Politikai hírek

  • 1998. július 23.

Belpol

Közel-Kelet: közvetlen tárgyalások
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag elfogadta azt a BT-elnöki nyilatkozatot, amelyben felszólítják Izraelt, hogy mondjon le a Nagy-Jeruzsálem megvalósítását célzó terveiről. A nyilatkozat nem kötelező érvényű. Újrakezdődtek a közvetlen palesztin-izraeli tárgyalások azután, hogy az Egyesült Államok kijelentette: a két félnek közvetlenül kell megállapodnia a vitás kérdésekben. Jichak Mordehai izraeli védelmi miniszter és Mahmud Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet második embere Tel-Avivban tárgyalt a ciszjordániai csapatkivonás mértékéről. A múlt hét elején robbanás történt a jeruzsálemi palesztin központ mellett, a hét végén pedig pokolgépre bukkant az izraeli rendőrség egy palesztin férfi autójában. Az izraeli biztonsági szolgálat szerint mindez megerősíti korábbi elképzeléseiket, amelyek szerint a békefolyamat elhúzódása újabb terrorhullám kirobbanásához vezethet.

ENSZ: Nemzetközi Büntetőbíróság Elfogadták a Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) alapokmányát a római ENSZ-értekezlet küldöttei. Az NBB népirtás, háborús bűncselekmények, emberiség elleni bűntettek és -nem eléggé pontosan definiált -"agresszió" esetén léphet fel. Tevékenységét várhatóan csak a jövő évezred elején kezdi meg. A konferencia elvetette Washington módosító indítványát, amely csak abban az esetben engedélyezné a Nemzetközi Büntetőbíróság ítélkezését, ha az érintett országok beleegyeznek állampolgáruk nemzetközi felelősségre vonásába. Az Egyesült Államok ezért -Izrael, Kína, Törökország, India, Srí Lanka és a Fülöp-szigetek mellett - nem fogadta el a dokumentumot. Magyarország küldöttsége igennel szavazott, kormányfelhatalmazás hiányában azonban nem írta alá az alapokmányt. A konferencia résztvevői kibővítették az emberiség elleni bűntettek listáját is. Az NBB székhelye Hága lesz, a bírákat kilenc évre választják, és nem lesznek újraválaszthatók. A bűncselekményekért kiszabható legsúlyosabb büntetés az életfogytiglanként meghatározott 30 év.

Ausztria: bányaszerencsétlenség Beomlott egy bánya az ausztriai Lassingban. A felszínen keletkezett, körülbelül kétszáz négyzetméteres kráterbe a környékbeli házak közül is beleomlott néhány. Az első iszap- és vízbetörések egy huszonnégy éves bányászt zártak el a külvilágtól, majd a további beömlések a megmentésére siető, tizenegy tagú mentőosztagot is betemették. A hasonló mentésekben nagy gyakorlattal rendelkező tatabányai bányamentők a helyszínre siettek. Vezetőjük, Pavelcze László elismerte, hogy a tizenegy bennrekedt kimentésére nincs sok remény. Bár négy modern berendezéssel dolgoznak egyfolytában, a vízkiemeléssel mégsem boldogulnak. A kráter vízzel töltődött fel, amelynek mélysége elérheti a húsz métert.

A CIA Szaddám Huszein ellen? Az iraki diktátor, Szaddám Huszein hatalmának megdöntésére vagy legalább meggyengítésére akarja használni a CIA-t a Clinton-kormányzat - értesült a Wall Street Journal az amerikai külügyminisztérium, a Pentagon, a törvényhozás és a CIA titkos tárgyalásairól. A republikánus képviselők által szorgalmazott tervek szerint egy amerikai vállalat, amelyet leszerelt zöldsapkások irányítanának, irakiakat képezne ki diverzánsakciókra. Az amerikai vezetés azzal számol, hogy az ezredfordulóra az akciók sikeresen véget érhetnek. Az amerikai lap azt is tudni véli, hogy a szenátus titkosszolgálati bizottsága egyelőre kidolgozatlannak ítéli a tervet.

Albán parlament Kosovóban Megtartotta alakuló ülését Pristinában a kosovói albán parlament a hét közepén; a szerb biztonsági erők röviddel ezután lefoglalták az ülésen készült valamennyi okmányt. A világ nem ismeri el a Kosovói Köztársaság párhuzamos parlamentjének nevezett testületet, a képviselők viszont a szerb hatalmat nem ismerik el, és felesküdtek, hogy küzdeni fognak a tartomány függetlenségéért. A hét végén ismét heves harcok dúltak a szerb erők és a Kosovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egységei között. Véres harcok árán sikerült a szerb karhatalomnak visszafoglalni - az egy nappal korábban albán kézre került, többségében albánok lakta - Orahovac városát. Legalább húsz albán áldozatot követelt a jugoszláv-albán határon lezajlott incidens, amikor mintegy ezer albán fegyveres kísérelt meg behatolni jugoszláv területre Albániából. Belgrád a határincidens miatt tiltakozó jegyzéket nyújtott át Tiranának, az albán vezetés viszont azzal vádolja a szerb kormányt, hogy több, jugoszláv oldalról kilőtt gránát Albánia területén csapódott be.

Oroszország: megkésett végtisztesség Végső nyugalomra helyezték az 1918-ban kivégzett utolsó orosz cár, II. Miklós és családja, valamint négy - velük együtt kivégzett - cselédje földi maradványait a szentpétervári Péter-Pál erőd székesegyházában, a Romanovok családi sírboltjában. A ceremónián részt vett Borisz Jelcin orosz államfő, viszont távol maradtak az ortodox egyház vezetői, mert szerintük nem biztos, hogy valóban a cári család maradványait találták meg. Gyászszertartást tartottak azonban valamennyi pravoszláv templomban, Moszkvában maga II. Alekszij pátriárka tartott istentiszteletet. "Hosszú évekig titkoltuk az igazságot. A jekatyerinburgi mészárlás az orosz történelem szégyenfoltja" - mondta gyászbeszédében az orosz elnök, végül a XX. századi orosz történelmet a "vér és törvénytelenség" századának nevezte.

Infláció: 14 százalék? 2000-től tartósan egy számjegyűre szorítható az infláció -állította Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a rövid távú gazdaságpolitika kilátásairól - Chikán Attila gazdasági miniszterrel és Járai Zsigmond (képünkön) pénzügyminiszterrel közösen - tartott sajtótájékoztatón. Surányi az év végére 14 százalékos inflációt jósolt, s szerinte szigorú gazdaságpolitikával jövőre is megismételhető lesz az idei, 4-5 százalékpontos inflációmérséklés. A jegybank elnöke azt is megerősítette, hogy a forint csúszó leértékelése mindaddig fennmarad, amíg az infláció öt százalék körülire nem mérséklődik. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság egyenletesen fejlődik: a termelés és az export dinamikusan növekedik. Növelni kell ugyanakkor a megtakarításokat, mérsékelni kell a kamatokat, és ösztönözni kell a befektetési hajlandóságot. Járai Zsigmond bejelentette, hogy a jövőre ígért adóteher-csökkentés hosszabb távon nagyobb adóbevételt eredményezhet, rövid távon viszont vissza kell fogni a kiadásokat. A gazdasági miniszter bejelentette: tárcája kis- és középvállalkozás-fejlesztési csomagot dolgoz ki, amellyel a piacra jutást is szeretnék megkönnyíteni.

Búzafront: akadozó felvásárlás A hét elejéig mindössze háromezer tonna búzát adtak le a kistermelők a raktárakba, sok településen csak a napokban kezdődik meg az aratás. Több helyen még mindig belvíz akadályozza vagy hiúsítja meg az aratást. Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter támogatást ígért azoknak a gazdáknak, akik 50 kilométernél messzebb lévő raktárakba szállítják gabonájukat. A kistermelők, illetve az 50 tonna gabonánál többet termesztők más-más raktárakba adhatják le terményeiket. Az állam által garantált ár 60 százalékát a leadáskor, a fennmaradó részt pedig három hónapon belül fizeti ki a minisztérium a termelőknek. Az FVM a hó végéig meghosszabbította a már kiváltott búzakiviteli engedélyek érvényességét.

Tb-alapok irányítása: késésben Elhalasztotta a kormány a társadalombiztosítási alapokról szóló döntését - jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő. (Az államfő ugyanakkor aláírta a tb-önkormányzatok feloszlatásáról szóló törvényt, így az hatályba léphet.) A halasztásra azért volt szükség, hogy pontos tervet készíthessenek a tb-alapok irányítására. A tervezet többek között foglalkozik majd a tb-t felügyelő Selmeczi Gabriella politikai államtitkár feladataival és hatáskörével, a pénzügyi alapok kezelésével. A kormány a hó végén tárgyal a végleges kormányzati szerkezetről. Módosították az ÁPV Rt. alapító okiratát, és ezentúl a vezérigazgatói és az igazgatósági elnöki tisztet egy személy tölti be. A kormány döntése értelmében - amely szerint az állam úgy vállal kezességet a tankönyvkiadók által felvett hitelekre, hogy figyelembe veszik a tanév és a pénzügyi év kiszámolható költségeinek különbségét - a tankönyvek valószínűleg az eredetileg tervezett áron kerülnek az iskolákhoz.

A BKV tb-je Hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt rendőrségi vizsgálat folyik amiatt, hogy a BKV Rt. 1996-ban keletkezett, 832,1 millió forintos tb-tartozását nem közvetlenül, hanem a Pannon Konzult Kft. közbeiktatásával fizette ki az Egészségbiztosítási Pénztárnak. A 32 millós alaptőkéjű kft. 1999 végéig vállalta a tartozás részletekben történő kiegyenlítését. Tevékenységére a Corvinbank vállalt garanciát. A rendőrség szerint a BKV is ki tudta volna fizetni adósságát, hiszen miután a Pannon Konzult Kft. átvállalta azt, a BKV a 832 milliós hátralék felét azonnal kifizette a kft.-nek, és vállalta, hogy a fennmaradó részt három év alatt - kamatokkal együtt - törleszti. Az Egészségbiztosítási Pénztár ugyanakkor elengedte a késedelmi kamatok megfizetését. Az ügyletet - lapértesülések szerint - állampolgári bejelentés alapján kezdte vizsgálni a BRFK gazdaságvédelmi osztálya. Az egészségbiztosítási pénztárt a rendőrség tisztázta a gyanú alól. Az adósság átvállalásával kapcsolatban a büntetőeljárás folyik, Vidra Imre, a BRFK alezredese azonban elmondta: még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként.

Morze

Szökőár pusztított Pápua Új-Guineában, miután a Richter-skála szerinti hetes fokozatú tengerrengés volt a szigetország partjaitól harminc kilométerre. Becslések szerint két-három ezer halálos áldozatot követelt a természeti katasztrófa, mely a földdel tette egyenlővé a part menti településeket.

Súlyos testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségében bűnösnek talált két budapesti rendőrt a II-III. kerületi bíróság. K. A. főtörzsőrmester nyolc hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönt, B. I. törzsőrmester hat hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetést kapott. Négy társukat felmentette a bíróság. A rendőrök egy állampolgári bejelentés alapján őrizetbe vettek három fiatalembert, akiket a kapitányságon ütlegeltek és megrugdostak (később kiderült, hogy a fiatalok nem követtek el semmit).

Négyéves per után hozott ítéletet a marosvásárhelyi bíróság a Hadréven történt cigányellenes támadás ügyében. A falu román és magyar lakói még 1993-ban támadtak rá a faluban lakó romákra, akik közül hármat megöltek egy állítólagos késelés miatt. A rendőrség nem avatkozott be az incidensbe. A per tizenegy vádlottjára összesen hatvankét és fél év letöltendő szabadságvesztést rótt ki a bíróság.

Sikkasztás gyanúja miatt az Európai Bizottság felfüggesztette állásából egyik magas rangú francia tisztségviselőjét. A luxemburgi ügyészség azzal vádolja a diplomatát, hogy - a belső vizsgálatok szerint -több mint kétmillió ECU-t (félmilliárd forintot) sikkasztott el a volt Jugoszláviába és Afrikába irányuló humanitárius segélyekből.

Jár a transzszibériai vasút a vonal teljes hosszán, miután az elmaradt bérek miatt tiltakozó orosz bányászok mindenütt megszüntették a blokádot, mert a miniszterelnök-helyettes a térség fejlesztésére vonatkozó külön program megalkotására tett ígéretet. Ugyanakkor Moszkvában továbbra sem visszakoznak a bányászok, akik Borisz Jelcin államfő lemondását követelik, mert szerintük az elnök gazdaságpolitikája okozza Oroszország problémáit.

Vádemelési javaslatot nyújtott be a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) Czeizel Endre orvos-genetikus és további nyolc személy ellen a Fővárosi Főügyészségre hatrendbeli, családi állás megváltoztatása bűntettének alapos gyanúja miatt. 1993 és 1995 között tizenhét újszülöttet adtak pénzért örökbe magyar anyák Czeizel közreműködésével - állítja a KBI.

Figyelmébe ajánljuk