Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 32. szám, (1996.08.08. (1996-08-08)

Publicisztika

Publicisztika

Vágvölgyi B. András: Elektrosokk: 110 volt

Így, a Republikánus Konvenció táján persze az ember eszébe jut: vajon a Nagy Öreg Párt (Grand Old Party; GOP) döntéshozói miért hagyták, hogy szegény Bob Dole legyen az elnökjelölt, akinek úgyszólván semmi esélye Clinton ellen, hacsak a D´Amato-bizottság nem hoz cáfolhatatlan istenbizonyítékot, hogy Billieboy keresztény leányvérrel elegyített maceszt is kevert a Whitewater-ingatlanok alapozásának betonjába. Miért nem találtak olyan jelöltet, aki komoly eséllyel vehette volna fel a versenyt Bill Clintonnal?

Publicisztika

Hajlott kor

Egy idős, sokat próbált embert - külföldre szakadt német, öltönye feszes, tekintete mint sasé, a nyugati államok fogvédelmének díszpéldánya az illető - felment egy olasz bíróság. Katonai, az sokkal megvesztegethetetlenebb, mint a polgáriak abban a sokat látott országban. Felmentik, nagy ügy. Sastekintet meg a többi ide vagy oda, hajlott korú delikvensről van szó, hamarosan úgyis hagynák futni szegényt, neki meg azért maradna miből eléldegélni élete alkonyára, a szorgalmas élet az ő esetében nem bizonyult hiábavalónak.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

Sziget: Stone Roses is Szinte az utolsó pillanatban újabb világsztárral bővült az augusztus 14-én kezdődő Pepsi Sziget ´96 műsora: 16-án a Stone Roses lép fel; megláthatjuk, mennyire heverte ki a manchesteri zenekar két kulcsembere, a dobos Reni tavalyi és a gitáros John Squire idén tavaszi kiválását. Emlékeztetőül tehát: augusztus 14.: Slash, 15.: Bates, 16.: Stone Roses, 17.: Peter Hammill, Iggy Pop, 18.: Prodigy, 19.: Levellers, Sonic Youth, 20.: Therapy?.

Belpol

Pornó az Interneten

Egy vidéki közért polcán talált lejárt szavatosságú kecsaposdobozba rejtett robbanószerkezet elég volt ahhoz, hogy a magyar sajtóban végre minden csúnya dologgal összefüggésbe hozzák az Internetet, legyen az nemzetközi terrorizmus, drogkereskedelem, szerzői jogok sárba tiprása vagy még annál is keményebb pornográfia. Ezzel a kis összeállítással a Narancs nem áll be a sorba: mi több mint másfél éve írunk arról, mi minden másra is használható az új médium.

Belpol

Mangapornó: Miért a polip?

Gabriel García Márquez írja, hogy élete és munkássága meghatározó élményévé vált az idő, amit egy kuplerájban töltött, egy aprócska szoba bérlőjeként. Lassú estéken a kisvállalkozó alkalmazottakkal csevegett, éjjel alkalma volt a klienseket megfigyelni, a szieszták alatt pedig kiírta magából a friss ötleteket. Addig is, míg a Magyar utca hasonszőrű intézményei beindulnak, bárki támaszkodhat a netszörfözésre élményanyagért. Néhány röpke perc, és bebizonyosodik, hogy valahol valaki perverzebb, mint mi.

Belpol

Hidegtál

Az emberek diszkriminálják a pedofileket, úgy gondolnak rájuk, mint szörnyetegekre, aztán a kocsmában meg asszonykínzókkal isznak teljes békességben - mondja Casper, aki a gyermekekhez vonzódik. Persze hülyeséget beszél, de a hálón nyugodtan teheti, sőt, dokumentálhatja is elhajlásait.

Belpol

Bújtatott reklám: Kolumnisták

A Budapest Business Journal (BBJ) című angol nyelvű lap július 22-24-i számának egyik írása szerint Magyarország vezető napilapjai rendszeresen fogadnak el pénzt azért, hogy hirdetők által fizetett cikkeket szerkesztőségi munkaként jelentessenek meg. Az alábbiakban megismerkedhetünk a Papers sell articles to advertisers címen megjelent írás magyar változatával.

Külpol

Külpol

Indonézia: Rendszer és gazdája

Ami július utolsó napjaiban Dzsakartában történt, egyszerre tükrözte a kádárizmusra emlékeztető indonéz rendszer lappangó problémáit és azt, hogy a rezsim nehezen érő, de még nehezebben elkerülhető változások előtt áll.

Képzőművészet
Zene

Zene

Építészet: Kútavatás (Máriaremetén)

Az ezentúl többé-kevésbé fővárosi nevezetességnek számító máriaremetei Szentkutat Demszky Gábor főpolgármester avatta fel a múlt héten, nagyjából egy nappal azt megelőzően, hogy egyik volt alpolgármestere tévedésből acid partyt rendezett a kertjében, majd a kivonuló rendőrség felkérésére véget vetett neki. Ha valaki nem találná a Szentkutat: az Ördögároknál van, ott, ahol nincsenek benne pillepalackok, mert az avatóra kihalászták őket. Csak persze sietni kell, mert később megint pillepalackokat fognak belehajigálni.

Tudomány

Tudomány

Nők és férfiak Kolozsváron: Hímtagpolitika

Melegek, leszbikusok és feministák tartanak konferenciát a kolozsvári református Diakóniai Központban. Ez a hír terjedt el fél Romániában arról az egyhetes nemzetközi konferenciáról, melynek egyébként A nő és a férfi a kelet-európai átmenetben volt a címe.

Tudomány

Love Parade, Berlin: Friede, Freude, Eierkuchen

Az a mintegy 600 ezer fiatal, aki részt vett a világ legnagyobb - egyébként politikai demonstrációnak bejelentett - techno-felvonulásán, többnyire jól érezhette magát. A legnagyobb ellenségként beharangozott berlini időjárás kooperatívnak mutatkozott, volt zsigerig hatoló zene, elképesztő designbemutatók különféle energianövelő cseppfolyós, szilárd és por kiszerelésben, szóval minden, ami kell. Csak egyvalami hiányzott a happeningből: a cél, amely ezt a hatalmas összetartó tömeget egy értelmes irányba vezette volna.

Tranzit

Tranzit

A felkelő nap konyhája: Sushi bejzli

Mikor még úgyszólván gyerekember voltam, úgy distancíroztam az ázsiai konyhák között, hogy - európai párhuzammal - a francia megfelelője a kínai, koreait, thait, indonézt akkor még nem ismertem, és a japán étkezés meg olyan, mint a keletnémet koszt, egzotikus szószban az, amit 1949-89 között, az NDK fennállása idején a vörösfasiszta porosz markotányosnői elmebaj kitalálni bírt. Aztán, több mint tíz éve, egyszer elmentem Japánba, ha már ott voltam, ettem is, s be kellett látnom, hogy a kiinduló tétel feltehetően életem legnagyobb melléfogása volt, olcsó sztereotípiákon és még nyálasabb párhuzamokon nyugvó baklövés. A japán konyha olyan, mint a japán vizuális kultúra. A kínai barokkjával összehasonlítva egyszerű vonalak, minimalista ízek, színek, fekete-fehér kalligráfiák, ukiyo-e; mint a skandináv építészet mondjuk a Palladinóval összevetve.

Lokál

Lokál

Õs- és új termelők

A nyolcvanas években nem csak gazdakörökben számított kedves baráti ajándéknak A kender és a rostlen termesztése című szakmunka. A könyv természetesen nem THC-ínyenceknek készült, jövőre mégis indexre kerülhet. A minisztériumok ugyanis a kábítószer gyártására alkalmas növények termesztését megszigorító kormányrendeleten dolgoznak. A lennel továbbra sincs gond, a kender (és a mák) viszont nem viríthat majd bárhol szabadon.