Titokban Zelenszkijjel találkozott az amerikai külügy- és védelmi miniszter Kijevben

  • narancs.hu
  • 2022. április 25.

Külpol

Ez volt az első hivatalos amerikai látogatás Kijevben azóta, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen

Az Egyesült Államok fokozatosan felújítja jelenlétét Ukrajnában, és további katonai segélyt nyújt – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter kijevi látogatása során.

Ez volt az első hivatalosnak tekinthető amerikai látogatás Kijevben azóta, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Bár a két amerikai kormánytag vasárnapi érkezését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előzetesen bejelentette, a vizit részleteit titokban tartották, csak másnap nyilatkoztak róla Lengyelországban, és az újságírók nem hozhatták nyilvánosságra annak tartalmát, amíg Blinken és Austin el nem hagyta Ukrajna területét.

Blinken hétfőn azt mondta, a látogatás lehetőséget adott arra, hogy személyesen biztosítsák az ukrán kormány és nép iránti támogatásukat. Amerikai források szerint Austinék több mint 700 millió dolláros új amerikai katonai támogatást jelentettek be Ukrajnának.

Ukrajnai h?bor?

 
Az amerikai védelmi minisztérium által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k), Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben tartott megbeszélésükön 2022. április 24-én.
Fotó: Amerikai védelmi minisztérium / MTI/AP
 

Austin az újságíróknak azt mondta, hogy Kijev megnyerheti a háborút, ha kellően jó katonai felszerelésekkel és elegendő nemzetközi támogatással rendelkezik. Blinken pedig úgy vélte, hogy Oroszország a háború megindítását indokló célkitűzéseinek teljesítésében vesztésre áll.

Az amerikai külügyminisztérium illetékese a látogatás kapcsán azt mondta, hogy Washington folyamatosan tervezi a kijevi amerikai diplomáciai képviselet visszatérését. Kifejtette, hogy a személyes találkozást semmi sem pótolja, és az amerikai diplomaták visszatérésének jelképes a jelentősége.

A külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy az Ukrajnában működő amerikai diplomáciai testület nagy része Lengyelországban működik. Ezt megelőzően az Egyesült Államok ideiglenesen áthelyezte nagykövetségét az ukrán fővárosból, Kijevből Lvivbe.

Az AP amerikai hírügynökség azt írta, hogy a látogatást követően Blinken az amerikai fővárosba, Washingtonba utazott vissza, míg Austin Németországba, ahol április 26-án a Ramstein légibázison többoldalú konzultációkat tartanak az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség kilátásairól.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk