Nobel-békedíj után idegen ügynök is lett Dmitrij Muratov

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 3.

Külpol

A Novaja Gazeta főszerkesztője azért lett ügynök, mert részt vett más külföldi ügynökök anyagainak terjesztésében.

Büntetések és fizikai erőszak után az orosz hatóságok idegen ügynöknek is nyilvánították az orosz vezetést gyakran kritizáló Novaja Gazeta újság 2021-ben Nobel-békedíjat kapott főszerkesztőjét – írja a BBC.

A Novaja Gazetát természetesen már rég betiltották az orosz hatóságok, azóta Lettországból szerkeszt több munkatársuk online kiadást, ezeknek persze blokkolják az elérhetőségét Oroszországban, illetve az összes szerzője felkerült a külföldi ügynököket számontartó listára, amiért szerintük hamis információkat terjesztenek az ukrajnai háborúról.

Az orosz igazságügyi minisztérium indoklása szerint most azért nyilvánították külföldi ügynöknek Muratovot is, mert „részt vett más külföldi ügynökök üzeneteinek és anyagainak létrehozásában és terjesztésében, és külföldi platformokat használt arra, hogy negatív vélemény alakuljon ki Oroszország kül- és belpolitikájáról”.

Az orosz törvények értelmében a külföldi finanszírozásban részesülő személyek és szervezetek külföldi ügynöknek nyilváníthatók, ami számos adminisztrációs eljárást von maga után. Többek közt rendszeresen meg kell jelenniük kell a hatóságoknál és meg kell adniuk minden adatot a tevékenységeikről és a pénzügyeikről, a sajtóban és a közösségi médiában közölt anyagaiknál pedig mindig kötelesek jelezni a státuszukat.

Muratovnak a szólásszabadság oroszországi védelméért folytatott harcáért ítélték oda a békedíjat, amit nemrég elárverezett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk