Nem igaz, hogy „aki megnyeri a választásokat, az mindent megtehet” – Megint tízezrek tüntettek Szlovákiában

  • narancs.hu
  • 2018. május 5.

Külpol

„Ki kell állni a média szabadságáért. Nemcsak igazságos rendőrséget, bíróságot és hivatalokat akarunk, hanem igazságos és független médiát is, amely nem a politikusok szolgája.”

A Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya halála utáni szlovákiai tüntetések következményeként április közepén lemondott Tomás Drucker belügyminiszter, és bejelentette posztjáról való távozását Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány, de mint ismert, Robert Fico miniszterelnök is lemondott posztjáról. Ám hiába alakult át a szlovák kormány, a társadalmi nyomás nem szűnt meg.

Kis szünet után pénteken volt az első jelentősebb megmozdulás: több szlovákiai városban tüntettek „Tisztességes Szlovákiáért” jelszóval. A pozsonyi megmozdulás volt a legnagyobb, becslések szerint azon tízezrek vettek részt. A demonstráció az „Esküvő előestéje” nevet kapta – a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová szombaton házasodott volna össze.

„Ján Kuciak halála megtanította velünk, hogy a nyilvánosságnak ki kell állnia a média szabadságáért. Nemcsak igazságos rendőrséget, bíróságot és hivatalokat akarunk, hanem igazságos és független médiát is, amely nem a politikusok szolgája” – jelentették ki a tüntetés szervezői.

A demonstráción a korrupció felszámolása, az újságírók védelme mellett konkrét ügyekről szóló követelések is elhangzottak. Például számon kérték, hogy „mit kezd a kormánykoalíció a kormány botrányaival? Miért lakik Robert Fico még mindig az adócsaló Ladislav Bašternák lakásában? Gabriela Matečná miért nem vállalja a felelősséget a mezőgazdasági földek körül kialakult botrányokért?”

A szervezők állítása szerint a megmozdulás célja az volt, hogy megmutassák a politikusoknak, nem igaz, hogy „aki megnyeri a választásokat, az mindent megtehet”. A tüntetésen számos polgári aktivista gyűjtött aláírásokat egy néhány hete meghirdetett –  az előre hozott választások kiírását célul kitűző – petícióhoz, mások pedig a legnagyobb szlovák liberális lap ingyenes, a tüntetésre kiadott különkiadásának példányait is osztogatták.

(Új Szó, Parameter)

Figyelmébe ajánljuk