Timmermans: a Soros-ellenes kampány antiszemitizmusát hiába tagadta a kormány

  • narancs.hu
  • 2018. december 10.

Külpol

Orbán Viktornak komolyabban kellene vennie az antiszemitizmus elleni harcot, mondja Timmermans.

„Ha Orbán Viktor annyira komolyan veszi az antiszemitizmus elleni harcot, akkor javaslom, hogy a magyar kormány ne használjon kódolt nyelvezetet, fogalmazzon világosabban és kerülje el azokat a kifejezéseket és kampányokat, amelyek antiszemita érzelmeket kelthetnek.“ Ezt Frans Timmermans, az Európai Biztottság alelnöke mondta Brüsszelben a Népszava cikke szerint.

Az alelnök ilyen kódolt üzenetnek tekinti a Soros-ellenes kampányt, aminek antiszemitizmusát hiába tagadta a kormány, a reakciók ennek az ellenkezőjét bizonyították.

Timmermans az EU Alapjogi Ügynöksége friss felmérése miatt tartott sajtótájékaztót a témában. Az Ügynökség 12 EU-s államban vizsgálta az önmagukat zsidónak tartó lakosok a gyűlöletbűncselekményekről és az antiszemitizmusról. A felmérés arra jutott, hogy Magyarországon a zsidók 77 százaléka szerint az ország legsúlyosabb politikai-társadalmi problémája az antiszemitizmus.

Magyarországon 10-ből 7-en úgy vélték, az elmúlt öv ében nőtt az antiszemitizmus, igaz 2012-ben még többen vélekedtek így.

Fizikai erőszaktól és verbális zaklatásoktól a magyar zsidók 29 százaléka tart, ez egyébként a részt vett országok között a legalacsonyabb arány.

false

Figyelmébe ajánljuk