Szijjártó szervezi az Orbán–Zelenszkij-találkozót

  • narancs.hu
  • 2024. január 11.

Külpol

Ungváron fog tárgyalni az ukrán külügyminiszterrel.

Kárpátalja székhelyén, a 115 ezer lakosú Ungváron találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel január 29-én, hogy előkészítsék Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját – adta hírül az ATV.

A portál Szijjártó tájékoztatása alapján írta meg a dátumot és azt, hogy ez lesz az egyeztetés témája, és levonja a következtetést: a magyar kormányfő valószínűleg már csak a februári uniós csúcstalálkozó után fog tárgyalni az ukrán államfővel.

A decemberi kormányinfón Orbán Viktor közölte, hogy elfogadta az ukrán elnök meghívását egy tárgyalásra, azt viszont a magyar fél szerint előbb tisztázni kell, miről legyen szó, mert csak úgy van értelme a találkozónak.

Rendes előkészítés nélkül Szijjártó szerint azért nem lenne eredménye a megbeszélésnek, mert „azok az ukrán döntések, az az ukrán magatartás, amelyet az elmúlt időszakban látunk, az nem abba az irányba mutat, hogy egy ilyen találkozón megnyugtató eredmény születhet”.

Az ATV kérdésére Szijjártó Péter elmondta, hogy még tavaly év végén telefonon beszélt Andrij Jermakkal, aki az ukrán elnök hivatalát vezeti, de vele egyelőre nem egyeztettek időpontot személyes találkozóról. 

Orbán Viktor tavaly februárban az uniós csúcson már kezet fogott Volodimir Zelenszkijjel:

Decemberben pedig Argentínában futottak össze. Beszélgettek is, de az nem derült ki, miről:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.