Dmitrij Muratov elárverezi Nobel-békedíját

  • narancs.hu
  • 2022. június 20.

Sorköz

A Novaja Gazeta volt főszerkesztője az aukció bevételét a háború miatt földönfutóvá vált ukrán gyerekeknek ajánlja fel.

Árverésre bocsátja hétfő este a tavaly elnyert Nobel-békedíját Dmitrij Muratov orosz újságíró, a márciusban bezárt Novaja Gazeta című független orosz lap volt főszerkesztője, az aukció bevételét pedig az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kapja, hogy segítse az ukrajnai háború miatt földönfutóvá vált gyerekeket – számolt be róla hétfőn az MTI.

Muratov korábban már jelezte, hogy a díjjal járó 500 ezer dollár készpénzt jótékony célra ajánlja fel. Azt mondta: az adomány célja, hogy „esélyt adjon a menekült gyerekeknek a jövőre”. Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban Muratov elmondta, különösen aggasztja az ukrajnai harcok miatt elárvult gyerekek sorsa.

Az orosz újságíró a Nobel-békedíj elárverezését szervező Heritage Auctions amerikai aukciós ház által közzétett videóban hangsúlyozta:

azt szeretné, ha akciója egy villámcsődület (flash mob) kezdete lenne, és példával járna elöl mások számára is, hogy árverezzék el értékes tárgyaikat az ukránok megsegítésére.

Muratov élesen bírálta a Krím félsziget 2014-es Oroszországhoz csatolását és a február végén Ukrajna ellen indított átfogó orosz támadást. Lapja, a Novaja Gazeta március végén közölte, hogy az ukrajnai háború befejezéséig felfüggesztik az újság online és papíralapú változatát, illetve közösségimédia-tevékenységét, miután másodszor is figyelmeztetést kaptak az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelettől. A háború kezdete óta a korábbinál is nagyobb nyomás nehezedett az orosz hivatalos fősodorhoz nem tartozó, a Kreml politikáját bíráló médiumokra. Március elején betiltották az Eho Moszkvi rádióállomást és a Dozsgy online televíziót.

Muratov 2021-ben Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíróval megosztva kapta meg a Nobel-békedíjat azért a küzdelemért, amelyet „a demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatnak olyan országokban, amelyekben az újságírók „állandó veszélyben vannak” a fizikai és verbális támadásoktól, zaklatástól.

Muratov kitüntetésére már június 1-től lehet online licitálni, a hétfő esti élő licitet pedig a menekültek világnapjára időzítették. Hétfő reggel a legmagasabb ajánlat Muratov békedíjára 550 ezer dolláron állt, de a várakozások szerint ez az összeg milliós nagyságrendekig emelkedhet. A Muratov békedíjával járó emlékérem 175 grammos, 23 karátos aranya nagyjából 10 ezer dollárt érhet.

A legnagyobb összeget eddig James Watson amerikai molekuláris biológus kapta a Nobel-díjjal járó emlékérméért: az 1962-ben az orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett tudós 2014-ben 4,76 millió dollárért adta el arany medálját. Három évvel később, a Watsonnal együtt kitüntetett Francis Crick családja 2,27 millió dollárra tett szert az emlékérem elárverezéséből, amelyet akkor is a Heritage Auctions szervezett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk