Többfelé nőtt a légszennyezettség

Lokál

Számos városban veszélyes vagy egészségtelen a levegő.

Veszélyes a levegőminőség Putnokon, Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, Miskolc, Salgótarján Tököl levegőjét pedig egészségtelennek minősítették a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján. További kilenc településen is kifogásolt a levegőminőség, ide sorolható Budapest is.  Négy kategóriát tartalmaz a levegőhigiénés index rendszere: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen, illetve veszélyes. 

Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

A fűtési szezonban gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, amelynek során a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet- írta az NNK. A völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg leginkább az említett jelenség, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok gyakori alkalmazása ronthat a helyzeten. 

Korábban lapunk is foglalkozott azzal, hogy a levegő minőségére vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt februárban az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.  2005 januárja óta Budapesten és a Sajó-völgyben, Pécs térségében pedig 2011 júniusa óta rendszeresen és tartósan meghaladta az uniós irányelvben megállapított határértékeket a kis méretű szennyezőrészecskék mértéke. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk