Nancy Pelosi megérkezett Tajvanra, Kína hadgyakorlattal reagál

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 2.

Külpol

Kína szerint az amerikai házelnök látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban.

Megérkezett Tajvanra kedden Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök, aki a leszállását követően kiadott nyilatkozatában leszögezte: az Egyesült Államok szolidaritása a demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.

A Peking azonnali bírálatát kiváltó látogatással Pelosi 25 év óta az első amerikai házelnök - és ezzel a legmagasabb rangú képviselő -, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott.

"Az amerikai kongresszusi delegáció látogatása Tajvanon az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét mutatja a szigetország demokratikus működésének támogatása iránt" - áll az amerikai házelnök nyilatkozatában, amely röviddel leszállását követően jelent meg.

Hozzátette: a házelnöki kongresszusi delegáció látogatása, amelynek során egy éjszakát töltenek a szigetországban, tökéletesen megfelel az Egyesült Államok hagyományos Tajvan-politikájának.

"Amerika szolidaritása a 23 millió lakosú Tajvannal ma fontosabb, mint valaha, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti kényszerű választással néz szembe" - fogalmazott az amerikai képviselőház vezetője, miközben Peking azonnal elítélte látogatását, hangsúlyozva, hogy az komoly sérüléseket okoz a kínai-amerikai kétoldalú kapcsolatokban.

A kínai külügyminisztérium közleményében egész pontosan úgy fogalmazott, hogy Pelosi tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak.

A tárca Pelosi gépének tajpeji leszállásához időzítette a közlemény kiadását.

A külügyminisztérium egyben tudatta, hogy hevesen tiltakozott az Egyesült Államoknál a kínai-amerikai viszony alapjait súlyosan sértő látogatás miatt.

A kínai védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték, valamint azzal fenyegetett, hogy célzott hadműveleteket hajt végre Tajvan ellen az amerikai politikus látogatása miatt.

Ezzel párhuzamosan a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indít hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre helyi idő szerint kedden éjszaka. A tájékoztatás szerint a légierő és a haditengerészet bevonásával zajló manőveren éles lövéseket fognak leadni a tajvani szorosban, és hagyományos rakétákkal tartanak tesztindításokat a Kína által saját területének vallott szigettől keletre.

Nancy Pelosi a The Washington Postban megjelent, a látogatásához időzített véleménycikkében foglalta össze látogatásának legfontosabb indokait.

Ebben elismeréssel szólt Tajvan demokratikus kormányzás iránti elkötelezettségéről, valamint bírálta Kínát, amiért az elmúlt években drámaian növelte a feszültséget Peking és Tajvan között.

Pelosi az írásban rámutatott: a Kínai Népköztársaság az elmúlt években jelentősen megnövelte a bombázókkal, vadászgépekkel és felderítő repülőgépekkel Tajvan közelében és annak légterében végrehajtott berepülések számát, ami az amerikai védelmi minisztérium értékelése szerint azt jelenti, hogy a kínai néphadsereg "valószínűleg olyan lehetőségre készül, hogy katonai erővel egyesítse Tajvant a Kínai Népköztársasággal."

"A Kínai Kommunista Párt egyre erősödő agresszióját látva az amerikai kongresszusi delegáció tajvani látogatását annak a félreérthetetlen nyilatkozatként kell értelmezni, hogy az Egyesült Államok kiáll Tajvan mellett" - fogalmazott cikkében Nancy Pelosi.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk