Tartalom

MaNcs, X. évf. 27. szám, (1998.07.02.) (1998-07-02)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (Uccsómeccs)

Ki fogunk esni, ez fekete-fehéren (a csapat színe, java) kiderült már ősszel, a tavasz csak formalitás, formán és viccen kívül, játszani csak úgy, becsületből, izomból, ne menjen szét a csapat, van cél.

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (A békekötésre)

Most akkor eddig megvolnánk, itt a nyár is, a kormány(nak) már feláll, s mire ezt olvasod, kedves olvasó, kíméletlenül fel lesznek sorolva a minisztériumok. Alig lesz publicista ebben a rekkenő magyar hőségben, aki ne fogná majd elsütni azt a viccet, hogy az egyiket a Nemzeti Kulturális Ökörség Minisztériumának kellene majd nevezni; akkor én erről most lemondok. Azt sem taglalom e helyt, hogy ez az örökség-ökörség-ügy valami olyasmit sugall, ami már megvan, de jó nekünk, amit csak kicsit szidolozgatni kell, vitrinbe tenni, leporolgatni, olykor kimeszelni: s hogy ez például az én kultúraképemnek valahogy nem felel meg, istenkém, bennem lehet a hiba.

Publicisztika

Publicisztika

Az erő vele van

Tegyük föl, hogy valaki ellop egy rakás pénzt, amiből autót vásárol. A rendőrség elkapja, majd rábizonyítja; a bíróság meg elítéli. Aztán mégis vissza az egész: a pénz, amivel a tolvaj fizetett, nem volt hamis, tehát, így az újabb verdikt, nem történt törvénysértés; bár voltak egyéb zavaró körülmények, nagyjából azért minden rendben.

Publicisztika

A reciklált kapitány

Pintér annak idején a Koppenhágából érkező járat utasteréből, mint bűvész a megszeppent nyuszit, előbűvölte Zemplényit, a mérsékelten, ámde mégiscsak nemzetközi szélhámost, régiónk jellegzetes faunájának képviselőjét. Tetszett is sokaknak a kapitány csínyje, lássuk be, joggal. Végül is hülye lett csinálva nemhogy a dán rendőrségből, de magából a rettegett Interpolból is: gógyis nemzet a magyar, holmi külföldiek nekünk hiába próbálnak diktálni, kibabrálunk velük, a legkisebb királyfi népe vagyunk elvégre, meg a lelkünk mélyén a Ruzsasándoré, ha zsandáruniformisban, akkor is. Zemplényi a miénk marad.

Belpol

Belpol

Arab aura (Natacha Atlas énekesnő)

Mintha nem lenne túl nagy szerencséje Budapesttel Natacha Atlasnak: tavaly, amikor a Margitszigetre jött zenét ünnepelni, az utolsó pillanatig kétséges volt, fel tud-e lépni a gyomormérgezésével, most meg - miként annak tanúja volt a Gellérthegyen több ezer vidám ember és a világ legmogorvább szobra, a Szabó Dezsőé - még a színpadon is cukorkát szopogatott a begyulladt torka miatt. Minket a turnébuszban fogadott, koncert előtt.

Belpol

Kulturális hírek

Budapesti BúcsúA hétvégén rendezték meg hetedszer a Budapesti Búcsút, mely a magyar történelem ritka szerencsés pillanatai egyikének - a szovjet hadsereg kivonulásának - ünnepléséből az évek során egyre politikamentesebb népünnepéllyé változott; nagy kérdés, mi lesz ősszel, marasztalja-e újabb négy évre a főváros polgársága az egész banzájt kezdeményező főpolgármestert, Demszky Gábort, vagy netán búcsút int neki is.Kínai kultúrpolitika Miközben Clinton elnök Kínába utazott, New Yorkból érkezett hírek szerint július 7-én valószínűleg elmarad a Lincoln Centerben Tang Xianxu 1598-ban írott, A bazsarózsa palota című operájának bemutatója. Nigel Redden, a Lincoln Center Festival ´98 igazgatója kínai tisztviselőkkel való tárgyalása után állította, hogy Shanghai kulturális hivatala azt követelte a Kunju Opera útra kész társulatától, hogy csomagolják ki a jelmezeket és díszleteket (ez 500 láda megbontását jelenti), és próbálják végig még egyszer az illetékesek előtt a 20 óra hosszúságú előadást, hogy felülbírálhassák a darab modernizált interpretációját.

Belpol

Szerződés és kormányprogram: Kötöttfogás

A talán már a jövő héten megalakuló új kormány első néhány hónapja után választ kapunk arra a kérdésre, hogy a Fidesz kisgazdákkal aláírt koalíciós megállapodása egy ügyes politikai manőver eredményének avagy öngyilkos engedmények tárházának tekinthető-e. Mindenesetre Orbán Viktor elődei hibáit mellőzve olyan szerződést kötött, amelyben az alkotmány által a miniszterelnöknek biztosított jogok egyikéről sem mondott le. Sőt.

Belpol

Térképvagyon magánkézben: Kármentők

A garéi kárelhárításra kiírt tender kapcsán egy hónapja azt írtuk, hogy azt részben a szocialistákhoz közeli cégek nyerték. Egyikük, a 2,7 milliárdos megrendelésből alvállalkozóival együtt 1,6 milliárdot megfogott AGM Beton Rt. tulajdonosa egy sajtótájékoztatón ezt a kitételt - hiába írtuk: részben - erősen kifogásolta, megemlítve, hogy az ő lakásán alakult meg egykor a Polgári Szövetség. Leszögezzük tehát: Andrássy János Mihály soha nem volt, sőt most sem szocialista.

Belpol

West End City Center: Városközpontosítás

2000-ben a mátészalkai sebesvonat teljes utazóközönsége a Niagara- vízesésben gyönyörködhet, ha megérkezik a Nyugati pályaudvarra. A tervek szerint ugyanis a világcsoda kicsinyített mása zubog majd harmincméteres magasságból le egészen az aluljáróba a legnagyobb személyforgalmú budapesti vasútállomás mellett felépítendő, 200 000 négyzetméter alapterületű West End City Center kapujában. A hihetetlen méretű létesítmény egyszerre lesz bevásárlóközpont, szupermozi, szálloda, park, parkoló, és még ki tudja, mi minden! A 300 millió dollárt meghaladó beruházás a főváros szívében mind méreteit, mind a városképre gyakorolt hatását illetően példa nélküli, ráadásul egy részével már 1999 szilveszterére, az egésszel pedig 2000 áprilisában szeretnének elkészülni. A West End City Center alapkőletétele egyelőre késik, ugyanis a kormányváltás miatt még nem sikerült a meghívandó díszvendégek listáját összeállítani.

Külpol

Külpol

Clinton Kínában: Dicsérni, amit lehet

Kilenc évvel és két héttel a Tienanmen téri vérfürdő után Bill Clinton, az USA Kínában turnézó elnöke kétszer is szóba hozta vendéglátói előtt az emberi jogok problémáját - mégpedig másodszor éppen azon az elit egyetemen, ahonnan 1989-ben a demokratikus diákmozgalom elindult. A hallgatóságot állítólag sorsolással választották ki, de ha valóban így volt is, akkor sem meglepő, hogy a diákok kérdései nem ezt a kérdést érintették, hanem az amerikai Kína-politikára vonatkoztak.

Külpol

Választás Észak-Írországban: Reményfutam

A múlt héten választást tartottak Észak-Írországban a tartományi nemzetgyűlésbe, abba az intézménybe, amely a múlt szeptemberben elindult békefolyamat alappillére hivatott lenni. Nem először történik most kísérlet arra, hogy Észak-Írország dolgait saját politikusaira bízzák: 1974-ben és 1985-ben, amikor hasonló elvek szerint próbált valami rendezést tető alá hozni a brit kormány, a kísérlet totális káoszba és heveny erőszakhullámba torkollott.

Külpol

Hadgyakorlat Székelyföldön: Reszkessetek, betörök!

A román hadsereg egyik különleges alakulatának a Székelyföldön megrendezett és a tervek szerint július 2-ig (lapunk megjelenésének napjáig) tartó pszichológiai hadgyakorlatának célja - román illetékesek szerint - a rádiótechnikai felszerelések kipróbálása hegyi terepen. A helyszínen ez inkább pszichológiai kísérletnek tűnt: azt volt hivatott tesztelni, miként reagálnak a magyarok a román média megnyilvánulásaira.

Zene

Zene

Könyv: Korlátlanul (John Updike: Az idő vége felé)

Updike legújabb regénye a jövő évezred legelején, 2019-ben és 2020-ban játszódik az Amerikai Egyesült Államokban. A Kínával való háború az országot gazdaságilag és politikailag legyengítette, tárgyait és épületeit radioaktívvá tette, lakosságát megtizedelte. A fiatalok, hazájukat elhagyván, Mexikóba mennek legálisan és illegálisan, és ott találják meg azt, amit valaha nagyapáik földje ígért.

Film

Film

"A basszus én vagyok" (Doug Wimbish, Jungle Funk)

Húszéves pályafutása alatt bejárta a rap, a funk, az indusztriál, a rock, a dub, a blues, a soul, a pop és a drum & bass színtereit. Mick Jagger kedvenc basszistája, de őt hívta Madonna, Seal, James Brown, B. B. King, a Depeche Mode s még megannyi világsztár, ha lemezt készített. Legújabb zenekara, a Jungle Funk fellépett a Hungarian Jazz Festivalon; ezután beszélgettünk.

Tranzit

Tranzit

Ráckert

Azt már a nyolcvanas években sem tudtuk pontosan, hogy mitől működik egy hely, miközben a másik száz méterrel mellette csak döglődik, mint egy partiba vetett hal; hogy mi az a bizonyos plusz, amitől az egyik kocsmában nem lehet találni egy sakktáblányi szabad területet, míg a szomszédban ingyen whiskyvel jutalmazzák, aki benéz az ablakon - de néhány szempontra azóta, hogy megöregedtünk, kétségkívül fény derült.

Tudomány
Sport

Sport

Bálnák, ki a partra!: Olaszország-Norvégia 1-0 (1-0)

Egy hete írtam, hogy a norvégok továbbjutása lenne az egyik legnagyobb igazságtalanság. Az lett, de nem úgy. A brazilok ellen kamu tizenegyest kaptak, belőtték, győztek s jutottak tovább, mégsem lett világbotrány, mert azon a meccsen valami egészen elképesztőt produkáltak a terminátorok, hogy azon a nem norvégoknak is csak meghatódniuk lehetett, a skandináv robotfutball szókapcsolat pedig elvesztette az értelmét.

Sport

A szokásos: Németország-Mexikó 2-1 (0-1)

Hogy Gulyás Lászlón rögtön az elején túlessünk: új világrekordot állított fel. Bár az ügyben hivatalos adat nem áll rendelkezésünkre, biztosan egyedülálló, hogy valaki Berti Vogts vezetéknevét "fógszt"-nak ejtse. Nem egyszer, nem is kétszer, gyakorlatilag szinte mindig. László nem egy Lomb Kató, erről szóltunk már e hasábokon, de a Vogts meglehetősen ismert név, mindenképpen hallania kellett volna mástól.

Sport

Dél dél ellen: Brazília-Chile 4-1 (3-0)

Zamorano a meccs előtti éjszaka álmot látott. "1-0-ra nyertünk, és a végén mezt cseréltem Ronaldóval" - mesélte a chilei csapatkapitány másnap, de az a helyzet, hogy hazudott. Zamoranónak nyilvánvalóan Madonnával kellett álmodnia, aki nemrég "szexszimbólumnak" nevezte őt. A mezcsere esetleg stimmel.