Washington Post: Orbánnak semmi keresnivalója a Fehér Házban

  • narancs.hu
  • 2019. május 10.

Külpol

„A magyar miniszterelnök kiemelkedik a demokráciaellenes politikusok sorából.”

Rob Berschinski, a Human Rights First alelnöke, illetve Hal Brands, a Johns Hopkins Egyetem alelnöke közös kommentárban fejezte ki a véleményét magyar miniszterelnök washingtoni látogatásával kapcsolatban. Mint írták, Orbán Viktornak semmi keresnivalója a Fehér Házban.

Véleményük szerint a látogatás jóváhagyás egy olyan vezetőnek, aki sikeresen rombolta le a demokráciát, továbbá megerősíti a programot, ami alapvetően fenyegeti a transzatlanti biztonságot. Szerintük Orbán kiemelkedik a demokráciaellenes politikusok – mint amilyen Putyin vagy Erdogan – sorából, mert olyan lépéseket hajtott végre, amelyekről Trump maximum csak tweetelhet.

A magyar kormányfő közel került Oroszországhoz, a sajtó és a civilek elleni támadása a Kreml politikáját idézi, továbbá Moszkva falovának szerepét tölti be a NATO-ban. Mindezek ellenére a washingtoni adminisztráció felkarolta a magyar vezetést, a jogsértések fölött pedig szemet huny, így maguk mellett tarthatja Magyarországot, sőt lehet, hogy fegyvereket tud eladni neki.

Figyelmébe ajánljuk