Választási autokráciának nevezi Magyarországot az EP határozattervezete

  • narancs.hu
  • 2024. április 18.

Külpol

Öt párt szerint hiba volt kiutalni a támogatásokat.

Magyarország a választási autokrácia hibrid rendszerévé vált, és súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket – jelentették ki az kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a szélsőbaloldaliak által előterjesztett szövegében EP-képviselők. A dokumentumot a Népszava ismertette.

A szuverenitás védelméről szóló törvény és a széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása sérti a szabad és tisztességes választások elvét – olvasható abban az ötpárti határozattervezetben, amiről jövő héten fog szavazni az Európai Parlament (EP).

Hasonló megállapítások olvashatók abban a felszólító levélben is, amellyel február 7-én elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben. A kormány a válaszadásra szánt két hónapos határidő lejárta után, április elején reflektált a kifogásokra. Ha a válaszokat nem tartják kielégítőnek, a folyamatot az EU Bírósága elé utalhatják.

A határozattervezet szerint hiba volt kiutalni Magyarországnak a 10,2 milliárd euró támogatást. A dokumentumban Varga Judit hangfelvétele is említésre kerül, mint a jogállamisági probléma bizonyítéka.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!