Az egyenjogúságért tartottak országos sztrájkolt a nők Svájcban

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. június 14.

Lokál

Tisztességesebb fizetést, a férfiakkal egyenlő jogokat, valamint az erőszak és a szexuális zaklatás felszámolását követeltek.

Országos sztrájkot tartottak a svájci nők pénteken tisztességesebb fizetést, a férfiakkal egyenlő jogokat, valamint az erőszak és a szexuális zaklatás felszámolását követelve. Legutóbb 28 éve került sor hasonló megmozdulásra az alpesi köztársaságban.

A női szakszervezeti tagok, vállalkozók és politikusok több helyszínen szerveztek felvonulásokat és tiltakozásokat, például babakocsis tüntetéseket és nyilvános piknikeket. A sztrájkoló nők egyebek között béregyenlőséget, a háztartási és gondozói munka elismerését és igazságos elosztását, a munkaidő általános csökkentését, illetve a fogamzásgátló szerek és a művi terhesség-megszakítás ingyenessé tételét követelték.

Egyúttal szót emeltek a háztartási alkalmazottak, tanárok, illetve idős- és beteggondozók fizetésemeléséért. Ezekben a szakmákban és hivatásokban többségében nők dolgoznak.

Az ország nyugati részén fekvő Lausanne katedrálisánál százak gyűltek össze péntekre virradóra. A tüntetők raklapokból tüzet gyújtottak, és nyakkendőket, melltartókat dobtak a lángok közé. Néhány nő felmászott a toronyba, és "kikiabálta" az aktuális időt, ami hagyományosan férfifeladat.
Máshol serpenyőkoncerttel jelezték a sztrájk kezdetét. Pénteken tizenegy órakor sok nő ideiglenesen felfüggesztette a munkát, még a svájci parlament ülését is megszakították.

Bázel legmagasabb felhőkarcolóján, a Roche Toweren csütörtök este megjelent a megmozdulás logója, egy Vénusz-szimbólum lila háttérrel, benne egy ökölbe szorított kézzel.

Felmérések szerint a sztrájkot a lakosság 63,5 százaléka támogatja. Svájcban ritkán kerül sor hasonló megmozdulásokra azóta, hogy a szakszervezetek és a munkaadók 1937-ben megállapodást kötöttek.

A svájci nők az utolsók között kaptak szavazati jogot Európában, 1971-ben. Az alkotmányban 1981. június 14-én rögzítették a nők egyenjogúságát. Mivel az elvet a vártnál lassabban ültették át a gyakorlatba, 1991-ben sztrájkot szerveztek, amelyen 500 ezren vettek részt. Az alpesi köztársaságban a nők átlagosan bruttó 6491 frankot (csaknem kétmillió forintot) keresnek havonta, 18,3 százalékkal kevesebbet, mint a férfiak – derült ki a helyi statisztikai hivatal 2016-os beszámolójából. A különbség még ugyanolyan szakképzettség esetében is 8 százalékos.

Figyelmébe ajánljuk

Folytatódik Simonka és Erdős Norbert vitája: győzött vagy vesztett a Fidesz Dél-Békésben?

Az önkormányzati választáson a dél-békési térségben a Fidesz az eddigi legnagyobb vereségét könyvelhette el, állítja Simonka György volt országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka leendő polgármestere. Erdős Norbert helyi fideszes parlamenti képviselő szerint nagy győzelmet aratott a kormánypárt. A két vélemény igen távol áll egymástól, de mi játszódik le a háttérben a két politikus vitájában? Ennek próbáltunk utánajárni.