Kulturális hírek

  • 1996. augusztus 22.

Belpol

Naturexpo A Budapesti Vásárközpontban szeptember 5-ig tart nyitva a Naturexpo, amelyet eredetileg az Expo ´96 részeként az 1971-es vadászati világkiállítás 25. évfordulójára terveztek, fókuszban az állatok sportszerű lelövöldözésével, de közben - mint illusztrációnk is mutatja, a vadászatot nem elfelejtve - bejött a képbe a természetvédelem és a környezeti kultúra fejlesztése is, egyebek között.
(Lásd még: Snoblesse.)

Korrekció Múlt heti lapszámunk egyik politikai hírének címében véletlenül ottragadt egy technikai utasítás.

A kulturális hírek között rossz címmel jelent meg Tarr Béla filmje, amelyet meghívtak a 49. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra; a helyes cím: Utazás az Alföldön.

A Pepsi Szigetet beharangozó írásból tévedésből kimaradtak az események időpontjai.

A Snoblesse-ben nem sikerült két képet a megfelelő helyre kinyomtatni.

Mindezekért valamennyi érintett és az olvasók elnézését kérjük.

Világzenei élmezőny Íme a world music-műsorokat készítő európai rádiószerkesztők által összeállított legfrissebb lista:

1. Oumu Sangaré: Worotan (Mali)

2. Ali Farka Toure: Radio Mali (Mali)

3. Válogatás: Ethno Punk

4. Daniele Sepe: Vite Perdite (Olaszország)

5. Chico Science + Nacao Zumbi: Afrociberdelia (Brazília)

6. Yulduz Usmanova: Binafscha (Üzbegisztán)

7. Afro Celt Sound System: Vol. 1 Sound Magic (Nagy-Britannia/Írország/Szenegál)

8. Daude: Daude (Brazília)

9. Carlinhos Brown: Alfagamabetizado (Brazília)

10. Bim Sherman: Miracle (Nagy-Britannia)

Gyász 82 éves korában meghalt Rafael Kubelik cseh karmester. A Cseh Filharmonikusoktól kezdve a világ számos híres zenekarát vezényelte, 1948-as emigrálása után a Chicagói Filharmonikusoknál dolgozott, hosszabb időt töltött a londoni Royal Opera, majd a hetvenes években a New York-i Metropolitan Opera zenekarának élén. 1990-ben egy koncert erejéig hazatért Prágába, a Cseh Filharmonikusokhoz. Haláláig Svájcban élt.

Hamlet Helsingörben Egész évben egymást érik Koppenhágában, Európa idei kulturális fővárosában az események, s ha valami nem maradhatott ki ezek sorából, az a Hamlet: a Koppenhágai Királyi Balett a Shakespeare által meghatározott helyszínen, Helsingör várában adta elő a mű táncváltozatát a fiatal Peter Schaufuss koreográfiájában, a Sort Sol nevű dán rockzenekar grunge- és acidjazz-hatásokat ötvöző zenéjére. Hamlet szerepét Johan Kobborg, Ophéliát Marie-Pierre Flechais táncolta.

Wole Soyinka: Embargót! "Az egyetlen megoldás az ENSZ által ellenőrzött olajembargó. Ezt a természeti erőforrást az elnyomás eszközeként használják" - nyilatkozta a Newsweekben Wole Soyinka Nobel-díjas nigériai író, aki 1994. decemberi emigrálása óta Európa, Afrika és az Egyesült Államok között ingázva veti latba tekintélyét az országban uralkodó rezsim ellen, s nyilvánít véleményt a tavaly Londonban alapított Nigériai Nemzeti Felszabadítási Tanács szóvivőjeként is.

Az USA és a kergemarhakór Habár Amerikában még nem észlelték a Nagy-Britanniában tapasztalt kergemarhakór átterjedését, felhívták az orvosok figyelmét, hogy az eddiginél is fokozottabb figyelmet fordítsanak a Creutzfeld-Jakob-kórban megbetegedő emberekre. 1991 és 1994 között 94 ennek a kórnak a nyomán bekövetkezett halálesetet regisztráltak az Egyesült Államokban, de a vizsgálatok szerint egyikük betegségének okozója sem azonos a kór Nagy-Britanniában talált fajtájával.

Stressz és agyzsugor Nemcsak fejfájáshoz, hanem egyenesen az agy összezsugorodásához vezethet a stressz, állította egy tanulmány a Science című tudományos folyóiratban. Az erős megrázkódtatások akár az agy károsodásához, méretének különlegesen érzékeny műszerekkel észlelhető csökkenéséhez is vezethetnek egy bizonyos stresszhormon, a glucocorticords jelenlétében.

Folyó Sziget Lapzártánk idején az óbudai Hajógyári szigeten megkezdődött a Pepsi Sziget egyhetes élményözöne. Az első nap sztárja, Slash, a Guns ´N´ Roses gitárosa és profi haknibandája csalódást okozott, kárpótlást helyette a képünkön látható, Észtországból érkezett Nye Zsdali nyújtott. Európa legnagyobb rockfesztiváljának eseményeire a következő hetekben még visszatérünk.

Pearl Jam Pesten is Budapestet is érinti a Pearl Jam október 24-én Írországban startoló európai turnéja: Prágából érkezvén (ahol november 15-én övék a Sportcsarnok), november 17-én játszanak nálunk, a Budapest Sportcsarnokban, majd továbbutaznak, egyelőre bizonytalan, hogy Isztambulba vagy Ljubljanába.

Underground Glass Augusztus 18-25-ig rendezik Bárdudvarnokon, a Goszthony Kiskastélyban a VI. Nemzetközi Üveg Szimpoziont, amelynek keretében előadások hangzanak el az üvegművészet esztétikai és technikai kérdéseiről, és húsz-huszonöt magyar és külföldi művész a vidéki kúria mellett felépített, szabadtéri üveghutában alkot a legkülönbözőbb technikai eljárások alkalmazásával. A szimpozion és alkotótábor idei témája: Underground Glass - az itt készült művekből augusztus 25-én kiállítás nyílik Kaposváron, a Metesz Székházban.

A dalai láma Hollywoodban A dalai láma augusztus 17-re hirdetett budapesti előadásáról nem számolhatunk be (elmaradt ugyanis, erről még a Snoblesse-ben is), előtte tíz nappal azonban Hollywoodban, Beverly Hillsben járt a sztárokra irányuló reflektorfényt Tibetre vonzani, adományokat gyűjteni és megköszönni azokat. A Kína által 1951-ben elfoglalt Tibet - nem kis mértékben a dalai láma személyiségének köszönhetően - mostanában egyre több támogatóra talál nyugaton. Bernardo Bertolucci filmje, A kis Buddha három évvel ezelőtt felhívta a figyelmet Tibet helyzetére, most júniusban az Adam Yauch (Beastie Boys) által szervezett San Franciscó-i koncerten 800 ezer dollár gyűlt össze egy Tibetet támogató alapítvány javára, s ezekben a hónapokban három filmet is forgatnak Tibetről, illetve 1959 óta indiai száműzetésben élő vallási vezetőjéről: Steven Seagal a lámáról és a kínai hatalomátvételről, Martin Scorsese és Melissa Mathison, Harrison Ford felesége az ifjú dalai lámáról, Brad Pitt pedig a láma gyermekkori tanítójáról.

Bál az Interneten Ezzel a - Bál az Operában című slágerükre utaló - címmel tér vissza október 12-én a Budapest Sportcsarnok színpadára az évek óta nem működő KFT. Ennél bővebb információt sejtet a zenekari homepage (http://www.kft.hu/), ki lehet próbálni.

Velencei előzetes Nem lesz magyar, sőt - ha a grúz Otar Joszeliani francia koprodukcióban készült alkotását leszámítjuk -, kelet-európai résztvevője sem az augusztus 28. és szeptember 7. közötti, 53. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválnak, amelynek versenyprogramjában tizenhárom mű szerepel. Két amerikai film (Abel Ferrara: The Funeral; Julian Schnabel: Basquiat - a fiatalon elhunyt New York-i graffitifestőről szóló opus, benne David Bowie mint Andy Warhol) verseng az Arany Oroszlánért olyan európai nagyságok munkáival, mint Jean-Luc Godard (Forever Mozart), Claude Lelouch (Hommes, femmes: mode d´emploi), Ken Loach (Carla´s Song), Volker Schlöndorff (a Michel Tournier Rémkirályából forgatott, már Cannes-ra ígért Der Unhold), az ír Neil Jordan (Michael Collins), a portugál Manoel de Oliviera (Party) vagy az említett Joszeliani (Brigands). Két olasz (Antonio Capuano és Carlo Mazzacurdi) és két Európán kívüli film (a mexikói Arturo Ripstein és a tajvani Wu Nien-Jen műve), illetve egy kolumbiai-spanyol-olasz koprodukció (Sergio Cabrerától) van még a versenyben.

Versenyen kívül vetítik többek között Jane Campion új filmjét (Portrait of a Lady), Barry Levinson Sleeperét, valamint a filmcentenárium ihlette Die Gebrüder Skladanowskyt, amelyet Wim Wenders készített müncheni filmfőiskolás tanítványaival Max és Emil Skladanowskyról, akik másfél hónappal a Lumiere fivérek előtt vetítettek mozgóképet Berlinben, de bioszkóp nevű eljárásuk piacilag nem bizonyult életképesnek.

Cyberia

Interneten a ketchup nyomában Az iNteRNeTTo értesülése szerint az esztergomi Joker Csemegében történt pokolgépes merényletkísérletet követően a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya hivatalos levélben szólította fel a magyar Internet-szolgáltatókat, hogy az ismeretlen tettes felderítése érdekében adják ki a hatóságnak az Esztergom és Szentendre környéki Internet-előfizetők névsorát lakcímmel együtt. A nyomozó szervek a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség által is ellenjegyzett kérésüket azzal indokolták, hogy a robbanóanyag házilagos előállításának módja megtalálható az Interneten. Az iNteRNeTTo információi szerint a szolgáltatók még nem döntötték el, hogy eleget tesznek-e a rendőri felszólításnak, hiszen a kérés és teljesítése sértheti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényt, a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvényt, valamint előfizetőik információs önrendelkezéshez való állampolgári jogát.

Interneten az időjárás Sok próbálkozás és kísérletezés után elindult az Országos Meteorológiai Intézet internetes szolgáltatása (http://www.met.hu). A mindig aktuális időjárási térképek mellett megcsodálhatjuk a felhőatlaszban a Cirrus fabricatus és a Cumulus fractus képeit, s akinek ez sem elég, megismerkedhet az intézet történetével, szervezeti felépítésével és kedvenc meteorológusaink hobbijaival is.

Kína tovább szigorít Kínában bejelentették: az Internet-felhasználóknak alá kell írniuk egy olyan szabályzatot, amely szerint illegális az olyan információ cseréje, amely úgymond "káros a nemzetbiztonságra" - ebbe a kategóriába beletartozik a pornográfia is. Ezentúl külön engedélyt kell kérni a hálózat kereskedelmi felhasználásához is.

Kínában ma még csak százezer Internet-felhasználó van, és egyes becslések szerint ez a szám 2000-ben sem lesz több egymilliónál. Mégis mindenki Kínára figyel, miután tavaly a Microsoft megduplázta kínai forgalmát, az utóbbi években pedig havonta átlagosan 200 százalékkal nőtt a mobiltelefonok száma, az év végére akár hétmillió is lehet belőlük.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.