Fico jövő kedden jön Orbánhoz

  • narancs.hu
  • 2024. január 11.

Külpol

Két jó barát – de ez nem volt mindig így.

Budapesten találkozik jövő kedden, január 16-án Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő – értesült a hvg.hu.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy a hivatalos látogatás előkészítése már zajlik.

A lap emlékeztet, hogy a két politikus kapcsolata, ahogyan a magyar–szlovák viszony is, elég rosszul kezdődött, de aztán 2012 áprilisában Varsóban Orbán Viktor lépett egyet a szlovák kormányfő felé azzal, hogy a magyar kisebbséggel kapcsolatos kérdésekről nem beszélt, inkább azokról a közös ügyekről, amelyekben van lehetőség együttműködésre.

A jó viszony később is megmaradt. 2020-ban a Smer vereséget szenvedett, és előfordult az, ami 1989 óta nem, hogy a szlovákiai parlamentbe nem került be magyar párt.

 

A legutóbbi szlovákiai parlamenti választások finisében a magyar közmédia M1 csatornája – amelyből a szlovákiai magyarok több mint 13 százaléka tájékozódik – interjút közölt Robert Ficóval. Azt nem lehet tudni, ez mennyiben járulhatott hozzá a Smer győzelméhez, de hangsúlyos gesztus volt.

A kapcsolatot az sem tette próbára, hogy a szlovákiai választási kampányban a Magyarország felől érkező illegális bevándorlók ügye fontos téma volt a Smer révén. Volt olyan vélemény, miszerint a váratlanul felbukkant jövevényeket valahogyan a magyar hatóságok irányították oda, mintha ezzel befolyásolni akarnák a szlovákiai választást:

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mégsem lesznek luxusbungalók a Pilis legszebbnek tartott tavánál

A kivitelező elállt a tizenkét tóparti „VIP-faház” felhúzásától. A környezetvédő helyi civilek tiltakozását ugyan alaptalannak minősítették, de azzal indokolták visszavonulásukat, hogy váratlanul kiderült, a szomszéd településről durva bűz árad, ami arra is utal, hogy a szennyvízszennyezést a luxusházak helye, a Határréti tó is elszenvedi.