Tartalom

MaNcs, IX. évf. 37. szám, (1997.09.11.) (1997-09-11)

Egotrip

Egotrip

Seres László: Dekóder

A mártíromságnak új neve van: Simsa Péter. Az egészségbiztosítási önkormányzat exalelnöke, volt interjúalanyunk és cikktárgyunk, aki ellen a Népjóléti Minisztérium feljelentést tett, amiért különösen nagy értéket kezelt hűtlenül, és akinek a becsületére legyen írva, hogy legalább visszaadta mandátumát, ma már meghurcolt mártírnak látja magát, "az ország számára a csúnya-rossz tb-s bácsi lettem", mondja ez az ember a Népszabadságnak, mivel "aránytévesztésnek és alapvető torzításnak" tartja néhány pár száz milliós kis szir-szar ügy felfújását. Ez az aránytévesztett ember az interjúban egy árva szót nem szól Wesselényi utcai ingatlanról, CM klinikáról, alapítványnak szétosztott kilencmillióról, ilyenekről, nem. Ez az ember politikai tényezőként, a Semmi Se Ciki Mozgalom szerves részeként (klubtagok: Nyers Rezső, Lusztig Péter, Nikolits István, Baja Ferenc; elnök: Horn Gyula) a politikai filozófia területére is keveredik a talán nem véletlenül legnagyobb napilapban, esélyt kapva arra, hogy kifejthesse Montesquieu egyedülállóan alapos revízióját a hatalommegosztás tárgyában.

Publicisztika

Publicisztika

Dobrovits Mihály: Közjó, közjólét

Azt írja Tamás Gáspár Miklós, hogy veszélyben lévén a magyar liberalizmus hagyománya, itt az ideje, hogy belépjünk egy pártba. (Tamás Gáspár Miklós: Most tessék belépni a pártba!, MaNcs, 1997. július 17.) Ki-ki a sajátjába természetesen. Nem vitatom a jeles közíró igazságait. Diagnózisával egyetértek. Való igaz, hogy a magyar liberalizmus válságba sodródott, vitathatatlan, hogy a közjó ápolása valamennyiünk kötelessége. Közjó nélkül nincs köztársaság. A mára kialakult bizalomhiányos, önző társadalmi közeg nemcsak Magyarország integrálódását fenyegeti, de az is kérdéses, hogy az ország meddig marad működőképes. Kialakul-e a megfelelő visszacsatolás a társadalom és a politika között, vagy a politika marad-e az, ami a mi tájainkon mindig is volt, úri huncutság, amelyet a közösség megvetően elutasít magától?

Publicisztika

Elő a kolttal!

Ki telefonálhatott a Nyugdíjbiztosító székházába hétfő reggel? Hogy bomba van, kezit csókolom, az üzemegységben elhelyezve? Az illető mindenesetre jó búvóhelyet választhatott, mert mire az elnökválasztók átértek a Nyugdíjfolyósítóba, már ott is telefon várta őket, hogy ott se tessenek ülésezni, tisztelettel, mert ott is felrobbanik a krémium, ha sokat ülésez. Aztán az Egészségbiztosítóban dettó. Ekkor jelentette ki egy harcias matróna, egyfajta Dobó Katicaként, aki akár Bálint Attila MSZOSZ-szóvivő is lehetett, hogy az utcán is megválasztják, akit meg kell, vagy a Duna jegén, vagy Eger várában! És így is lett. Hogy pontosan kiket és hogyan és mi végre választottak meg, azt nem sokan értik Magyarországon, és egyáltalán nem biztos, hogy nem éppen ez a cél.

Belpol

Belpol

"Bevezetett értékekről van szó" (László József, a Magyar Televízió alelnöke)

Gőzerővel készülnek a régi és az új tévéadók az októbertől várható médiaversenyre. Míg azonban a két kereskedelmi adó műsorterveiről naponta olvashatunk, alig tudni, hogyan képzeli a kedves nézők megtartását a 30 milliárdos büdzséjű, közpénzünket fogyasztó MTV, amelynek 2-es programját hamarosan műholdról élvezhetjük. Interjúalanyunk (korábban a Magyar Rádió vállalkozási igazgatója és a Kossuth adó főszerkesztője) június óta az MTV műsorstruktúráért felelős alelnöke, és mint az alábbiakból kiderül, mintha leginkább a nézői megszokás hatalmában bízna.

Belpol

Kulturális hírek

Meghalt Solti GyörgyRöviddel 85. születésnapja előtt a dél-franciaországi Antibes-ben elhunyt Solti György (Georg Solti) karmester.

Belpol

A hágai ítélet előtt: Dunaorzó

Várhatóan egy hónap múlva megszületik a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében. A félelmek, miszerint Horn peren kívül megegyezik majd Meciarral, nem igazolódtak be, de ez nem a magyar miniszterelnökön múlott. A két országnak a hágai őszi elvi ítélet után fél éve van arra, hogy megegyezzék az ítélet végrehajtásának részleteiről, ha ez nem sikerül, akkor ezt a bíróság teszi meg helyettük egy újabb ítéletében. A két kormányfő megbízottainak eddigi szereplése viszont arra utal, hogy ezt egyikük sem szeretné.

Belpol

Rádióhallgatók Sátoraljaújhelyről: Hétköznapi liberalizmus

Hiba lenne abból a feltevésből kiindulni, hogy aki egy élő rádióműsorba betelefonál, az nem normális. Ugyanekkora tévedés lenne, ha azt gondolnánk, hogy a hallgatói vélemények a teljes lakosság véleményét tükrözik egy adott eseményről. A Narancs által vizsgált műsorok a sátoraljaújhelyi önkormányzat döntését vitatták (lásd Jogértelmezési zavarok, MaNcs, 1997. szeptember 4.). A hallgatók álláspontját két rádió is sugározta: a Kossuth (MW 540) és a csak Budapest körzetében fogható Tilos (FM 98.0).

Belpol

Parlament: Õszi idény

Még hat hónapja van a jelenlegi Országgyűlésnek a ciklus végéig - ezzel az örömteli bejelentéssel kezdte beszédének érdemi részét Horn Gyula miniszterelnök, amikor az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapján röpke negyvenperces napirend előtti felszólalásra ragadtatta magát.

Külpol

Külpol

Afrika: Egy hatás alatt álló kontinens

Franciaország és afrikai holdudvara között évek óta feszül, romlik a viszony, és amikor Alain Richard francia védelmi miniszter hosszas diplomáciai előkészületek után augusztus végén a Közép-afrikai Köztársaságban bejelentette, hogy távoznak az országból a francia katonák, ezzel jelképesen is lezárt egy nehézkes, halódó élettársi kapcsolatot.

Külpol

Eugenika Nyugat-Európában: Csontvázak a szekrényben

A jó öreg európai ruhásszekrényekből egymás után potyognak ki a csontvázak. Pár éve Belgium került reflektorfénybe a gyermeklányokat megrontó és megerőszakoló, gyilkosságtól sem visszariadó pedofil bandák lebukása kapcsán. Tavaly kelt híre először, hogy Svájc amolyan "pénzmosoda" szerepét játszotta egykori náci vezérek vagyonának átmentésében, idén tavasszal pedig az "alvó számlák" kapcsán vetődött árnyék az alpesi köztársaságra. Augusztus végén újabb botrány verte föl Svájc csöndjét, ám ennek hullámai elérték Ausztriát és több skandináv államot is.

Külpol

Teréz anya halála

Agnes Gonxha Bojaxhiu, egy vallásos macedóniai albán család leánya 1928-ban, tizennyolc évesen Indiába érkezik, ahol európai rendjének öltözékét húsz évvel később kékkel szegélyezett fehér szárira váltja. 1950-ben a Vatikán húzódozását legyűrve új irgalmas kongregációt alapít, amely otthont nyújt Kalkutta nyomorultjainak, elhagyatottjainak és haldoklóinak. Az Irgalom Misszionáriusai ma mintegy négyezren mintegy hatszáz intézményben gondoskodnak azokról, akik magukról gondoskodni már képtelenek, a világ szinte valamennyi országában.

Zene

Zene

Velencei Filmfesztivál: Versenyen kívül

Befejeződött az 54. Velencei Filmfesztivál. Voltak vetítések - bár hol a nézők, hol a fotósok, hol az egykori partizánok fenyegetőztek blokáddal. Voltak díjak - a japán Hana-Bi (Tűzijáték, rendező Takeshi Kitano) a legjobb film, Robin Tunney (Niagara, Niagara) a legjobb női alakítás és Wesley Snipes (One Night Stand) a legjobb férfialakítás Arany Oroszlánját kapta. És voltak jó filmek is - csak sajnos többnyire nem a versenyprogramban, hanem a speciális vetítéseken.

Zene

A csapás iránya (Crossroads)

Egyágyas, független kiadó a Crossroads, de most nyáron több kazettát adott ki, mint amennyit a multik szoktak egy év alatt. Még annál is többet, vagy kétszer, amennyihez a magam módján kedvet kaptam. A béke kedvéért (majdnem) betűrendben haladok.

Zene

Ezerrel az örökkévalóba (16 Horsepower: Low Estate)

Zavarban leszek év végén, amikor megismételhetem, amit írok, ráadásul már most is régi történet. A 16 Lóerőről szól, és hozzá az olyan kritikusi fordulatokról, mint amilyen az év lemeze, az év zenekara vagy valami hasonló elragadtatott. Más kérdés, hogy az, valóban.

Zene

Nyolc kis kritika

Amit sokan nem tudnak, az ínyenceknél egyértelmű: ha giccsvetélkedő, akkor valamelyik mediterrán ország műholdas tévécsatornája. Az, hogy például a Játék határok nélkülben részt vesznek mindenféle délszaki népek, nem jelent semmit; a forgatókönyvet valószínűleg hozzánk, északiakhoz butították. A legjobbak az eredetiek, melyekből kiderül, hogy Olaszországban vagy Spanyolországban kizárólag nagy mellű szőke nők vezethetnek vetélkedőműsort, ezt az tudja igazán értékelni, aki végignézett már egy úgynevezett intellektuális Vitray-vetélkedőt, ahol a legnagyobb kaland, hogy ma elalszik-e vagy megsértődik a stábra a nagy moderátor.

Film

Film

József Attila Kör: Kerékcsere menet közben

Az utóbbi évtized hagyományához híven, amikor nem irodalmat, hanem irodalomról író emberek (Odorics Ferenc, Mészáros Sándor, Károlyi Csaba) álltak a 35 évesnél fiatalabb irodalmárokat tömörítő József Attila Kör élén, ezúttal is kritikust választott elnökének a szervezet augusztus végén, a közgyűléssel súlyosbított tatai edzőtáborozás alkalmával: Ágoston Zoltánt. Beszélgetőtársunk a JAK le- és beköszönő elnöke, Károlyi Csaba (Nappali ház, ÉS) és Ágoston Zoltán (Jelenkor) volt.

Tudomány

Tudomány

Kriptográfia: Prímszámháború

"Kellene egy csapat" - írta egy fellelkesült rendszergazda a múlt héten egy másiknak, "mert buli van". A buli jónak látszott, a kolléga egy kicsit adta a hülyét, egy kicsit kérette magát, egy kicsit nagyon fikázott, mert ő már csak ilyen, de közben persze ezzel foglalkozott, majd néhány óra leforgása után az eddigi néhány tízezer számítógép mellé jó tucatnyi újabb, magyar felségjelzésű gép is beszállt az RSA RC5-32/12/7 jelű feladványának megoldási kísérletébe. Az effajta versengésnek már hagyománya van: az Interneten összegződő nyers számítóerő küzd meg az egyre korszerűbb titkosító-algoritmusokkal.

Tudomány

Agrárünnep Bábolnán: Versenymű traktorra és kutyára

A múlt héten rendezték meg Bábolnán a hatodik nemzetközi gazdanapokat, ami nemcsak a gazdáknak, hanem a gazdátlanoknak is kellemes időtöltést jelentett szerda reggeltől vasárnap estig. Szombaton például térségi szántóversenyre és magyar kutyafajták kiállítására is sor került, és ezt már tényleg nem lehetett kihagyni.

Tudomány

Homoszexuálisok felvonulása: Meleg és büszke

Nem volt még ilyen izgalmas, vidám, kicsi és gyors demonstráció Budapesten, mint a büszke magyar melegek első nyilvános felvonulása. A kőfalbontók kis hazai közössége nem nemek, hanem egyéni lehetőségek szerint próbálja megítéltetni magát a másikakkal, akár történelmi elődeik, a New York-i anyahercegnők, csak talán kevesebb haraggal a szívükben.