Észak-Koreába disszidált egy dél-koreai

  • narancs.hu
  • 2019. július 8.

Külpol

Cso Inguk szüleit követte, magas posztot kap Phenjanban.

Észak-Koreába disszidált egy volt dél-koreai vezető fia – írta a BBC nyomán a HVG. A phenjani állami média szerint Cso Inguk magas posztot kap és hivatalosan a két ország újraegyesítésén fog dolgozni. Érkezéséről felvételeket is közzétettek, észak-koreai tisztségviselők fogadták a fővárosban.

A 73 éves Cso Inguk szüleit követve ment a kommunista államba: édesapja Dél-Korea külügyminisztere volt a hatvanas években, majd az Egyesült Államokba emigrált, ahol kemény kritikusa lett az akkori szöuli vezetésnek. Egy évtizeddel később mindenkit megdöbbentett, amikor feleségével együtt Észak-Koreába disszidált. A házaspár tagjai halálukig a phenjani politikai elit megbecsült tagjai voltak.

Cso Inguk az elmúlt években többször is járt Észak-Koreában, utoljára 2016-ban, édesanyja temetésén.

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint a férfi valószínűleg Kínán keresztül érkezett az országba. Mivel utazásához nem kért engedélyt Szöulban, akár le is tartóztathatják, ha valaha is úgy dönt, hogy hazatér.

A hírügynökség azt is megjegyzi, hogy az ilyen disszidálások rendkívül ritkák, sokkal gyakoribb, hogy észak-koreaiak akarnak délre szökni, amiért sokan az életükkel fizetnek.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.