Szijjártó szervezi az Orbán–Zelenszkij-találkozót

  • narancs.hu
  • 2024. január 11.

Külpol

Ungváron fog tárgyalni az ukrán külügyminiszterrel.

Kárpátalja székhelyén, a 115 ezer lakosú Ungváron találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel január 29-én, hogy előkészítsék Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját – adta hírül az ATV.

A portál Szijjártó tájékoztatása alapján írta meg a dátumot és azt, hogy ez lesz az egyeztetés témája, és levonja a következtetést: a magyar kormányfő valószínűleg már csak a februári uniós csúcstalálkozó után fog tárgyalni az ukrán államfővel.

A decemberi kormányinfón Orbán Viktor közölte, hogy elfogadta az ukrán elnök meghívását egy tárgyalásra, azt viszont a magyar fél szerint előbb tisztázni kell, miről legyen szó, mert csak úgy van értelme a találkozónak.

Rendes előkészítés nélkül Szijjártó szerint azért nem lenne eredménye a megbeszélésnek, mert „azok az ukrán döntések, az az ukrán magatartás, amelyet az elmúlt időszakban látunk, az nem abba az irányba mutat, hogy egy ilyen találkozón megnyugtató eredmény születhet”.

Az ATV kérdésére Szijjártó Péter elmondta, hogy még tavaly év végén telefonon beszélt Andrij Jermakkal, aki az ukrán elnök hivatalát vezeti, de vele egyelőre nem egyeztettek időpontot személyes találkozóról. 

Orbán Viktor tavaly februárban az uniós csúcson már kezet fogott Volodimir Zelenszkijjel:

Decemberben pedig Argentínában futottak össze. Beszélgettek is, de az nem derült ki, miről:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk