Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 34. szám, (1996.08.22. (1996-08-22)

Publicisztika

Publicisztika

Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

Jó dolog egy hálózat. Dolgok kapcsolódnak, áteresztenek, utat adnak az ozmózisnak a szemipermeábilis membránon vagy másutt; kommunikációban vannak. Egy hálózat interaktív, összeköt; ideális esetben többirányú kommunikációt biztosít. Ilyen ideális esetek a számítógépes hálózatok; nem ideális a villany-, víz- és gázvezeték vagy diktatúrában a hatalmi struktúra. Aki interaktív, az abszolút. A villany-, víz- és gázhálózatnál, valamint a diktatúrában csak a hálózat egy pontján - nevezzük most az egyszerűség kedvéért a tetejének -, tehát a tetején álló kommunikátornak van esélye, hogy ne fogadhasson, hanem csak küldhessen impulzusokat. A visszajelzésre végső soron nincs esély, mert ha az interakció abszolútsága megszűnik, akkor az egész változik. "Szórványosan, mint az erőleves, a lélek útja az égre merőleges."

Publicisztika

Szabó Miklós: Három korforduló (896 - 1896 - 1996)

A három dátum három korfordulót jelent. Ezeréves távlatban egy a tartalmuk: Magyarország Nyugattá válása. Az ezerszáz év előtti korfordulóra némileg erőltetett a modernizáció fogalmát visszavetíteni, de a barbárságból a civilizációba való átlépés hasonló fordulatot jelent, mint a múlt századi átlépés a tradicionálisból a modernbe. A mostani ünnepséggel az ország ünnepélyesen deklarálhatja, hogy eltökélte magát: Magyarországból ezerszáz év után végre valóban nyugati ország lesz.

Publicisztika

Béke van

Még ha a leginkább az időjárás elítélésével, valamint a kurvakérdés úgynevezett körüljárásával elfoglalt magyar sajtó ezt nem is vette észre, ennek a nyárnak a központi rendezvénye a magyarkérdés volt. És a dolgok állása biztatónak tűnik.

Belpol

Belpol

"Nincs ilyen rossz véleményem az államról" (Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok o

Interjúalanyunk nevét akkor ismerte meg a nagyobb nyilvánosság, amikor egy tavaszi napon rendőrakciók cigány jogsértettjei sorakoztak fel az Országgyűlési Biztosok Hivatala előtt. Dr. Kaltenbach Jenő ombudsmanná választása előtt a németek országos kisebbségi önkormányzatának elnöke, korábban pedig a Kisebbségi Kerekasztal szakértője volt.

Belpol

Kulturális hírek

Naturexpo A Budapesti Vásárközpontban szeptember 5-ig tart nyitva a Naturexpo, amelyet eredetileg az Expo ´96 részeként az 1971-es vadászati világkiállítás 25. évfordulójára terveztek, fókuszban az állatok sportszerű lelövöldözésével, de közben - mint illusztrációnk is mutatja, a vadászatot nem elfelejtve - bejött a képbe a természetvédelem és a környezeti kultúra fejlesztése is, egyebek között.

Belpol

Elektronikus könyvtárak: A cédulakatalógusok halála

Az elektronikus könyvtár kifejezés legalább két dolgot takar. Jelenti egyrészt az elektronikus dokumentumok tárát; a másik esetben olyan korszerű informatikai eszközökkel feljavított, "klasszikus" könyvtárról van szó, ahol minden folyamatot számítógéppel csinálnak.

Belpol

Szolnoki ingatlanügyletek: Revans

Szolnok városával az utóbbi időben kétszer foglalkoztak komolyabban a hazai lapok. Először tavasszal, a helyi Kőolajkutató Rt. privatizációjával kapcsolatban, annak okán, hogy az ÁPV Rt. visszavonta a döntését. És a mostani ügy: a szolnoki önkormányzat szocialista tagjai telek- és ingatlanspekulációval vádolják Várhegyi Attila polgármestert. A város fideszes vezetője szerint viszont egyszerű bosszúról, a fentebb említett privatizációban vesztes MSZP-s politikusok ellentámadásáról van szó.

Belpol

Dunai Imre lemondása: A megfelelő pillanatban

Akár az állampárti időkben: a lapzártánk idején tartott kormányülésen Dunai Imre ipari és kereskedelmi miniszter egészségi állapotára hivatkozva nyugdíjazását kérte, s ezt Horn Gyula miniszterelnök - Dunai Imre érdemeinek elismerése mellett - akceptálta is.

Külpol

Külpol

Csecsen western: Hét nap győzelem

Ilyen csak a filmekben van, leginkább a hollywoodi jobb kategóriás westernekben, amikor Pancho Villa parasztkatonái vágtában elsöprik a (mexikói) szövetségi hadsereget ágyústul, géppuskástul, német katonai tanácsadóstul. Groznijban most helyi környezetben megcsinálták a posztszovjet remake-et, csakhogy a csecsenek igazából lövöldöztek!

Külpol

Kolumbiai kokain: Haszontalanság

Hónapok óta huzavonázik egymással a kolumbiai törvényhozás, a főügyészség, nem is beszélve Washingtonról, hogy mi legyen Ernesto Samper államfővel: megtartsa-e hivatalát, vagy mondjon le. Eközben - de ez nem új - több program is fut az országban a kokatermesztés és kokaintermelés visszaszorítására.

Zene

Zene

Színház: Bűn és problema (A Menny kapui - A Pokol lángja)

Az előadást a Magyarországi Biblia Szól Egyház szervezte vagy finanszírozza, esetleg mindkettő, és még egyéb módokon is benne volt a produkcióban, csak azok előadás (A Menny kapui - A Pokol lángja, szerzője ismeretlen, de a meghívó szerint világhírű színdarab) közben szépen elfelejtődnek.

Tudomány

Tudomány

Egyéb kapcsolatok

Számítógépország makadámútjaira, melyeket kövenként, téglánként építettek gépeléstől remegő ujjú, egymással csak zsargonban érintkező programozók, sima aszfaltot terítenek a mikroszámítógépes szoftvercégek; grandiózus kormánynyilatkozatok információs szupersztrádának kiáltják ki; Cadillacjükben hátradőlve, napszemüvegben, bamba turistavigyorral arcukon megjelennek a sétafurikázó tömegek.

Tranzit