Kulturális hírek

  • 1998. július 23.

Belpol

Mexikói művészekTizenöt mai mexikói művész alkotásaiból nyílt kiállítás Budapesten, az Ernst Múzeumban, megtekinthető augusztus 9-ig.Bomlik a Black Grape? És a Verve? Nagyon úgy tűnik, Shaun Rydernek elege van zenekarából, a Black Grape-ből: legutóbb azt nyilatkozta, a zenélést folytatni fogja, de Black Grape név alatt nem készít több lemezt, és nem ad koncertet. Két album, az 1995-ös It´s Great When You´re Straight...
Yeah és az 1997-es Stupid, Stupid, Stupid után, tavaly decemberben az énekes már feloszlatta a zenekart, mostani nyilatkozata pedig megerősíti a fél évvel ezelőtt, "idegileg kimerült" állapotában hozott döntését.

Hasonló hírek szállonganak a The Verve köreiből is: Nick McCabe, a zenekar alapító gitárosa bejelentette, nem lép fel augusztusban két brit fesztiválon, ahová hivatalosak, sem a július 28-án kezdődő amerikai turnén - márpedig Richard Ashcroft énekes korábban olyat szólt, hogy "a The Verve nem a The Verve Nick nélkül" (nem elhagyható a The névelő, mert a Verve amerikai lemezkiadó ragaszkodott hozzá, hogy a később jövő brit zenekar ezzel egészítse ki nevét). A The Verve jövője hosszabb ideje kétséges már: júniusban lemondták német turnéjukat, európai fesztiválmeghívásaikat és a washingtoni Tibet-koncertet (Simon Jones basszusgitáros megbetegedése miatt). A zenekar hivatalos nyilatkozata szerint a többiek - Jones, Ashcroft, Pete Salisbury és Simon Tong - McCabe nélkül tesznek eleget idei összes fellépési kötelezettségüknek. Mindez olyan pillanatban történik, amikor - Oasis ide, Oasis oda - a The Verve tekinthető az első számú brit zenekarnak, Urban Hymns című albumuk otthon ötmillió példányban kelt el (három Brit Díjat is nyertek vele), Amerikában másfél millióan vették meg (övék volt a Rolling Stone egyik áprilisi címlapja, az amerikai turnéjukhoz időzítve, amit viszont lemondtak). Biztosat nem lehet tudni; az 1989-ben alakult zenekar 1995-ben egyszer már feloszlott, aztán a kedélyek csillapodtával elkészült a szupersztár státust hozó Urban Hymns.

Godzilla: nézőcsúcs Japánban Minden idők legnagyobb közönségsikereként startolt Japánban a Roland Emmerich rendezte, hollywoodi Godzilla: vetítése első napján félmillió mozinéző látta - az eddigi első napos rekordot Steven Spielberg Jurassic Park 2-je tartotta 350 ezer nézővel. Soha annyi kópiával nem kezdtek forgalmazni filmet Japánban, mint a Godzillát: egyszerre 389 moziban játsszák, 14 millió jegyvásárlóra számítanak, így bizonnyal Japán lesz az új szuperprodukció legnagyobb külföldi piaca. Érthető is, hogy kíváncsiak rá, hiszen 1954 óta, amikor a tengerből kimászván hozzálátott Tokió lerombolásához, Godzilla a japánok kedvenc moziszörnye, 21 film készült róla. (Hazai bemutató: augusztusban.)

HMK-V2-szerződés A HMK Music - olyan brit független kiadók magyarországi terjesztője, mint a 4AD vagy a Mute - szerződést kötött a V2 kiadványainak kizárólagos itteni terjesztésére. A V2 Richard Branson új vállalkozása, Richard Branson pedig az a nyughatatlan angol milliomos, aki időnként megpróbálja hőlégballonnal megkerülni a földet, amúgy meg a Virgin üzletbirodalom feje, ő alapította valaha a Virgin Recordst. Azt pár éve eladta az EMI-nak, de nem bírt meglenni lemezkiadás nélkül, ezért megalapította a V2-t: a kiadó legnagyobb sztárja, a Stereophonics a tavalyi év felfedezettje (Word Gets Around című albumuk révén Brit Díjat nyertek), de ide tartozik a Gravediggaz, a Jungle Brothers, a High Llamas, az Underworld és egy csomó feltörekvő név (Annie Christian, Addict stb.).

Prodigy: jogvita A Prodigy menedzsmentje jogi úton próbálja megakadályozni a Mutant Dogs (Mutáns kutyák) című film bemutatását, melyben a zenekar 1996-os, Breathe-turnéján felvett jelenetek is láthatók, a zenekar egyik arca, Keith Flint pedig egy MTV-stílusú műsorvezetőt alakít benne. A zenekar azt állítja, ahhoz nem adták hozzájárulásukat, hogy a felvételeket készítő Mark Reynolds (amúgy az Electronic Punks című Prodigy-video rendezője) a filmhez is használja az anyagot. Reynolds persze épp ellenkezőleg tudja, a Liam Howlett házában zajlott megbeszélésekre hivatkozik, meg arra, hogy a zenekar The Fat Of The Land című fotóalbumában már a szóban forgó film állóképeiként feltüntetve publikáltak öt fotót.

Benigni sikere Izraelben "Ez az én igazi Oscarom, mert ennek a filmnek a témája a holocaust tragédiája" - mondta Roberto Benigni, amikor Ehud Olmert polgármestertől átvette Jeruzsálem városának medáliáját abból az alkalomból, hogy La Vita e Bella (Az élet szép) című, cannes-i nagydíjas alkotását bemutatták a Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon. Arra a kritikára pedig, hogy nevetésre ingerlő, irreális képet fest a koncentrációs táborról, ahol milliók lelték halálukat, Benigni így válaszolt: "Miért ne lenne joga egy komikusnak filmet csinálni a holocaustról?"

Dal Monicáról David Gans kaliforniai zenész és újságíró (egy Grateful Dead-könyv szerzője) dalt írt Monica Lewinskyról, a fehér házi gyakornokról, aki állítólag Clinton elnökkel... A David Gans and the Broken Angels Monica Lewinsky című CD-je júliusban került a San Franciscó-i lemezboltokba, de mérget lehet rá venni, eljut Washingtonba is. A country-pop szám szövege Gans website-ján olvasható: www.trufun.com.

Díj Október végén Tokióban adják át az ötmillió jennel járó Praemium Imperiale nevű művészeti díjakat, a nyertesek: Robert Rauschenberg amerikai festő, Dani Karavan izraeli szobrász, Alvaro Siza portugál építész, Szofia Gubaidulina orosz zeneszerző és Richard Attenborough brit filmrendező.

Bergman: 80 Ingmar Bergman nyolcvanadik születésnapjának apropójából a Svéd Filmintézet 37 millió dollárnak megfelelő összegért csináltatott új kópiákat a rendező régi filmjeiből.

Kína és az opera Zubin Mehta karmester és Zhang Yimou filmrendező tervei szerint szeptemberben Pekingben, a Tiltott Városban, vagyis az egykori császári palotában mutatják be a Turandotot - pontosan ott, ahová Puccini utolsó operáját álmodta. A 15 millió dolláros produkció minden idők legköltségesebb operaelőadásának ígérkezik, nyolc estére készülnek, a jegyek 150-1200 dollárba kerülnek majd, de hogy a kevésbé tehetős kínai operabarátok se maradjanak le róla, a szereplők két előadáson csökkentett gázsival lépnek fel, ezekre 24-120 dollárért lehet majd jegyet kapni. A címszerepet várhatóan Sharon Sweet alakítja, a többi főszerep várományosai között emlegetik Barbara Hendricks, Lando Bartolini, Kristjan Johansson és Szergej Larin nevét, a kórust a Firenzei Opera adja, de az ezerfős szereplőgárda két harmada kínai lesz. Zubin Mehta 1994-ben az izraeli filharmonikusok élén vezényelt Pekingben, akkor merült fel a Turandot ottani bemutatásának ötlete. (A megvalósítás most szerencsétlen módon egybeesik azzal, hogy a kínai hatóságok megakadályozták, hogy a shanghaji Kunju Opera társulata New Yorkban előadja a Bazsarózsa Palota című, 1598-ban írott operát.)

Peking egyébként több mint hatvan hatalmas projektre készül a Kínai Népköztársaság kikiáltásának jövő októberben esedékes 50. évfordulójához közeledve: könyvtárakat, színházakat, parkokat, országutakat létesítenek. A legnagyobb szabású tervek közé tartozik a nemzeti színház építése, amiről az ´50-es évek óta álmodoztak a vezetők, de eddig pénz hiányában nem kezdtek hozzá. A négy előadóteret - egy-egy operát, hangversenytermet, drámai színházat és kis előadótermet - magában foglaló komplexum építési költségének egy negyedét, több mint 100 millió dollárt külföldi beruházóktól kívánják megszerezni.

Török műkincsek visszaadása Nagy-Britannia visszaadott Törökországnak hét értékes, 2. századból származó márványszobrot, melyeket az 1894-ben a La Manche csatornában elsüllyedt Castor nevű gőzhajó roncsai közül mentettek ki négy évvel ezelőtt. A búvárok által felszínre hozott műkincseket az egykori holland alkonzul csempészte ki Törökországból annak idején.

Afganisztán: bűn a zene Egy iszlámábádi rádiójelentés szerint az Afganisztán kétharmadát ellenőrzése alatt tartó iszlám kormányzat "erénytámogató és bűnmegelőző" szerve az ország keleti részén, Logar tartományban büntetést rótt ki tizenhárom emberre, akik megsértették a zene betiltására vontakozó szabályt: házukban hangszereket találtak. A tiszta iszlám állam megteremtéséért harcoló tálib mozgalom rádiójában elhangzott közlemény nem részletezte, miféle hangszereket találtak, sem azt, mi volt a büntetés.

Szabad az út Bernhard előtt A nemrég létrehozott Thomas Bernhard Magánalapítvány gyakorlatilag érvénytelenítette az író halála előtt két nappal, 1989. február 10-én, közjegyző előtt rögzített akaratát, miszerint műveit halála után hetven éven át tilos Ausztriában publikálni és előadni (a bécsi Burgtheater Claus Peymann rendezte négy Bernhard-előadása kivételével), mondván, nem akarja, hogy bármi köze legyen az "osztrák államhoz". Az osztrák kulturális életben szenzációnak számító változást a bécsi francia kulturális intézet épületében hozta nyilvánosságra Bernhard hagyatékának két gondozója, Peter Fabjan, az író féltestvére és egyetlen örököse, valamint Siegfried Unseld, a Suhrkamp Kiadó vezetője. Ezzel is jelezték, Bernhard szellemében mindehhez semmi köze a hivatalos Ausztriának, lépésükkel az érdeklődő közönséget kívánják szolgálni. A jövőben, ha egy osztrák színház Bernhard-darabot kíván bemutatni, az alapítványhoz kell fordulnia, mely ügyel arra, hogy az előadás az írott mű hű tükre legyen, húzás kizárva, sőt a szereposztást is ellenőrzi. Szigorúan kontrollálják a Bernhard-publikációkat is - egyébként szó van Bernhard műveinek kritikai kiadásáról is.

Innovatív zene: MIMI ´98 Július 23-27. között a franciaországi Arles-ban rendezik meg a Zenei Újítók Nemzetközi Mozgalma (Mouvement International des Musiques Innovatrices) immár hagyományos fesztiválját, a MIMI-t. Az idei program szereplői között lesz többek között a nálunk is ismert Miqueu Montanaro (ezúttal indonéz zenész barátaival), a cseh Uz Jsme Domu, az amerikai Terry Riley, valamint a Moscow Composers Orchestra. Bővebb info: ami [dot] stup [at] wanadoo [dot] fr.

Új vezetők a Piccolo élén Kinevezték a milánói Piccolo Teatro új vezetőit, a világhírű művészszínház tavaly karácsonykor elhunyt alapítója, Giorgio Strehler utódait: a művészeti vezetői posztot Luca Ronconi veszi át, aki 1994 óta igazgatta a Teatro di Romát, az új ügyvezető igazgató pedig Sergio Escobar, aki 1996 óta a Teatro dell´Opera di Roma intendánsa volt. A 65 éves Ronconi - akit kora ellenére az olasz színházi és operarendezés fenegyerekének tartanak - színészként a Piccolóban debütált. Most elsősorban rá hárul a Piccolo felélesztésének feladata, mert a politikai és pénzügyi vádak miatt lemondott Strehlert követő átmeneti időkben, az egykori francia kultuszminiszter, Jack Lang legfeljebb tovább működtethette, de művészi fazont nem adhatott a színháznak.

Cyberia

Wall Street: 2000-teszt A Wall Street nagyobb tőzsdeügynökségei elkezdték elméletileg "2000-álló" rendszereik tesztelését. A Securities Industry Association (kb. brókerszövetség) által finanszírozott próba során kiderül, jelentkezik-e a 2000. év-probléma a tőzsdei rendszerben. Az egyes cégek hónapok óta tesztelik és javítgatják rendszereiket, a mostani, többnapos próbaüzem során összekapcsolják azokat, és 1999. december 29-re állítják a számítógépek óráit. A kísérletben részt vevő 42 cég egymással kereskedik, s azt is vizsgálják, képes-e a rendszer 2000. január 3-án létrejövő kötéseket kezelni. A következő két hét során az 1999. december 30-i és 31-i, továbbá a 2000. január 3-i és 4-i kötéseket is tesztelik majd. Jövő márciusban az összes Wall Street-i cég részt vesz egy hasonló próbán. Az amerikai tőzsdei cégek ötmilliárd dollárt költenek idén a 2000. év-probléma megoldására.

MR-BME: együttműködés Az Internetto értesülése szerint a Magyar Rádió kutatásfejlesztési szerződést kötött a Budapesti Műszaki Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékével a rádió internetes jelenlétének kialakítására. Az együttműködés keretében a tanszék nemcsak a rádió már elérhető új homepage-ét (www.radio.hu) készíti el, hanem kísérleti digitális hangarchívumot is indít, és olyan digitális hangfelismerő rendszert fejleszt, amely lehetővé teszi a műsor elhangzásával egyidejű, utófeldolgozás nélküli adatszolgáltatást.

New York Times Online Ezentúl az USA-n kívüli felhasználóknak is ingyenes lesz a New York Times Online. Korábban csak az amerikaiak olvashatták ingyen a napilap hálózati verzióját, a külföldieknek havi 35 dollárba került az előfizetés. Az újság áttervezett online kiadásához egy kérdőív kitöltése után bárki hozzáférhet. A változtatástól a New York Times a nézettség és ezzel a reklámbevételek emelkedését várja.

Hackertámadás a Nexus ellen Július 12-én, éjszaka hackertámadás érte a webszolgáltatással foglalkozó Pannonline Kft. szerverét - közölte az Internetto. Ez a szerver ad otthont a Nexus néven ismert ingyenes e-mail- és webhelyszolgáltatásnak (www.nexus.hu), melynek a betörés pillanatában közel 8000 felhasználója volt. Kovács Gergely ügyvezető igazgató szerint több mint 5000 felhasználó adataiban tett kárt a hacker, közülük mintegy 300-ét teljesen kitörölte. A Nexus szerver az elmúlt hónapban többször volt hackertámadások célpontja, előfordult, hogy le is fagyasztották a gépet. A cég szakértő segítségével megerősítette a Unix-rendszer védelmét, de a kitartó hacker végül egy CGI-program biztonsági résének kihasználásával mégis bejutott. A Nexuson lévő e-mail postafiókokról és személyes homepage-ekről kb. egy hónapja készült utoljára mentés, így a szolgáltató ezt az állapotot tudta visszaállítani. A Pannonline kéri a Nexus felhasználóit, hogy próbáljanak meg bejelentkezni és ellenőrizzék adataikat.

Kínai Internet-számok A China Economic Times szerint a kínai Internet-felhasználók száma az év eleji 505 ezerről júniusra 1,175 millióra nőtt. A múlt hónapban 542 ezer kínai gép volt az Internetre kapcsolva, ez az év eleji adathoz képest 64 százalékos növekedés. A felhasználók 92,8 százaléka férfi, 83,2 százalékuk 35 év alatti és 58,9 százalékuk diplomás. Az 1,2 milliárdos kínai népesség töredékének van csak Internet-hozzáférése, ám a felhasználók száma robbanásszerűen nő, 2001-re a hétmilliót is elérheti.

Figyelmébe ajánljuk