Tartalom

MaNcs, X. évf. 29. szám, (1998.07.16.) (1998-07-16)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Üres)

Ha, mondjuk megtörtént, régi eset! az ember könyveinek egy részét, például C-től H-ig, ellopják, s az ember csak magát okolhatja, mert hanyagul, helytelenül tárolta őket, pincében, nyitott polcon; vagy ha, ugyancsak megtörtént, kicsit később korszakosnak szánt írásait a vírusok egyik leggonoszabbika megeszi a lemezen, szerencsére a merevlemezt nem érintvén, de így is komoly kárt okozva; vagy éppen ha, a minap történt, ismeretlen hiba miatt az embernek elszáll, úgy, ahogy van, a vincsesztere, és ezen ne a lőfegyver szárnyra kapását tessék érteni, hanem a számítógép agyvérzését, amelynek következtében évek aprólékos munkája nyomtalanul a semmibe vész

Egotrip

Jaksity György: Tőzsde

Szórakoztató, ámbár az ember energiáit egyéb hobbijainak elvégzése után maximálisan próbára tevő foglalatosság havonta egyszer-kétszer tőzsdéről és pénzről szólva érdekesnek, jópofának, ne adj´ isten cinikusnak és eredetinek lenni ezeken a hasábokon. Az élet persze gyakran segítséget nyújt azzal, hogy olyan helyzetekkel szolgál, amelyek puszta deskriptív megjelenítése kimeríti a tőzsderovat írójával szemben támasztott, a fentiekben néhány kiragadott jelzővel összefoglalt kívánalmakat. Ilyen helyzetnek tekinthetjük a pénzügyi piacok és gazdaságok jelenlegi állapotát világszerte, de mivel ennek a színpadnak a (mellék)szereplői vagyunk mindannyian, drámája sem hagy érintetlenül bennünket, midőn eljő a nagy katarzis.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (Álom, döntő)

Focizunk, a betonon mezítláb, dühöngő, ketrec, akkor ez Miskolc? vagy a Budaörsi úti kollégium?, egymás közt, eredmény nem számít, azért titokban mindenki számolja, néha kimondjuk hangosan, nem stimmel, sértődés, veszekedés. Lenézek, csupa seb a lábam, de mindenütt, sebláb, és mindkettő, gyerekes horzsolások és mély sérülések, a piros sötétülő árnyalatai, lüktet, benyomom a kezem, mintha szivacsba, elnyeli a lábam a kezemet. Egy sebet bekötözünk, áll a játék, körülöttem a két csapat, most ezér?, átüt a vér.

Publicisztika

Publicisztika

Seres László: Tb or not tb

"A Társadalombiztosítási Igazgatóság vagy a hozzá hasonló más intézmények tevékenységének a Kongresszus általi hatékony ellenőrzése alapvetően lehetetlenné válik, feladatuk technikai jellegének és szakértőik csaknem monopolhelyzetének következményeképpen. Önállóan kormányzott szervezetekké válnak (...). A sok tehetséges és ambiciózus ember, akik karrierjüket ezekben az intézményekben látják, természetesen arra fognak törekedni, hogy hatáskörüket mindinkább kiterjesszék, és mind nehezebbé válik őket ebben megakadályozni" - írta Milton Friedman Amerikáról. Hát még ott is? Bizony. És akkor most hallgassunk jóindulatúan a két magyar tb-korporáció vezetőinek tehetségéről és ambícióiról, mert a struktúra a lényeg, és a struktúrának most annyi.

Publicisztika

Tévét akaroooook!

Távol álljon tőlünk, hogy mi is értékes hozzászólással igyekezzünk gazdagítani a "na, most van-e médiaháború, vagy nincs" munkacímen a kormányváltás óta kibontakozott úgynevezett sajtóvitát, amelynek intellektuálisan és a polgári erényeket tekintve a leglenyűgözőbb részei azok az ellenzéki neveket tartalmazó feketelisták, melyeket a Demokrata, a Napi Orbánviktor és a Magyar Nemzet hasábjain tesznek közzé rendszeresen a legnagyobb kormánypárt környékén sertepertélő, egykor jobb sorsra érdemes, mára hivatásos denunciánssá züllött íróemberek ("közírók").

Publicisztika

A KBI hattyúvonyítása

Képzeljük el, hogy ön, kedves olvasó, igen, igen, ön, teljesen hülye, gyógyíthatatlanul az, folytonos melléfogásaival - ha államtitok birtokába jut, kifecsegi - idegesíti családját és szomszédait, valamint munkahelyi feletteseit. És akkor egy szép napon jön egy termetre csekély, ám jelentőségére nézvést daliás politikai tényező, és besorozza önt a saját házirendőrségébe, abba, amelyikbe behívták H. Bíró Lászlót, a Népszava főszerkesztőjét, hogy államtitok gondatlanságból való kiszivárogtatása okán elbeszélgessenek vele. Itt önnek jó lesz, bár eleinte itt is félszeg viselkedésével kelt közfeltűnést, de végül belerázódik az ügymenetbe, sőt megtáltosodik, ráun arra, hogy mindig csak a kollégák foganatosítanak látványos elővezetéseket, és egy szép napon nagyot gondol ön. Belenéz például egy sajtótermékbe, azokban mindig van valami, például egy megegyezés szövege két kormány között, az egyik az öné, de ez ne aggassza önt, nem tehetnek egymásról, a másik nem az öné, sőt ellenkezőleg, de ez se aggassza (bár a külföldiekkel mindig baj van). Az viszont már aggodalomra ad okot, hogy mire fel kerül be egy ilyen dokumentum az újságba. Mintha azt csak úgy lehetne, horkanna fel ön, nem az, hogy joggal, de érthető indulattal, hiszen ha kormányszintű dokumentumot csak úgy le lehet hozni egy lapban, akkor tényleg semmi se szent, nem csoda, hogy annyi a válás, meg a bűnözés is harapózik elfele.

Belpol

Belpol

"Nem lesz osztogatás" (Chikán Attila gazdasági miniszter)

Vért és könnyeket nem, de szigorú, befektetésbarát gazdaságpolitikát és költségvetési fegyelmet ígér az újonnan létrejött Gazdasági Minisztérium párton kívüli vezetője. Chikán Attila, aki eddig a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Vállalatgazdaságtan tanszékét vezette, a Narancsnak adott reálpolitikus interjújában úgy látja: kellő garanciát kapott a Fidesz vezetőitől egy stabil és kiegyensúlyozott gazdaságpolitika megvalósítására, ami a növekedés folytatását és így akár 300 milliárd forintos költségvetési pluszt is lehetővé tehet.

Belpol

Kulturális hírek

Coppola 80 milliójaA Los Angeles-i bíróság 20 millió dollár kártérítést és 60 millió dollár pénzbüntetést ítélt meg Francis Ford Coppola javára a perben, melyet a rendező 1995-ben indított a Warner Bros ellen, mert a filmstúdió törvénytelenül akadályozta meg, hogy régóta dédelgetett Pinocchio-filmtervét átvigye a Columbiához. A Warner jogértelmezése szerint érvényes szerződésük volt Coppolával erre a produkcióra, a rendező szerint nem - az esküdtek neki adtak igazat, a stúdió viszont bejelentette fellebbezési szándékát a büntetési tétel "nevetségesen" magas volta miatt.India: letartóztatnák Murdochot? A delhi bíróság letartóztatási parancsot adott ki Rupert Murdoch ellen, amiért az ausztrál médiacár háromszor is elmulasztott eleget tenni az idézésnek, hogy válaszoljon azokra a vádakra, melyek szerint a tulajdonában lévő indiai Star TV műholdas hálózat állítólag obszcén filmeket sugárzott.

Belpol

Nigéria: Hirtelen halál

A nyugat-afrikai ország sorsát egy hónap óta a végzet irányítja. A végzetet pedig a helyi teóriák szerint különféle összeesküvések. Abacha tábornok halála megmentette Nigériát a diktatúra további intézményesülésétől. Amikor viszont a múlt héten meghalt a bebörtönzött ellenzéki vezető, Abiola is, a tömegharag zavargásokba, gyújtogatásba, lövöldözésbe torkollt, és vagy hatvan halottat számoltak össze. Most éppen nyugalom van, de nem lehet tudni, a gyors változások okoznak-e újra zűrzavart, vagy netán a lassú, fokozatos átalakulás miatti türelmetlenség.

Belpol

Horn távozása: Kihúzták a Gyulát

Horn Gyula nem kér a tiszteletbeli elnökségből, Baja Ferenc háttérbe vonulását a választmány egyik tagja levélben sürgeti, Vitányi Iván és társai heves szóváltás után kivonulnak a választmány üléséről, a médiakuratóriumok ügyében a Fidesz leveri a szocialistákat (is), a tb-önkormányzatok veszni látszanak. Nem jó dolog ellenzékben lenni -mondta néhány hete a Narancsnak adott, hányatott sorsú interjújában Szekeres Imre. Igaza lett.

Belpol

Közvélemény-kutatás a budapesti főpolgármesterről: Demszky maradhat

A parlamenti választások eredményei átszabták a pártok országos támogatottságát. Különösen a győztes Fidesz - Magyar Polgári Párt vált támogatottabbá, míg a kisebb pártoktól még korábbi híveik egy része is elfordult. A folyamatnak országosan leginkább a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) volt a vesztese. Ez a polarizálódás Budapesten is megfigyelhető, ám sokkal kisebb mértékben, mint vidéken, és a fővárosban inkább a kisgazdapárt támogatottsága csökkent. Demszky Gábor népszerűsége ugyanis töretlen, ráadásul az SZDSZ önkormányzati pártként sokkal elfogadottabb, mint parlamenti pártként. Olyannyira, hogy az októberi önkormányzati választásokon a hivatalban lévő főpolgármester újraválasztása a legvalószínűbb, derül ki a Marketing Centrum legfrissebb fővárosi közvélemény-kutatásából.

Belpol

Személycserék a kormányapparátusban: Már búcsúmat veszem

Lázas munka folyik a minisztériumokban: aki él és mozog, és még csak álmaiban szerepel az alosztályvezető-helyettesi rang, az most leltároz, dobozol, iratokat rendez, átad-átvesz. Az új miniszterek és államtitkárok a napokban foglalják el szobáikat, s a következő hetekben minden bizonnyal arra is szakítanak némi időt, hogy megmondják a népes köztisztviselői gárdának: ki marad, és ki repül.

Belpol

Szabadlábon az Energol Rt. vezetője: "Csikósnak nincs mitől félnie"

Az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő merénylet célpontja, Boros Tamás múlt hétre tervezett szembesítése az Energol Rt. gyanúsítottjaival csak egy bejegyzés marad a kihallgatótiszt naptárában. Érdekes fordulat történt közben az Energol Rt.-ügyben is: múlt pénteken, tíz hónap után, szabadlábra helyezték Csikós Józsefet, az Energol Rt. vezérigazgatóját.

Külpol

Külpol

Észak-Írország: Kútba esik, jövet-menet (A békeszerződés és a drumcree-i válság)

Vasárnap hajnal fél ötkor ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak egy ballymoneyi ház nappalijába (Ballymoney lakói túlnyomórészt protestánsok). A tűzben három kisgyerek halt meg: Richard, Mark és Jason Quinn; a szülők még ki tudtak menekülni a lángok közül. Anyjuk katolikus, apjuk és mostohaapjuk protestáns: az ismeretlen elkövetők minden valószínűség szerint lojalista (koronahű protestáns) huligánok. A család az édesanya etnikai/felekezeti hovatartozása miatt vált célponttá. A három ateista, vegyes házasságból származó kisgyereknek azért kellett meghalnia, mert néhány száz protestáns felvonuló nem masírozhatott át Portadown város katolikus negyedén, a Garvaghy Roadon.

Külpol

Csehország: A patt vége

A múlt héten véget értek a csaták Bohémiában. A június 19-20-i rendkívüli választásokon győztes szociáldemokrata párt kormányalakítással megbízott elnöke, Zeman háromhetes fáradhatatlan ügyködése meghozta gyümölcsét. Egy sebtiben tető alá hozott paktum következményeként immár nyilvánvaló: megbízatását - persze a maga módján - teljesítette, ő alakíthat kormányt, ha eljön az ideje. Az pedig már nem várat soká, hiszen Havel elnök az előre tervezett menetrend szerint július 25-én visszafekszik a műtőasztalra.

Zene

Zene

Könyv: Hétköznapi katarzis (Bányai Miklós: Malebox Narcisticus)

Ritkán hallani olyan esetről, hogy valaki ötvenévesen fogja magát, és mindenféle előzmény nélkül ír egy regényt. Bányai Miklós ezt tette, mi több: könyvét még ki is adták. A borító mindenesetre jól mutat, Magritte tükörbe néző férfija van rajta, az, aki magát látja hátulról. Ezt csak azért írom, mert ez a legérdekesebb a könyvben.

Zene

Könyv: Amerikai Tartuffe (Norman Mailer: A fiú evangéliuma)

Gary Gilmore ifjonti éveit nevelőintézetben, börtönökben töltötte, mégsem lett az emberiség és a világ szégyene. Járása könnyed, fellépése impozáns, tekintete kíváncsi és csillogó, s mint minden tisztes polgár, munka után néz. S ahogyan azt kell, innen is, onnan is szép sorjában kirúgják. Szegény Gilmore lassan elveszti gyermeki báját, minden szépségét és értékét, amit eladdig magában hordozott. Gonosz lesz és kegyetlen, állati, undok pasi, iszik, mint a kefekötő, tör-zúz, öl, rabol és nyomorba dönt. Mit tehet az életben valaki, ha nem méri fel önnön korlátait? Nem sokat. Ha az eszményt pusztítja el, hitét rombolja le, ha korlátoltságának esik áldozatul, ő maga is gyilkossá válik. Hóhér legyen, vagy áldozat? Nincs kompromisszum. Eleve elrendeltség, amerikai determinizmus, amerikai charmeur tündöklése és bukása amerikai módra. A hóhér dalát Norman Mailer akkor írta, amikor több USA-béli államban, köztük a mormonok lakta Utahban visszaállították a halálbüntetést. Gary Gilmore-t a vallási fanatikusok szándékosan elkövetett emberölés vádjával ítélik el, és 1979-ben ki is végzik.

Zene

Könyv: Aki tud arabusul (Benke József: Az arabok története)

Az Arab-félszigeten élő beduin arab törzseket Mohamed az iszlám égisze alatt eggyé olvasztotta, majd az ő halála után követői az új vallással hódító utakra indultak, és elfoglalván Ázsia, Afrika és Európa bizonyos részeit, megalapították az iszlám birodalmat, ami a történelem folyamán olyan különböző államokra esett szét, amelyek a mai nemzetközi politika és gazdaság aktív résztvevői. Összefoglalva ez Az arabok története.

Zene

Film: Mészárszékfoglaló (Antonia Bird: Veszettek)

Le a kalappal! Íme egy film, mely oktat, nevel és a közönség szókincsbővítésének feladatát is szívén viseli. Tudod, mi az az oxymoron? Ha nem, kérdezd meg Juliant, a pitbullképű amatőr nyelvészt, akit egyébként egyesek meggondolatlan pillanataikban Julie-nak titulálnak, ami rázós dolog, hisz´ ez egy érzékeny fickó, aki az ilyen beceneveket duzzogás helyett herehormonnal dúsított hévvel honorálja. Julian, mellesleg a jó apa példaképe, aki imádja tejszagú fiát ringatni, tudja, hogy "finom menhely", az egy oxymoron. Mondhatnánk, hogy "angol akciófilm": dettó.

Zene

Kő kövön (Világzenei Vándorfesztivál)

Túl vagyunk rajta. Négy hét alatt négy world music-fesztivál, ez ugye nem hangzik rosszul. A WOMUFE-val induló, majd a Zene Ünnepével folytatódó sorozat a Kaláka-dzsemböri után a Világzenei Vándorfesztivállal tért nyugovóra. Ha beszorzom, minimum tizenötezer tuti rajongó. Már csak a rádiót kell bevenni, és a lemezboltokba állítani pár fegyverest - lesz itt még világzenei élet, akárki meglássa.

Zene

Columbo esete Branford Marsalisszal a Dokkban

Marsalis, Garrett, Redman, Carter -- megint egy csomó jelképes név az amerikai szaxpiacon. Mondhatni befutott egy nemzedék, melynek tökéletes a képzettsége és vonzó pofára is, nem szúr szemet a privát szférában, és könnyedén eligazodik úgy a hagyomány, mint a marketing útvesztőiben. Õk lehetnének a jazz yuppie-jai, ha a falra akarnám festeni.

Sport

Sport

Guilloteam (Franciaország--Brazília 3--0 (2-0))

Brazilok állnak, pedig már lement a himnusz, szívre, aztán karba tett kezek, két cövek az ötösön, Aldair és Júnior Baiano, szöglet, Zidane a rövidre, egy. Aztán, ahogy a gyerekem mondja, mikor tejet kér az anyjától, a másik oldalról is, beszopják ugyanúgy, kettő. Ha nem lenne korner, meg középső védők nélkül játszanának, ők lennének a legjobbak, nekem így is. Ugyan, hagyjuk már ezt a brazil nosztalgiát, csak azért szeretjük őket, mert levertük őket párszor, döntetlen, magyar mérleg, jönnek a jugoszlávok. A szünetben leviszem a szemetet, Zagallo Leonardót, hogy szerettem pedig, a szemetet, nem ment föl Zidane-nal, istenem, fejelni csak a vízben szeret, óceán, két cövek, Aldair és Júnior Baiano, Leonardo stukkolgat, ott fogsz te sírni, a kispadon. Jönnek új, égő szemű brazilok, majd én, kicselezem, elfektetem, bevágom, csapat sehol, túlnan. Át kéne kapcsolnom a kettesre, Eisemann Mihály: Én és a kisöcsém, én és a brazilok, fütyülök rájuk. A franciák visszavonulnak, gyertek csak, hüjebrazilok, persze, ti vagytok a legjobbak, mi csak nálatok, most, szép, júliusi este, fönt megannyi repülőcsészealj-gloire, csak a csoda segíthet rajtatok, vagy a Viktor, van még egy cserétek. Spori, ne fújja még le, most jön az ezredik, hogy a szpíkernek is teljes legyen az öröme, nézzétek a Petit, három. Skandáltuk anno, itt a húsvét, itt a nyúl, magyar-brazil három null, közelgett március idusa, loptuk a nemzetiszín zászlót, trikolór az is. Mért nem vagyok francia, kelet-. Most már tényleg idő van, guillotime, fújd le. Elszabadul a háromnapos nemzeti ünnep, a diadalívbe torkoll, pedig Brazíliában rendeltek el hétfőre, keddre munkaszüneti napot, fogadás az elnöknél, csak az eszcájg zörgése, a tömeg hörgése hallik, vért kíván. Zagallo, öregember, telepedj le a Stade de France zöld füvén, meghalni jöttél, otthon hantodat is a földdel tennék egyenlővé, halálod után vécét neveznének el rólad, 000, három null, unokáidat se fogod látni. Maradj itt, őseid úgyis franciák, Za gall ó, várnak Saint-Denis kurvái, menj. De előbb végig kell nézned a kupaátadást, a kupa nem Dungáé, a kupa Didier, Deschamps. Szegény Viktor is tapsol, pedig aki korongban a finneknek, fociban a braziloknak, nem, irigylem. Õrjöngés, fiesztrád, tűzijáték, én, barom, ezt nézem, miközben a dunatévén stúdióbeszélgetnek a végvári vitézség fénykoráról. Vége, de csak a magyaron, legtovább az olaszok bírják, raiuno, mazochisták ők is. Átkapcsolok az eurosportra, ott még kettő null, hátha, lehetséges hosszabbítás?, s aztán a tizenegyesek... Képújság, jól van, Hradec Králové-DVSC-Epona 1-1, idegenben lőtt góllal továbbjutó a Debrecen, megnyugszom. Aztán a Duna akváriuma, egy kéksárga hal küszködik a többi közt, meg fog fulladni. A Champs-Elysées-n a nép mozdulni se bír, valahol Brazíliában José Arcadía Ronaldo Ronaldoni, tizenegy gyerekes családapa, plusz a cserék, ki a selec-óról keresztelte el utódait, fölkel, hogy csöndben megfojtsa mindet. Taffarellel kezdené, pedig az leány, ám sokat sejtő felesége föllármázza a falut. A családapa szótlanul visszafekszik. Alszom én is, testvérek.

Tudomány

Tudomány

Megnyílt a rend piaca Budán: Te vagy a fény

Tavaly bezárt a Fény utcai piac, idén meg megnyílt. A két mozzanatban semmi hasonlatos nincsen, hacsak az nem, hogy mindegyik fájt egy kicsit. Az új piac-erődítmény darabos kacérsággal simul a majdnem kész Mammuthoz. Kerül, amibe kerül. Ez éppenséggel másfél milliárdba. Egy négyzetméter üzlet bérleti joga átlagosan kétszázezer forint, a tulajdonjog a duplája. A krumpli 78, a paradicsom 180. Örökbe.

Tudomány

Sümegi lovagi torna: Magyar népmesék

A Sümegi-vár nagyon nagy, nagyon szép, és nagyon hosszú története van. Évszázadokon át állta a törökök, osztrákok ostromát, aztán magánkézbe került, beindult a profitmaximalizálás (jelentsen ez bármit is), és azóta kifejezetten megszépült: vannak üzletek is, ahol echte ungarische szuvenírokat lehet venni, meg egy jópofa fazekasbolt, ahol az ember saját maga készíthet bögrét meg Petri csészét, a végén pedig saját maga ki is fizetheti. Ez az, amire azt mondják: ügyes. Azt egyelőre nem oldották meg, hogy az ember csakis egy bolton keresztül tudjon kimenni a várból, hátha az utolsó pillanatban vásárol még valamit.