Netanjahu bedühödött Európa óvatoskodása láttán: „Hallom, elítélik Trumpot…”

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. december 10.

Külpol

Az izraeli miniszterelnöknek nem tetszik, ahogy az EU Trumpot kritizálja.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Európát bírálta, amiért elítélte Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának elismeréséért, de nem hallatta a hangját amiatt, hogy Izraelt rakétatámadások érték a palesztinok lakta Gázai övezetből.

A katonai rádió beszámolója szerint a miniszterelnök szombat este mondta ezt újságíróknak a Ben Gurion repülőtéren, párizsi és brüsszeli tárgyalásaira tartva. „Hallom, hogy elítélik Trumpot, de nem a rakétatámadásokat. Nem fogadom el ezt a képmutatást, felemelt fejjel képviselem Izraelt” – mondta Netanjahu, aki szerint Európa kettős mércével mér, ami elfogadhatatlan.

Az izraeli kormányfő vasárnap Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal, hétfőn pedig Brüsszelben Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Pénteken több rakétát lőttek ki izraeli területre a Gázai övezetből, tiltakozásul Donald Trump Jeruzsálem státuszáról szóló döntése ellen. A rakéták egyike egy üres szderóti óvodába csapódott be. Izrael válaszul a szélsőséges palesztin Hamász szervezethez tartozó célpontokra mért légicsapást az övezetben.

Mióta Trump beletenyerelt a Közel-Kelet legkényesebb ügyébe, csak úgy szállnak a rakéták

Ki lő ma? Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és Tel-Avivból oda helyezi át a nagykövetségét. Azóta folyamatos légitámadások követik egymást a Gázai övezetben. Izraeli harci gépek légicsapásokat mértek szombatra virradóra a Gázai övezetben a Hamász radikális palesztin szervezet létesítményeire, miután péntek este onnan kilőtt rakéták csapódtak be a zsidó állam területén.

Az elmúlt napokban Mogherini kétszer is elítélte Trump Jeruzsálemről kiadott nyilatkozatát, és komoly aggodalmát fejezte ki miatta. Az EU álláspontja szerint Jeruzsálem státuszát az izraeli–palesztin tárgyalások folyamán kell meghatározni egy kétállami megoldás részeként.

Figyelmébe ajánljuk