítson.

Az iraki hatóságok hétfőn három hónapra felfüggesztették az Alhurra amerikai támogatással működő televíziós csatorna műsorszórási engedélyét, mert szunnita és síita vallási vezetők állítólagos korrupciós ügyeiről számolt be.

Az Alhurra televízió szombaton sugárzott oknyomozó riportot arról, hogy vallási vezetők az állami szférával fenntartott kapcsolataik révén jogtalan előnyökhöz juttatják vállalkozásaikat.

A televízió értesülése hatalmas botrányt váltott ki a közösségi médiában, egyes politikusok pedig egyenesen azt követelték, hogy a televízió iraki irodáit be kell záratni.

Az iraki médiahatóság, a Kommunikációs és Média Bizottság hétfőn nyilvános bocsánatkérést követelt a részrehajlással és rágalmazással vádolt Alhurrától és felfüggesztette a televízió műsorszórását.

Az Alhurra viszont közleményében leszögezte: a riport "tisztességes, szakszerű és kiegyensúlyozott" volt, a televízió pedig bőséges lehetőséget biztosított a műsorban említetteknek a reagálásra, ők azonban elutasították ezt.

Az Alhurra hangsúlyozta, hogy a pontos, részrehajlásmentes és tárgyilagos tudósítás elkötelezettje.

"A régió politikai, gazdasági és társadalmi kihívásait tekintve égetően szükség van arra, hogy a sajtó átláthatóan és őszintén tudósítson" - olvasható a közleményben.

A televízió hozzátette: az iraki kormánynak minden joga megvan arra, hogy válaszoljon a szerinte pontatlan, vagy szakszerűtlen információkat közlő tudósításokra, illetve ilyen ügyekben felelősségre vonást kezdeményezzen.

Az Alhurra jelentése egyébként széles körű korrupcióról számolt be az iraki szunnita és síita muszlim alapítványokon belül, amelyek a szent helyek fenntartása mellett ingatlan kezelést is végeznek.

A bagdadi amerikai nagykövetség az ügyre reagálva közölte: az amerikai külügyminisztérium nem cenzúrázza az Alhurra műsorait.

Figyelmébe ajánljuk