Nem volt zökkenőmentes az izraeli zászlós menet

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 29.

Külpol

Az arabok és a zsidók többször összetűzésbe kerültek egymással.

Több mint ötvenezren vettek részt az izraeli zászlós meneten vasárnap este Jeruzsálemben a város keleti része 1967-es elfoglalásának és egyesítésének emlékére rendezett Jeruzsálem-napon - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A menetben jelen voltak a Bétár focicsapat La Familia nevű szurkolói csoportjának tagjai is, saját zászlaik alatt. Az ultrák szélsőjobboldali aktivistái az óváros falainál azt kiabálták: "halál az arabokra".

Jaír Lapid külügyminiszter Twitter-bejegyzésben ítélte el a La Familia és a hasonlóképpen vonuló Lehava csoport szélsőséges viselkedését. "Nem a Lehava és a La Familia jelenti a Jeruzsálem-napot. A Lehava és a La Familia nem érdemli meg, hogy vigyék az izraeli zászlót. A Lehava és a La Familia olyan szégyen, amely árt Izrael népének Jeruzsálem-napon"- írta Lapid.

A felvonulók maroknyi részének szórványos erőszakos incidensei mellett az izraeli zászlókat vivő tömeg békésen jutott el az óváros damaszkuszi kapujától a Siratófalhoz, a menet céljához.  

Az óvároshoz érve a vonulók kettészakadtak, a férfiak az elsősorban arabok használta, és az arab negyedhez vezető Damaszkuszi-kapun léptek be, a nők pedig a zsidó negyed felé vezető Jaffa-kaputól jutottak el a Siratófalhoz.

Korábban, még a menet indulása előtt a jeruzsálemi óvárosban arab, illetve zsidó fiatalokból álló csoportok több helyen is összetűztek egymással, többször a rendőrség választotta szét őket.

Vasárnap reggel óta több mint háromezer rendőr és határőr - egy részük civil ruhában - próbálta biztosítani a nyugalmat az óváros ütközőpontjain. A ynet értesülése szerint az izraeli hadsereg is megerősítette országszerte a vaskupola egységeket, mert tavaly a Jeruzsálem-napi felvonulás miatt a Hamász rakétákat lőtt Izraelre, és kirobbant a több mint két hétig tartó Falak őrzői-hadművelet.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk