Másodszor is megszavazta a szlovák parlament a himnusztörvényt

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. május 10.

Külpol

Azonban a Most-Híd javaslatára még kivehetik belőle a himnuszéneklésre vonatkozó részt.

Az államfő vétóját felülírva a pozsonyi parlament ismét jóváhagyta pénteken az állami jelképekről szóló törvényt. A "himnusztörvény" néven ismertté vált jogszabálynak a himnusz éneklésére vonatkozó részt ezt követően gyorsított eljárásban módosíthatják.

A parlament által először március végén jóváhagyott jogszabályt – amelynek egy része nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozta volna a külföldi országok himnuszának előadását, amikor az érintett ország hivatalos küldöttsége is jelen van helyszínen – áprilisban megvétózta Andrej Kiska szlovák államfő (aki nyitóképünkön Áder János társaságában látható).

Mivel a törvénymódosítást, amelynek csak néhány szavas része rendelkezik a himnuszról, mint egészet vétózta meg a megbízatási ideje végéhez közeledő és saját párt alapítását bejelentő Kiska, azt a törvényhozásnak csak teljes egészében elvetni vagy teljes egészében jóváhagyni volt lehetősége.

A jogszabály márciusban a most pénteken kezdődő szlovákiai jégkorong világbajnokság, illetve a válogatott mezeinek dizájnja kapcsán került terítékre. Ezt az előterjesztő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint az tette indokolttá, hogy a szlovák csapat – a sokévi bevált gyakorlattal szakítva – olyan mezeket kapott, amelyeken a szlovák címer nem eredeti formájában, hanem csak stilizálva (a hármas halmot három hokiütővel helyettesítve) kapott helyet.

Andrej Danko, az SNS elnöke, miután a törvénynek a himnusz éneklésére vonatkozó része széleskörű tiltakozást váltott ki, áprilisban bejelentette: megegyezés született a koalícióban arról, hogy megoldják a törvényből adódó problémát úgy, hogy mindenki elégedett legyen és semmi se zavarja a szlovák-magyar kapcsolatokat.

Bár a "megoldás" részleteit nem ismertette a kormánykoalíció, az vélhetően a törvény ismételt jóváhagyását, majd annak utólagos módosítását jelenti. Ez a módosítás a kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Most-Híd vegyes pártnak az ígérete szerint orvosolja a himnusz éneklését korlátozó passzust.

A módosítást a jogszabályt márciusban vélhetően gondatlanságból megszavazó Most-Híd készül beterjeszteni, s arról a kormány ajánlása szerint gyorsított eljárásban döntenek majd.

Figyelmébe ajánljuk