Lengyelország leállítaná a Barátság kőolajvezeték egyik ágát

  • narancs.hu
  • 2023. április 18.

Külpol

A lengyel kormány javaslata szerint az orosz gyémánt- és földgázimportnak is szankciókkal kellene véget vetni.

A lengyel kormány még ebben a hónapban ismerteti a legújabb szankcós javaslatát, amivel többek között betiltanák a csöveken érkező orosz olaj és a gyémántok importját – írja a Reuters kormányzati dokumentumokból származó értesülésire hivatkozva a 444. A javaslat már az Európai Bizottsághoz is eljutotott.

A lengyel javaslat leállítaná a Barátság kőolajvezeték Németországba tartó szakaszán zajló kőolajimportot. A vezeték a magyar-szlovák határ közelében kétfelé ágazik, az egyik Magyarorzságra szállítja az olajat, a másik pedig Szlovákián át Csehországba és Németországba. Emellett újabb szankciókkal vetnének véget az orosz gyémánt- és földgázimportnak, beleértve az LNG-t is, és korlátoznák az atomenergetikai együttműködést. 

A Reuters szerint az atomenergiával kapcsolatos szankciókat Németország és Litvánia is támogatná, azonban valószínűleg engedékenyek lennének Magyarországgal és Franciaországgal szemben, akik még mindig üzletelnek az oroszokkal. A magyar kormány például a most készül módosítani a paksi atomerőmű bővítésének szerződéseit.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök korábban azt mondta, a 11. szankciós csomag a meglévő korlátozások kijátszása elleni küzdelemre összpontosítana, különösen az Oroszország által bevetett harci alkatrészek és felszerelések tekintetében.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ha eltűnnek a rítusaink, ránk omlik az idő

Otthontalanság, kiüresedés, nyugtalanság, rohanás és magány. Kevesen akadnak manapság, akit ne érintenének ezek a kérdések. Átrohanunk az életen, próbáljuk a víz felett tartani a fejünket, de nagyobb légvételre mintha nem lenne lehetőség. Mi történik velünk?