Trump 20 év után hazaküldi a hondurasi menekülteket az USA-ból

  • narancs.hu
  • 2018. május 5.

Külpol

Vissza a nyomorba.

Az amerikai kormány bejelentette, hogy megszünteti az 1998-ban a Mitch hurrikán pusztításai miatt az Egyesült Államokban menedéket nyert több mint 50 ezer közép-amerikai hondurasi ideiglenes védett státuszát, és 20 hónapot ad arra, hogy hazatérjenek.

A hondurasiak a második legnépesebb nemzeti közösség, amely a Mitch hurrikán miatt ideiglenes menedéket kapott az Egyesült Államokban. Az első a nicaraguai. A Trump-kormány januárban már mintegy 200 ezer salvadori menekült ideiglenes menekültstátuszát szüntette meg 2019-es hatállyal, ők 2001 óta élhettek az országban. De így jártak Haiti, Nicaragua, Szudán, Libéria és Nepál polgárai is, akiktől Trump elvette az ideiglenes védett státuszt, amelynek az volt a célja, hogy ne küldjenek vissza embereket olyan országokba, ahol nem lehet biztonságban élni.

Honduras továbbra sem nevezhető biztonságosnak, hiszen az elmúlt években százezreknek kellett elhagyni otthonukat bandaháborúk és drogkartellek miatt, és a közép-amerikai ország kormánya sem épp finomkodásáról híres. A természeti katasztrófák csak tovább mélyítették a szegénységet.

Kirstjen M. Nielsen belbiztonsági miniszter a döntés indoklásaként azt mondta, hogy a hondurasi körülmények lehetővé teszik a menekültek hazatérését. Azokat, akik 2020. január 5-éig nem hagyják el az Egyesült Államokat, kitoloncolják.

José Isaias Barahona hondurasi külügyminiszter a bejelentésre reagálva elismerte, hogy az amerikai kormány szuverén döntéséről van szó, ám szerinte ez nagyon sajnálatos. Mindazonáltal Honduras „tárt karokkal várja vissza” állampolgárait. Ezzel szemben Marlon Tabora, Honduras washingtoni nagykövete szerint országa nem áll készen több mint 50 ezer ember visszafogadására, továbbá miután ezek az emberek több mint 20 éven át az Egyesült Államokban éltek, integrálásuk a hondurasi társadalomba nem lesz könnyű.

(MTI, CNN)

Figyelmébe ajánljuk