EP: Bíróság elé kell állítani Putyint

  • narancs.hu
  • 2023. február 16.

Külpol

A saját lakossága ellen elkövetett bűncselekmények miatt. 

Oroszországnak szabadon kell engednie a demokráciáért küzdő összes politikai fogvatartottat, köztük Alekszej Navalnijt, az Európai Parlament (EP) Szaharov-díjával kitüntetett orosz ellenzéki politikust - jelentette ki az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában csütörtökön.

A 497 igen szavazattal, 17 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP képviselői hangsúlyozták, a politikai foglyok szabadon bocsátásáig, a fogva tartási körülményeknek meg kell felelniük Oroszország nemzetközi kötelezettségeinek. Kiemelték, Navalnijnak különösen nagy szüksége van orvosokra és arra, hogy ügyvédjeivel, valamint a családtagjaival kapcsolatot tarthasson.

Az EP-képviselők hangsúlyozták, az EU-nak és a nemzetközi közösségnek világos stratégiára van szüksége ahhoz, hogy támogassa mind Ukrajna, mind az oroszországi demokrácia győzelmét, ami – véleményük szerint – Alekszej Navalnij és társainak győzelmét is jelentené. Sürgették továbbá az uniós tagállamokat, hogy nyújtsanak segítséget az orosz emberi jogvédőknek, a demokráciát pártoló aktivistáknak és a független újságíróknak Oroszországban és más országokban egyaránt.

Kijelentették továbbá, hogy

bíróság elé kell állítani Vlagyimir Putyin orosz elnököt a saját lakossága ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

Felszólították továbbá az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el korlátozó intézkedéseket azokkal szemben, akik felelősek az ukrajnai háborút ellenző orosz tüntetők önkényes büntetőeljárás alá vonásáért és kínzásáért.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk