Tartalom

MaNcs, X. évf. 30. szám, (1998.07.23.) (1998-07-23)

Publicisztika

Publicisztika

Raskó György: Mindig válság van (A búzamizéria okairól és a megoldásról)

A minap felhívott egy Békés megyei gazda, akit szorgalmáért és leleményességéért régóta tisztelek. Egyike volt azon egyszerű termelőszövetkezeti tagoknak, akik éltek az 1992-ben elfogadott, úgynevezett Átmeneti törvény kínálta lehetőséggel: kiváltak a szövetkezetükből, és egyéni gazdálkodásba kezdtek. A mai napig határozottan sikeres volt, átvészelte a Horn-kormány hol nyíltan, hol burkoltan családigazdaság-ellenes agrárpolitikai intézkedéseit. Gazdaságát mára szinte az összes szükséges termelési eszközzel felszerelte: traktorral, kombájnnal, szállító járművel, és ha megkapja a beígért fejlesztési támogatást, ősszel már fedett tárolótere is lesz. Rövid agrárvállalkozói múltja bizonyítéka annak, hogy a családi gazdaság Magyarországon is lehet sikeres gazdálkodási forma.

Publicisztika

Japán: Csömörből vödörbe

Ritka az a japán miniszterelnök, aki képes legalább két évet hivatalban tölteni. Hasimoto Rjutaro két és fél évig tartott ki, ami 1945 óta a hatodik legjobb teljesítmény. Meglepő volna, ha az új kormányfőnek, akinek személyéről a tervek szerint július 30-án dönt a japán parlament, sikerülne jobb helyezést elérnie a listán.

Publicisztika

Tiszta lábakat a közéletben!

A héten kezdődik a profibajnokság, pedig lehet, hogy önmaga iránti tapintatból kicsit később kellene neki, az emberekben még túl friss a vébé emléke, csak kacagni fognak, ha megnézik az összefoglalót. Ami a TV 2-n lesz, így döntött az MLSZ.

Publicisztika

Ki lesz a horngyula?

Vitányi Iván etikai bizottságot szeretne a szocialista pártban. Ez jó. Biztos ez az etikai bizottság döntene majd Baja, Szekeres, Karl, Szűcs Erika, Csintalan Sándor dolgairól. Hogy etikus volt-e Zsurk, a Marco Polo, az ETL Rt., az Ûrgammák, az orosz államadósság megdézsmálása meg a többi. Néhány, a hasonló pajkosságok felderítésére szakosodott intézmény, úgymint parlamenti vizsgálóbizottságok, Nemzetbiztonsági Hivatal, ügyészség ugyan csődöt mondott, de jön majd a Maszop etikai bizottsága, és az etikátlanok körmére koppint. Ám a sokat megért exszociológus rendíthetetlensége, amivel most Hornon verné el a port a buktáért, meg néhány régi sérelemért, akkor is megható.

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A nyaralás folytatódik)

Kisujjamat adom, karom kell. Nyírbátor után mindjárt a Déli-sark, vagy Izland minimum, a Küküllő utca, teszem azt, Debrecenben, mint lehetséges, máris elért célpont nem szerepel gondolatként bent a fejben, szóba sem jöhet. Pedig ami engem illet - hogy ne menjünk messzire -, határozottan jól érzem itt is magam. Nem fáj semmim, nyugodt vagyok, a liter tejecském már megvolt, épp az esti teámat kortyolgatom, és a telefont is megpiszkálom, az kurvaélet, amint nem figyelnek, csend legyen. Az előbb jöttem be a teraszról, ahonnan megtekintettem, ahogy egy aranyos kismacska véresre marcangol egy jól fejlett verebet: a cica kicsi volt, a madár meg nagy, nem volt lefutott meccs, repkedtek a tollak rendesen, míg a cirmos le nem tépte végre a nyakról a fejet. Igaz, feljutni a tetőtérbe nem volt túl egyszerű: úgy haladtam, mint az az elszánt csávó a Delta elején, csak hó helyett játék volt most térdig, itt vannak az unokatesók, és ott is a nagycsaládmodell a divat, de most már fent vagyok.

Egotrip

Tischler János: Tiszta forrás (Káderszkander, avagy az apparátus a farkába harap)

Gáspár Sándor et. (1917), a tárgyalt időszakban a Magyar Szállítómunkások Szakszervezete főtitkára, 1950-ben Varsóba látogatott. Nevezett később többre is vitte, 1962-től 1988-ig a MSZMP PB tagja, egyidejűleg a Szakszervezetek Országos Tanácsának főtitkára, majd elnöke (1965-1988), illetve a szovjet irányítás alatt működő Szakszervezeti Világszövetség elnöke (1978-1988), egyszóval a Kádár-rezsim egyik oszlopa. Említett varsói látogatása mégsem volt rózsaszirmokkal övezett diadalmenet (talán még nem ismerték fel a benne szunnyadó tehetséget, esetleg abszolút megbízhatóságát, amivel később oly sokra vitte). Az esetről két jelentést adok közre. Az elsőt Varjas Miklós, az MTI varsói tudósítója írta Szántó Bélának, hazánk, pártunk és kormányunk rendkívüli varsói követének s egyben meghatalmazott miniszterének, a másodikat ez utóbbi a budapesti Külügyminisztérium illetékes főosztályára, amit továbbítottak a MDP PB-hez is.

Belpol

Belpol

"Nem keresem, hogy szép legyen" (Tar Sándor író)

Lassú teher című legújabb kötete a könyvhéten jelent meg. Ha mindenáron indokot keresnénk ehhez az interjúhoz, lehetne ez is jó apropó, de minket elsősorban az érdekelt, hogy mi jár a fejében, miközben brutális és nyomasztó történeteit írja munkanélküliekről, alkoholistákról, munkásokról, parasztokról.

Belpol

Kulturális hírek

Mexikói művészekTizenöt mai mexikói művész alkotásaiból nyílt kiállítás Budapesten, az Ernst Múzeumban, megtekinthető augusztus 9-ig.Bomlik a Black Grape? És a Verve? Nagyon úgy tűnik, Shaun Rydernek elege van zenekarából, a Black Grape-ből: legutóbb azt nyilatkozta, a zenélést folytatni fogja, de Black Grape név alatt nem készít több lemezt, és nem ad koncertet. Két album, az 1995-ös It´s Great When You´re Straight...

Belpol

Főrendőrök kinevezése: Zárt alakzat

Több pénzt és több jogot kért a rendőröknek, cserébe viszont eredményesebb munkát és kevesebb nyilvánosságot ígért Pintér Sándor belügyminiszter azon az állománygyűlésen, amelyen beiktatta az új rendőri vezetőket. Pintér gondtalan nyugdíjas-vállalkozó napjait hagyta ott a bársonyszékért; öltönybe bújt, és gyorsan meghozta első intézkedését: Forgács László országos főkapitányt, Ignácz István bűnügyi főigazgatót és Bánfi Ferenc közbiztonsági főigazgatót leváltotta posztjáról, és azonnali hatállyal nyelviskolába küldte őket. Berta Attila budapesti főkapitány sorsáról még gondolkodik egy keveset.

Belpol

A tb-önkormányzatok vége: Keresztút

A héten életbe lép a társadalombiztosítási önkormányzatokat megszüntető törvény. A Fidesz teljesítette egyik legrázósabb ígéretét. Papíron, legalábbis.

Belpol

Horn Gyula ´56-os múltja: Láthatatlan írás

A Budapesti Katonai Ügyészség kutatja, hová tűnt egy hónap Horn Gyula életéből. Pontosabban: a Honvédelmi Minisztérium mely exvezetője letelefonálásának köszönhető, hogy az irattárban nem találhatók azok a dokumentumok, amelyek szerint a volt kormányfő nem 1956 decemberében, hanem már novemberében belépett a forradalmat leverő karhatalmisták közé. A különbség: minimum öt halott.

Zene

Zene

Film: A menekülő mozi (Életre-halálra)

E kérdés az egyik legismertebb menekülős, ha tetszik, üldözéses filmben, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben hangzik el, nem is egyszer, sokkal inkább ismétlődően, nem is mindig hangzik, de ott van kimondatlan, fokozandó a dramaturgia feszültségét egyfelől, megvilágítandó az űzöttség mint létállapot rákosan burjánzó tébolyát másfelől.

Zene

World music: szeretettel

köszöntöm olvasóinkat kéthavonta jelentkező mániámban. Számottevő elragadtatásra nem adódott ezúttal alkalom, de azért a Mahasz-listát verik ezek a lemezek is.

Könyv

Könyv

A roma kultúra lehetőségei: "Amolyan ismeretlen ismerősök"

Szuhay Péter és Vajda Imre, a Néprajzi Múzeum munkatársai egyéves munkával állították össze a Romák Közép- és Kelet-Európában című, néhány hete megnyitott kiállítást. Bulgáriából, Szlovákiából, Csehországból, Ukrajnából, Romániából és Lengyelországból hoztak festményeket, szobrokat, fényképeket, használati tárgyakat azzal a szándékkal, hogy -a Néprajzi Múzeum két korábbi, hasonló tematikájú, de csak Magyarországra koncentráló rendezvénye után - átfogó képet adjanak a térségben élő cigányokról.

Képzőművészet

Képzőművészet

Omega Rt.: Munkacím: Egy életre szól

Pár perc séta csak a Népstadionkert izmos szocreál szobraitól az atlétikai Európa-bajnokságra kialakított új VIP-traktus halványzöld, félköríves trade center designja, kis időutazás. Itt, a múltba épített jelen kulisszái között harangozták be hivatalosan a jövő évi nagy Omega-projektet.

Tudomány

Tudomány

8. Cyberconf, Budapest: Gubómesterek a sertéstőzsdén

Az egykori Magyar Sertéstőzsde nagytétényi épülete előtt a közelben lemészárolt tizenhárommillió sertés lelki üdvéért celebrált tűzszenteléssel és Krisna tudatú szertartással kezdődött az a konferencia, amelyen jó néhány kiberhíresség és nemzetközi viszonylatban is jelentős Tanulmányfej vitatta meg a kibernetikus kultúra helyzetét webkamerák előtt.

Tudomány

Vízitúra: Vízen túliak társasága

Ezen a nyáron mintha a szokásosnál jóval többen próbálkoznának a vízitúrázással. Megszaporodtak a túrahirdetések és a folyóparti füzesekben a gazdátlan ruhadarabok, mobilon üvöltöző jászberényi nagykertulajdonosok bonyolítják üzleteiket felső-tiszai italboltok döbbent közönsége előtt, pesti botladozáshoz szokott dzsankik keresnek tétován fogást a lapáton: szárazföldi patkányok hada lepte el a vadvizeket.