A légszennyezettség miatt marasztalta el Magyarországot az uniós bíróság

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 3.

Belpol

Budapesten, a Sajó-völgyben és Pécsen is túl magas volt a szálló por mennyisége.

Magyarország megsértette a  levegő minőségével kapcsolatos uniós szabályokat azzal, hogy nem tett eleget a szálló por részecskékre vonatkozó napi határérték tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettségeinek - mondta ki az Európai Unió Bírósága szerdán.

Az uniós bíróságon az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a határértékek tiszteletben tartásának elmulasztása, valamint azok túllépésének nem a lehető legrövidebb időn belüli megszüntetése miatt. A brüsszeli végrehajtó testület szerint a kis méretű szennyezőrészecskék mennyisége Budapesten és a Sajó-völgyben 2005 januárja óta, Pécs térségében pedig 2011 júniusa óta rendszeresen és tartósan meghaladta az uniós irányelvben megállapított határértékeket.

A luxembourgi székhelyű EU-bíróság szerint Magyarország már fogadott el a levegőminőség javítását célzó terveket és intézkedéseket, ezek azonban nem jelölik pontosan a levegőminőség tervezett javulását és a levegőminőségi célok megvalósításának határidejét, továbbá nem említik azt az időpontot sem, amikor az érintett zónákban biztosítani fogják a szálló por részecskékre vonatkozó napi határérték betartását.

A bíróság úgy vélte: Magyarország nem fogadta el kellő időben az intézkedéseket annak biztosítására, hogy a határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen. Következésképpen a határérték túllépése a kifogásolt zónákban hat, illetve nyolc éven keresztül tartósan fennállt.

Bár a perben csak 2017-ig vizsgálták a határértékek túllépését, a Greenpeace Magyarország közleménye szerint "az elmúlt években a szálló por koncentrációja továbbra is számos hazai mérőállomáson haladta meg a PM10-re megállapított napi órás egészségügyi határértéket. 2019-ben kettő kivételével mindegyik hivatalos mérőponton volt határérték-túllépés. A jogszabályban megengedett 35 napnál 6 mérőállomás esetén volt több túllépés, Miskolc Alföldi úti állomásán 70 ilyen nap volt."

A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy támogassa a lakosság korszerű fűtési technológiákra való áttérését, és sürgősen lépjen fel a forgalom csökkentése érdekében, valamint korlátozza a régi, szennyező járművek közlekedését.

 

Figyelmébe ajánljuk