Ismét durva a helyzet Párizsban

  • narancs.hu
  • 2019. március 16.

Külpol

Anarchisták felgyújtottak egy bankot és luxusboltok kirakatait törték be a sárgamellényesek megmozdulásán.

Az elmúlt hetek békés hétvégi tüntetései után szombaton ismét erőszakba torkollott Párizsban a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők megmozdulása. A tüntetők 18. alkalommal vonultak utcára.

A Champs-Elysées sugárúton már délelőtt 11 órakor összecsapások törtek ki a felvonulók egy része és a közéjük keveredett feketeruhás anarchista csoportok, az úgynevezett black blocs és a rendőrök között. A sárgamellényesek barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, a csendőrök pedig azonnal könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget.

Az antikapitalista és rendőrellenes szlogeneket skandáló anarchisták megtámadták a luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, a Champs-Elysée elegáns éttermeiben pedig a berendezéseket rongálták meg. A francia hírtelevíziók által élőben közvetített képek alapján a negyedik hónapja tartó megmozdulás 18. tüntetése az elmúlt két hónap békés felvonulásai után ismét a decemberi és januári hétvégekre emlékeztetett. A francia hírességek és politikusok által előszeretettel látogatott Fouquet's étterembe – amelyet elővigyázatosságból hiába barikádoztak körbe – a vandálok betörtek, feldöntötték az asztalokat és amit értek, széttörtek.

A luxusboltok betört kirakatai közelében feketébe öltözött, kapucnis fiatalok felszedték az utcaköveket és azokkal dobálták a rendőröket, akik folyamatosan könnygázzal válaszoltak, miközben mások egy újságosbódét és egy bankfiókot is felgyújtottak. Az épületben – amelynek aljában található a bank – tizenegyen könnyebben megsérültek a kiürítés során, köztük két rendőr. Egy anyát és kisgyerekét a lángokban álló második emeletről hoztak le a rendőrök.

Bank set on fire at Yellow Vest protests in Paris - 16.03.2019

Support me on Patreon: https://www.patreon.com/therussiandownload Yellow Vest protesters are demonstrating for the eighteenth week in a row in France on Saturday, March 16. The Yellow Vest movement emerged spontaneously in November after French President Emmanuel Macron announced controversial hikes in fuel prices to encourage a transition towards greener energy.

A helyszíni tudósítások szerint a békés sárgamellényesek tétlenül nézték a közéjük keveredő rendbontókat, de a tudósítások szerint nem ítélték el őket, hanem inkább megállapították, hogy a kormány decemberben is csak az erőszaknak köszönhetően engedett egyes követeléseiknek.

"Megint tömeg van, megint akció van, mint decemberben. Azt hiszik, hogy megszelídítettek minket, de betörhetetlenek vagyunk. A sárgamellényesek nem engednek semmiből, meg kell, hogy értsék végre" – idézett egy tüntetőt a francia hírügynökség.

"Az emberek egy jelentős része kizárólag rombolni ment ma utcára" – mondta Christophe Castaner belügyminiszter, aki szerint a 7-8 ezer békés sárgamellényes tüntető közé mintegy 1500 rendbontó keveredett Párizsban.

A sárgamellényesek nem titkolt célja volt hetek óta, hogy március 16-ig életben tartsák a szombati tiltakozásokat és ismét jelentős megmozdulást szervezzenek a fővárosban azért, hogy "ultimátumot adjanak a kormánynak", miután pénteken ért véget a szociális követelésekről az Emmanuel Macron államfő által január 15-én meghirdetett úgynevezett nagy nemzeti vita. A több mint 10 ezer lakossági fórum közül néhányon maga Macron elnök is részt vett, és 6-7 órán át válaszolt a résztvevőknek a jobb megélhetésért tett kormányzati intézkedésekről. A vitában, amelyhez interneten is hozzá lehetett szólni, közel 2 millióan vettek részt és tettek javaslatokat. A sárgamellényesek hangadói azonban a kormány kezdeményezését elterelő hadműveletnek tartják, s jelezték, hogy tartósan, az államfő teljes mandátuma idején nyomás alatt kívánják tartani a kormányt az utcai megmozdulásokkal.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk