Elhunyt Zana József, színész

  • BM
  • 2020. március 2.

Lokál

A színész hosszú betegség után hajnalban távozott el.

Elhunyt Zana József, Ganxsta Zolee rapper, médiaszereplő édesapja – írja az ACNews bulvárportál.

A lapnak Zana Zita, a színész lánya nyilatkozott: "Egy ideje nagyon rosszul volt, éppen ezért költöztem haza néhány hónapja, hogy mellette tudjak lenni, és mindenben segíthessem. (...) Nemrég ismét rosszabbul lett, bevizesedtek a szervei. Az utolsó hetét a Honvéd Kórházban töltötte, és ma hajnalban mindkét veséje leállt. Fél 5-kor ment el. Természetesen értesítettem az édesanyámat, és a család többi tagját. A testvérem, Zoli borzasztóan fogadta, hiszen ő is nagyon szerette az édesapját" – tette hozzá. (Az értesülést több bulvárlap is átvette, köztük a Bors és a Blikk is, azóta a halálhírről más lapok is beszámoltak.)

Az elmúlt időszakban sokat volt kórházban

2019 júliusában Zana József a Dózsa György úti metrómegállónál lezuhant a mozgólépcsőről, és olyan súlyos sérüleseket szenvedett, hogy rohammentővel szállították kórházba – számolt be a Blikk.

Pár nappal később ismét kórházba került: „Egy jóbarátom ürömi házában kártyáztunk, amikor egyszer csak nagyon szédülni kezdtem – idézte fel a történteket a Blikknek a színművész. – Mondták, hogy pihenjek le egy picit, utána biztos jobb lesz. Sajnos nem így történt, még jobban forgott velem a világ, ezért azonnal mentőt hívtak. Behoztak a János kórházba, ahol nagyon alaposan kivizsgáltak, majd megállapították, hogy agyérgörcsöm volt” – mondta a bulvárlapnak.

Ettől függetlenül lelkesedése nem apadt le, a kórházba kerülést azért élte meg nehezen, mert nélkülöznie kellett a színházi munkát. Az agyérgörcse után azt mondta a Ripostnak, küldetésének érzi, hogy színpadra vigye a „Zana és a nők” című darabot. „Nagyon szeretném ezt az előadást. Ezt még megcsinálom, aztán meghalok” – fogalmazott.

Vígszínház, Vidám Színpad, Centrál Színház

Zana József a Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában végezte színészi tanulmányait 1956–1959 között. 1959-1962 között a Vígszínház tagja volt. 1962–1964 között a Music Comedy Színházban lépett fel. 1964–1965-ben egy évadot játszott a Faluszínházban, majd a Békés Megyei Jókai Színház tagja lett 1965-től 1966-ig. 1967–2002 között a Vidám Színpad és a későbbi Centrál Színház tagja volt. 1990-től rendezett is – olvasható az ACNews-on.

Egyik utolsó nyilvános szereplése fiával, Ganxsta Zoleeval egy kisfilm volt, amiben a MÁV e-jegyvásárlását népszerűsítették.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.