Tartalom

MaNcs, IX. évf. 39. szám, (1997.09.25.) (1997-09-25)

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A tepsi

Egotrip

érzés)

Ballagni befelé, be, a Klinikára, vinni egy kifejlett, méretes daganatot - az olyan, hogy próbálod megjegyezni az őszi fényeket, memorizálni a látványokat. Vágyakozás tárgyává lesz minden aktatáska, bot, esernyő, nejlonszatyor az 1-es villamoson: olyanokat vinni milyen jó lehet. Nincsen hát tovább, ennyi volt, mikulás, bevégeztetett. Bűnbánatot gyakoroltam nagy sietséggel két megálló között. Utolsó szalmaszálként abba kapaszkodtam, hogy mond az intézményben ez a név még valamit, s a hajdani kollégákra tekintettel nem lesz az átirányítás a felvételi osztályról a zsákba automatikus. Hogy valamivel árnyaltabban zajlik majd az ügymenet, nagy részvéttel, kíméletesen. Gyerekkoromban sok beteget láttam, mégsem volt ötletem, hogy kell viselkedni ilyenkor. Igaz, a fele tudatlan kölyök volt, pont, mint én, lázasan csengetett az anyjával éjszaka, a másik részük pedig meg volt halva, a magatartásminták terén így szintén nem segíthetett. Én vagyok köztük mégis a legnagyobb barom - a Bem téren ezt állapítottam meg -,tudja, hogy mi várja, oszt mégis halad, visz befelé egy komplett rákot, ahelyett, hogy menekülne, mint az őrült, Mikepércs felé. Megy az állat, jegyet lyukaszt, gonosz képpel méregeti a feltűnően egészséges utasokat, ficánkoló nagymamákat, erőtől duzzadó polgárokat, belém a kést, megy a barom, önkéntes alapon.

Egotrip

Seres László: Dekóder

Egyáltalán nincs igazuk azoknak, akik szerint nincs nemzetközibb dolog a nemzeti hevületnél, meg hogy valahol ez a sok jobbszél mind jól megvan egymással. Jó, én is leírtam ilyet, de ez baromság. Egyrészt pár éve német skinheadek jól megvertek magyar skineket azzal, hogy hülye magyarok, másrészt ugye a különböző népnemzetiek még saját népnemzetükön belül sem bírják egymás fiziognómiáját, végül gondoljunk csak bele, mennyi fejfájása lehet egy olyan derék, sokat látott öreg rasszistának, mint Jean-Marie Le Pen, ha egyszer ellátogat a lelkes, de borzalmas Ká-Európába, ahol mindenki, akivel kezet ráz, népnemzeti, tehát egyetért vele, tehát utálja az előző kézfogó népnemzetit. Nacionalista internacionálét szeretne Jean-Marie, ha jól emlékszem, még az "európai" jelző is felbukkan a szervezet nevében, talán épp egy kék színű eurozászló alatt konferenciázik majd a sok feszültségforrás; gondolom, a konferencia pogromszerű végkimenetelét csak a diplomatikus szikrontolmácsolás akadályozhatja meg.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Ezek a legjobb hetek, lehasznált felmosórongyok flangálnak az égen, néha esik, a pozsgafa kókad, be kell költöztetni, gyakorlati mobilkertészet, a sokat mozgatott örökzöld, milyen egy hülye haza, tavasszal ki, ősszel be, fiókflóra a franciaerkélyen, kilenc hónap hideg nyirok, aztán három csontszáraz, lapos. Most kezdődik az előbbi, bemondták a tévében, szeptember huszonkettedike, az asztrológiai ősz, elszáradnak és lehullanak a csillagok.

Publicisztika

Publicisztika

Zsadon Béla: Jönnek újak

György Péter, a neves esztéta, médiaguru és liberális közíró sajátos esszét publikált Az ó-új világ címmel. Első olvasás után úgy meredtem magam elé, mint lamer végfelhasználó a general failure-re. Legjobb esetben is csak annyit értettem, hogy a szerző be van rezelve.

Publicisztika

Árnyékboksz

Jó, hogy időben szóltak, egy jegyzékkel üzentek; annyira kínos lett volna, napon felmelegedett pezsgő, felsorakozott magyar küldöttség, a külügyminiszter még egyszer elpróbálja magában, hogy is kell szlovákul mondani, hogy "kerüljön beljebb, szomszédasszony", vagy hogy: "és mondja, ugye a brindza a sztrapacska titka?" - vagy amit már ilyenkor mondanak egymásnak, ha egyáltalán -, aztán még másnap délben is ott állnak, és nem értik, mi van.

Publicisztika

Negatív program

Paszternák László szakszervezeti funkcionárius, az MSZOSZ szociáldemokrata platformjának vezetője (ez is jó, hogy egy szakszervezetben van szociáldemokrata platform, lehetne még billenő-, ízes, sőt tormás-mustáros platform is) még fontolgatja, kössön-e választási szerződést az MSZOSZ az MSZP-vel. Egyfelől jó lenne, ha néhány ágazati vezető továbbra is ott ülne a parlamentben, abból baj nem lehet, csendben vezetnék az ágazatot, neki a falnak, meg vissza, másfelől viszont az MSZP még mindig nem adta oda azokat az "értékes ingatlanokat", amiket pedig megígért az MSZOSZ-nek. Ez tiszta beszéd. Ebben az országban a "jelentős nagyságrendű" ingatlanokat az MSZP osztogatja, csekély viszontszívességekért cserébe. Paszternák amúgy elégedett a szocialistákkal, a tb-önkormányzatok ügyében például teljesítették, amit ígértek az érdekképviseleteknek, és mi csak csodálkozunk, né, nem is szólt az MSZP, hogy a tb-önkormányzatok kapcsán bárkinek is ígért volna valamit.

Belpol

Belpol

"Az elfogadásom töretlen" (Farkas Flórián, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke)

Több mint egyéves nyomozás után az ügyészség hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése miatt vádat emelt az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) és a Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián ellen. A Lungo Drom két alapítványánál találtak pénzügyi problémákat, a vizsgálat fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlott. Az önkormányzat és a szervezet elnöke cáfolja a vádakat.

Belpol

Kulturális hírek

Hommage a Gémes PéterKétrészes kiállítással tiszteleg a Dovin Galéria Gémes Péter emléke előtt. A kiállítás szeptember 30-ig megtekinthető első részében a tavaly októberben, 45 éves korában elhunyt képzőművész huszonhét kollégája, barátja emlékezik rá a maga módján, október 1.

Rózsahegyi László vállalkozásai

Belpol

Hálózat

"Egészen más dolog az, ha valaki mindenét, szellemieket és anyagiakat, tehát teljes egzisztenciáját kockáztatja egyetlen üzlet miatt. Ezt nem vállalkozásnak, hanem hülyeségnek tekintem." Rózsahegyi László, a Rolitron Csoport alapítója és agytrösztje mondta ezt két évvel ezelőtt egyik interjújában, s mint szerteágazó vállalkozói tevékenysége mutatja, komolyan gondolja. Nagyon is: ember legyen a talpán, aki egyrészt gomba módra szaporodó, másrészt eltűnő-átalakuló-megszüntetve-megőrző cégei szövevényében kiigazodik.

Belpol

Kettős gyilkosság 1994 karácsonyán: Ecstasy, whisky, Browning

A Narancs évek óta figyelemmel kíséri az 1994. karácsonyi kettős gyilkosság fejleményeit (1995. január 19., április 27., 1996. április 18.). A Fővárosi Bíróság szeptember 22-én első fokon bűnösnek találta Tóth Szabolcsot több emberen részben aljas indokból, illetve különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében, és fegyházban letöltendő életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

Belpol

Közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról: Az FKgP leszakadt

Augusztusban valamivel élénkebb volt a belpolitikai élet, mint az előző két nyári hónapban, ám ez is csak minimálisan módosította a pártok lakossági támogatottságát. Az úgynevezett biztos szavazók körében viszont markánsabbak a változások: a Fidesz támogatói lényegesen aktívabbnak mutatkoztak, mint egy hónapja, míg az FKgP híveinek szavazókedve csökkent. A nyári hónapok kisebb-nagyobb változásainak eredményeként jelenleg teljesen kiegyenlített a Fidesz és az MSZP támogatottsága, miközben az FKgP egyértelműen lecsúszott a harmadik helyre. A negyedik helyen - az előzőektől jócskán lemaradva - változatlanul az SZDSZ áll, más pártoknak pedig továbbra sincs sok esélyük 1998-ban a parlamentbe kerülésre; mindez a Marketing Centrum legújabb felméréséből derül ki, amelyet a Magyar Narancs és a Világgazdaság megbízásából készített.

Belpol

Idegenek Babócsán: Aláírást ötezerért

Egy Somogy megyei faluban vagy két hete egy azonosítatlan típusú és színű fekete Mercedesből azonosítatlan nemű szőke nő ugrott ki, és a falu néhány lakójának átadott egy-egy könnyen azonosítható ötezrest. Aztán aláíratott velük egy üres papírlapot, és elporzott Barcs irányába. Ki tette ezt, és miért - ez csak néhány kérdés azok közül, amelyekre a tudomány és a Magyar Narancs azóta is hiába keresi a választ.

Külpol

Külpol

Választások Lengyelországban: Jobbulást kívánnak

A lengyelek a vasárnapi parlamenti választásokon legelőször is a padlóra küldték a Waldemar Pawlak vezette Parasztpártot (6,9 százalék), amivel megszabadultak a posztkommunista-parasztpárti koalíciótól, kizárva e rossz emlékű házasságnak még az elméleti lehetőségét is. Aztán a választás formális győzelmét a Szolidaritás Választási Akciónak (AWS, 32,8 százalék) juttatva adtak egy jókora maflást a Demokratikus Baloldali Szövetségnek (SLD, 26,6 százalék) is, amelyet azonban 1993-hoz képest csaknem 6 százalékkal meg is jutalmaztak; azzal pedig, hogy a Szabadság Uniót (14,6 százalék) komoly középpárttá emelték, két legyet is ütöttek egy csapásra: egyrészt nem engedték, hogy a politikai inga túlságosan jobbra lendüljön, másrészt biztosították azt, hogy Leszek Balcerowiczból, a sokkterápia atyjából előbb vagy utóbb miniszterelnök legyen.

Külpol

Törökország: Itt járt Baba

Szeptember elején Magyarországon járt Süleyman Demirel, a török köztársaság elnöke. Ha programját valószínűleg sokkal előbb rögzítették is, útja jól illeszkedett a török diplomácia legújabb offenzívájába. A hazájában kiemelkedően népszerű politikus, akit az utca embere csak Baba (Apa) néven emleget odahaza, nem tétlenkedett Magyarországon. A szabadkereskedelmi egyezmény aláírásán és számos jelképes protokolláris rendezvényen túl az elnök szót kapott az Országházban is. A lényeg: Törökország örömmel üdvözli Magyarország NATO-felvételét. Nem fenyeget immár a török vétó veszélye.

Zene

Zene

Koreai filmhét: Mintavétel

Szeptember 11-17. között rendezték meg Budapesten a kortárs koreai filmek hetét. A mérsékelt hírverés ellenére csaknem végig telt házzal, ami még akkor is derék, ha számításba vesszük, hogy az eseménynek a főváros egyik legkisebb mozija, a Hunnia adott otthont, illetve hogy a nézők közel fele az itteni koreai kolónia tagjaiból verbuválódott.

Zene

Film: New York-i regék és mondák (Woody Allen: Hatalmas Aphrodité)

Akárhogy is, Woody Allen öregszik, és ebbe jobb, ha beletörődünk, elvégre jómagunk nemkülönben, jóllehet ezzel kit sem izgatunk fel, a halántékunkon előóvakodó ezüstös stich jó, ha gúnykacajt kivált, éppúgy, mint érett szentenciáink. Woody Allen azonban sokszorosan is rászolgált, hogy sorsát és vegetációját egyaránt szemmel tartsuk.

Zene

Videó: Egy jó jugó este

Nem az esetem az euro-bürokrata, de ha történetesen a médiaprogramban dolgozik, szívesen leülnék vele sörözni, hogy kiszedjem a titkát. Például azt, kinek és hogyan jutott eszébe megtámogatni két régi jugoszláv film videómegjelenését. A kérdésnek semmi köze a filmek értékéhez, egyik jobb, mint a másik. Az egyik Slobodan Sijan elég híres szatírája, a Ki énekel ott?, a másik a Virdzsina Srdjan Karanovictól. Aki nem akarja még haza is vinni a moziban már kétszer látott filmet, amúgy meg szaturálódott már a sarki videótéka harmadik típusú választékával, az most eltölthet egy jó estét a jugoszláv poszt-újhullámmal.

Könyv

Könyv

T´DOOR: "Jött a zűr a dadával" (David Ashforth)

Nem tudom, van-e Lord Lucan nevű ló. Mit kell tudni Lord Lucanról? Nekem mind többször jön elő. Szerencsére én már - nagyon remélem - tényleg nem kerülök semmi olyan hiperzűrbe. A régi Nagyvilág - című kalandos és ménsztrím lap - egyik legvonzóbb dolgozata volt a Lordról beszámoló. Kis vérfürdőt rendezett ő a házuk alagsorában, miért a dadát ölte meg, tévedésből, más hölgy aztán került volna-e sorra, tények és kérdések. Lucan szőrén-szálán, mi több, szárán, lordi virágán eltűnt. Elmentették, nekem ez tetszett. De hova? Mégis vízbe veszejtette magát? A Nagyvilág cikke lerántotta a leplet - kicsit - "arról a világról, ahol a hapsik a klubban nem álltak szóba a saját nejeikkel, nőikkel sem" stb., és most jön a vicc.

Tudomány

Tudomány

Gamexpo: Bedobott pénz

Szeptember 18-20. között a Petőfi Csarnokban Gamexpo néven rendeztek kiállítást, ám azok, akik különféle gyermekszobai játékok, plüssmackók, építőkockák vagy villanyvasutak miatt látogattak ki, jócskán mellényúltak: a termékbemutató ugyanis egészen másról szólt. Valójában azok tudták értékelni, akik otthonosan mozognak a játéktermek világában, azon belül is elsősorban nyerőgép-vonalon.

Lokál