Évente 80 millió forintot költenek a Sorsok Háza állagmegóvására

  • narancs.hu
  • 2017. december 26.

Lokál

A milliárdokból felépült, ám soha ki nem nyitott múzeum lassan három éve az enyészeté.

Közérdekűadat-igényléssel tudta meg a HírTv, hogy a holokauszt áldozatainak emléket állító múzeum épülete hiába készült el évekkel ezelőtt, a tárlat tartalmáról és az üzemeltetésről a kormánynak még nem sikerült megegyeznie a zsidó szervezetekkel. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a múzeum már nem is nyit ki a választás előtt.

A kormány 2013-ban különített el 7,5 milliárd forintot a Sorsok Házára, és az eredeti elképzelés szerint a múzeumot már 2014-ben meg kellett volna nyitni. A tárlat koncepciójának kidolgozásáért az a közalapítvány felel, amelynek vezetője a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária lett. A kiállítás tartalmi kérdéseiben azonban nincs megegyezés a zsidó szervezetekkel, a Mazsihisz ezért kiszállt az tárgyalásokból. A kormány korábban kijelentette, hogy – elsősorban az addigi kritikák miatt – a múzeum akkor kezdheti meg működését, ha a tervezett tárlattal egyetértenek a magyarországi zsidó szervezetek és a nemzetközi szakértők.

A Sorsok Háza projekttel korábban részletesen foglalkoztunk nyomtatott kiadásunkban

Köszönet nélkül – Lobbik és aggályok a Sorsok Háza körül

A tavaszra tervezett megnyitó ellenére meglehetősen kevés konkrétumot tudunk a Sorsok Házáról – nemcsak a kívülállók, de a projektben részt vevő testületek is. A közbeszerzéseken azonban osztoznak: itt nemcsak a Terror Háza és környezete, de a kormányzati tendereken egyre sikeresebb óbudai cég is nyer.

Figyelmébe ajánljuk