Mi lesz ebből? Másfél héttel a választások előtt a liberális-centrista párt vezet Katalóniában

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. december 10.

Külpol

Egyértelmű többsége se a függetlenség-, se az egységpárti blokknak nincsen.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt nagy eséllyel megnyerheti a katalán parlamenti választásokat december 21-én – derült ki a La Vanguardia katalán országos napilapban vasárnap megjelent felmérésből.

A GAD3 közvélemény-kutató cég december elején készített felmérése szerint a párt a szavazatok 23,1 százalékát szerezheti meg, amit 30-31 képviselői helyre válthat.

Albert Rivera, a Ciudadanos elnöke

Albert Rivera, a Ciudadanos elnöke

Fotó: Andreu Dalmau/MTI/EPA

A helyi mandátumkiosztási szabályok szerint mégsem a Ciudadanosnak lehet a legnagyobb parlamenti frakciója, hanem a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldalnak (ERC), amely 21,5 százalékos támogatottsággal másodikként juthat be a törvényhozásba. Ezzel 31-32 mandátumot nyerhet, mivel szavazataik alacsonyabb népességű területeken élőktől érkeznek, a választási törvény pedig ezeknek a voksoknak nagyobb súlyt ad.

A harmadik lehet a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya), 18,2 százaléknyi szavazattal 30-31 képviselője foglalhat helyet a parlamentben. A Katalán Szocialista Párt (PSC) 16,5 százalékos támogatottsággal 22 mandátumhoz juthat, a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en Común) 7,4 százalékkal 8 képviselőt delegálhat, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) a voksok 7,1 százalékával szintén 8 mandátumot kaphat. Utolsó lehet a függetlenségi Népi Egység (CUP) nevű radikális baloldali párt 5 százalékos támogatottsággal és 5 parlamenti képviselői hellyel.

A közvélemény-kutatás szerint a választásokon külön induló függetlenségi pártok mandátumai közösen sem érnék el a kormányzóképes többséget. A 135 fős törvényhozásban ehhez 68 képviselői hely szükséges. A függetlenséget ellenző blokk, a Ciudadanos, a PSC, a PP sem rendelkezne együtt ekkora létszámmal, így a mérleg nyelve – ahogy ezt már korábban több felmérés is kimutatta – a baloldali Katalónia közösen nevű párt lehet, amely ugyan ellenzi a katalán függetlenséget, de támogatja, hogy arról tartsanak szabályos népszavazást.

Neked ajánljuk