Mégsem zárnak ki egyes kerületeket a véradásból a nyugat-nílusi lázat terjesztő tigrisszúnyog miatt

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 28.

Katasztrófa

Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint tévesen jelent meg a hír. Mérlegelik, adhat-e vért, aki érintett.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az ATV híradójának elmondta, hogy

önmagában a tigrisszúnyog jelenléte nem befolyásolja a véradást", vagyis nem zárnak ki kerületeket, netán egy teljes várost a véradásból csak azért, mert ott jelen van a nyugat-nílus láz kórokozóját hordozó szúnyogfajta.

Korábban ugyanis arról szóltak a hírek, hogy ha valaki egy napnál több időt tölt el a 16., a 22. kerületben vagy Szegeden, akkor a betegség kockázata miatt 30 napig nem adhat vért

Ez Nagy Sándor szerint téves információ, véradáskor csupán annyi történik, hogy

aki az érintett, fertőzött területekről érkezik, az egy pluszkérdést kap azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt 30 napban megcsípte-e a különös kinézetű, az átlagostól eltérő méretű, nagy, csíkos rovar. A válasz alapján döntenek az egyén alkalmasságáról.

A szúnyogok közötti különbségtételnek sok értelme nincs is ebben a vonatkozásban.

Kurucz Kornélia, a Virológiai Nemzeti Laboratórium egyetemi adjunktusa a csatornának azt mondta, az Ökológiai Kutatóközponttal, illetve az Állatorvostudományi Egyetemmel közösen monitorozzák a szúnyogok a fertőzöttségét, és

ezidáig az ázsiai tigrisszúnyogban itthon nem mutatták ki a nyugat-nílusi láz vírusát, ezzel szemben a dalos szúnyogban, vagyis a közönséges szúnyog egyedeiben már igen.

A nyugat-nílusi láz 2004 óta jelen van az országban, és évről évre vannak megbetegedések is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.