Népszavazáson vallhatnak a lengyelek, kérnek-e a bevándorlókból

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 13.

Külpol

A népszavazásra a választásokkal együtt kerül sor, kérdés, mi értelme az egésznek.

Lengyelország bejelentette, hogy ki kívánja kérni polgárai véleményét az Európai Unió menekültügyi politikájának javasolt változtatásairól, írja a Portfólió. Mateusz Morawiecki miniszterelnök videóüzenete szerint meg fogják kérdezni a polgárokat, "támogatják-e a Közel-Keletről és Afrikából érkező több ezer illegális bevándorló befogadását az európai bürokrácia által előírt kötelező befogadási mechanizmus keretében". 

A népszavazást október 15-re tervezik, az országgyűlési választásokkal egyidőben. A menekültek befogadása mellett a szavazólapon véleményt nyilváníthatnak majd a lengyel szavazók a nyugdíjkorhatár emeléséről és egyes állami vagyonelemek privatizációjáról is.

Hogy mi értelme van a menekültügyi kérdésnek, nem tudni. Bár a lengyel kormány - a magyar kabinettel együtt - tiltakozik az ellen, hogy kötelező jelleggel kelljen befogadnia a tagállamoknak a menekülteket, a kérdésről nem a polgárok döntenek. Az uniós államok belügyminisztereli június elején megszavazták ugyanis, hogy a korábbi öntkéntes befogadás helyett kötelező lesz a menekültek befogadása, az az ország pedig, amelyik erre nem hajlandó, annak fejkvótát kell fizetnie. Lengyelország mellett Magyarország tiltakozott a rendelkezés ellen.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk